Λύση για το εμπόριο χωρίς σύγκρουση με τις ΗΠΑ, βλέπει η Γερμανία

Germany's Federal Minister of Finance Wolfgang Schäuble speaks during the G20 news conference at the 2017 World Bank Group Spring Meetings in Washington, Friday, April 21, 2017. (AP Photo/Carolyn Kaster)
Germany's Federal Minister of Finance Wolfgang Schäuble speaks during the G20 news conference at the 2017 World Bank Group Spring Meetings in Washington, Friday, April 21, 2017. (AP Photo/Carolyn Kaster) AP

Αισιόδοξος ο Σόιμπλε ενόψει της συνόδου των G20, μετά την συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε την Παρασκευή αισιόδοξος για την επίτευξη μιας «λύσης χωρίς συγκρούσεις» όσον αφορά το εμπόριο με την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε σύνοδο κορυφής το καλοκαίρι, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, δεν τέθηκε στο τραπέζι ούτε η απειλή του Τραμπ να επιβάλει δασμούς για να περιοριστούν οι γερμανικές εισαγωγές, ούτε το ζήτημα του μεγάλου γερμανικού πλεονάσματος στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών με τις ΗΠΑ για το οποίο ο ρεπουμπλικάνος κατηγορούσε το Βερολίνο, επιχειρηματολογώντας ότι εκμεταλλεύεται τη χαμηλή ισοτιμία του ευρώ.

Κατά τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, φαίνεται πως υπάρχει μια ύφεση της διένεξης με τις ΗΠΑ για το ελεύθερο εμπόριο με τη Γερμανία και την Ευρώπη, εκτιμώντας ότι θα βρεθεί μια «μη συγκρουσιακή λύση» στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Αμβούργο τον Ιούλιο.

ADVERTISING

«Το ελεύθερο εμπόριο είναι προς το συμφέρον και των Αμερικανών» και «το παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο και η απουσία προστατευτισμού είναι ένας από τους πιο σημαντικούς όρους για μια οικονομική ανάπτυξη» που ωφελεί όλα τα κράτη, ανέφερε ακόμη ο Σόιμπλε.

Το ζήτημα του προστατευτισμού «δεν έπαιξε και δεν πιστεύω ότι θα παίξει κανένα ρόλο», ανέφερε εξάλλου ο Γενς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, της γερμανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας.

«Σχεδόν όλοι υπογράμμισαν τη σημασία των ανοικτών αγορών και της ελεύθερης πρόσβασης στην αγορά», είπε ακόμη ο Βάιντμαν, τονίζοντας ότι «υπήρξε συναίνεση».

Ο Σόιμπλε είπε ότι οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία—ο πρώτος γύρος των οποίων διεξάγεται την Κυριακή—εγείρει κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. Ο ίδιος ευχήθηκε να αποφευχθεί μια αναμέτρηση της υποψήφιας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, που υποστηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Δεν είναι μυστικό ότι δεν θα πανηγυρίσουμε» σε αυτή την περίπτωση, ανέφερε ο Σόιμπλε. «Τα πολιτικά κινήματα ανήκουν επίσης στους γεωπολιτικούς κινδύνους», πρόσθεσε, δηλώνοντας πάντως ότι έχει εμπιστοσύνη στη «λογική» των Γάλλων ψηφοφόρων, «τουλάχιστον στον δεύτερο γύρο».

Ο Βάιντμαν από την πλευρά του τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε σενάριο όμως επισήμανε ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό, δεν αφορά χειρισμούς στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής.

(Φωτό: AP Photo/Carolyn Kaster)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network