Μ. Βρετανία: Νεαρή που εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος ικετεύει να επιστρέψει πίσω

Μ. Βρετανία: Νεαρή που εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος ικετεύει να επιστρέψει πίσω
TWITTER/@EUANKILLIE

Νεαρή που είχε εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο όταν ήταν 15 ετών, για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, ζητάει να γίνει δεκτή η επιθυμία της για επιστροφή.

Η Σαμίμα Μπεγκούμ, η νεαρή που είχε ενταχθεί στην τζιχαντιστική οργάνωση, Ισλαμικό Κράτος, στη Συρία με αποτέλεσμα να της αφαιρεθεί η βρετανική υπηκοότητά της, ικέτευσε την Τετάρτη (15/09) το Ηνωμένο Βασίλειο να την αφήσει να επιστρέψει, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα, πέραν του ότι φάνηκε «ηλίθια», όπως δήλωσε η ίδια.

Ηλικίας τότε 15 ετών, η Σαμίμα Μπεγκούμ είχε αναχωρήσει το 2015 μαζί με δύο φίλες της από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε γεννηθεί και μεγαλώσει, για να πάει στη Συρία. Εκεί παντρεύτηκε έναν ολλανδικής καταγωγής τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους, οκτώ χρόνια μεγαλύτερό της.

Πλέον θέλει να επιστρέψει στη χώρα της για να ζητήσει να ανακτήσει τη βρετανική υπηκοότητά της, η οποία της αφαιρέθηκε το 2019 για λόγους εθνικής ασφαλείας, σε μια χώρα τραυματισμένη από μια σειρά επιθέσεων το 2017, την ευθύνη για τις οποίες είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

«Είμαι έτοιμη να εμφανιστώ ενώπιον της δικαιοσύνης, να έρθω αντιμέτωπη με τα πρόσωπα που έχουν διατυπώσει αυτούς τους ισχυρισμούς και να τους αρνηθώ, επειδή ξέρω ότι δεν έκανα τίποτε μέσα στο Ισλαμικό Κράτος εκτός του να είμαι μητέρα και σύζυγος», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ITV, η νεαρή γυναίκα που είναι πλέον 22 ετών.

Αφού διέφυγε από τις μάχες στην ανατολική Συρία, η Σαμίμα Μπεγκούμ βρέθηκε το Φεβρουάριο 2019 σε έναν καταυλισμό Σύρων προσφύγων όπου γέννησε ένα μωρό, το οποίο κατέληξε μερικές εβδομάδες μετά τη γέννησή του. Τα δύο πρώτα παιδιά της, που γεννήθηκαν ενώ βρισκόταν στη Συρία, έχουν επίσης πεθάνει.

Η Σαμίμα Μπεγκούμ, η οποία δεν φορούσε μαντίλα και είχε τα μαλλιά της λυτά στους ώμους της κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, δήλωσε πως «θα προτιμούσε να πεθάνει από το να επιστρέψει στο Ισλαμικό Κράτος».

«Το μόνο έγκλημα που διέπραξα ήταν ότι ήμουν αρκετά ηλίθια για να ενταχθώ στο Ισλαμικό Κράτος», είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενη απ' ευθείας στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, του είπε: «Πιστεύω ότι θα μπορούσα να σας βοηθήσω πολύ στη μάχη σας κατά της τρομοκρατίας επειδή είναι ξεκάθαρο ότι δεν ξέρετε τι κάνετε».

Το Φεβρουάριο του 2019, η Σαμίμα Μπεγκούμ είχε μιλήσει στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ντυμένη με ένα μαύρο πέπλο που έφτανε μέχρι τα πόδια της. Είχε σοκάρει τότε με τις απερίφραστες δηλώσεις της κατά τη διάρκεια των οποίων είχε χαρακτηρίσει την επίθεση στο Μάντσεστερ, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους το Μάιο του 2017, «αντίποινα» για τα πλήγματα του δυτικού συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Την Τετάρτη (15/09) δήλωσε πως «δεν γνώριζε για την επίθεση στο Μάντσεστερ όταν της έκαναν την ερώτηση».

Το Φεβρουάριο του 2021, το βρετανικό Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να της επιτρέψει να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνοντας πως, όσο η Σαμίμα Μπεγκούμ θεωρείται πως αντιπροσωπεύει κίνδυνο, δεν μπορεί να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Λονδίνο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε πει πως η νεαρή γυναίκα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την εθνικότητα της χώρας καταγωγής των γονιών της, του Μπανγκλαντές. Όμως, η Ντάκα είχε απαντήσει πως η Σαμίμα Μπεγκούμ ουδέποτε είχε ζητήσει την υπηκοότητα και είχε αρνηθεί να την υποδεχθεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεγάλη Βρετανία
SHARE: