Μακελειό στη Μόσχα: Αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα

Διαβάζεται σε 3'
Μακελειό σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα
Μακελειό σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα Sergei Vedyashkin/Moscow News Agency via AP

Την αιματηρή επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα καταδίκασαν οι ΗΠΑ. Η πρώτη αντίδραση της ουκρανικής πλευράς.

Τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας προκάλεσε η αιματηρή επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα, το βράδυ της Παρασκευής (22/3), η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 40 άνθρωποι να πέσουν νεκροί και πάνω από 100 να τραυματιστούν.

Εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου ανακοίνωσαν ότι “οι σκέψεις τους είναι στα θύματα της φρικτής επίθεσης”, που σημειώθηκε νωρίτερα σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα, κάνοντας λόγο για “φρικτές και δύσκολες εικόνες” από το σημείο των πυροβολισμών.

“Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες”, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν “να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες”.

Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι ο Λευκός Οίκος “δεν έχει καμία ένδειξη επί του παρόντος ότι η Ουκρανία ή Ουκρανοί εμπλέκονται” στην επίθεση σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα. “Θα συμβούλευα να μην υπάρξει, σε τόσο πρώιμο στάδιο, σύνδεση με την Ουκρανία” δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

 

Από τους πρώτους πολιτικούς ηγέτες που προχώρησαν στην καταδίκη του μακελειού ήταν ο πολιτικός αρχηγός της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος με ανακοίνωσή του ανέφερε πως “καταδικάζει σθεναρά τέτοιες πράξεις βίας, κτηνωδίας και απερισκεψίας εναντίον αμάχων”.

Ουκρανία: Δεν έχουμε καμία σχέση με την επίθεση

Ανακοίνωση για το πολύνεκρο συμβάν εξέδωσε άμεσα και η ουκρανική πλευρά, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων περί “τρομοκρατικής επίθεσης”, φωτογραφίζοντας εμμέσως την Ουκρανία λόγω του εν εξελίξει πολέμου μεταξύ των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, με ανάρτησή του στο Telegram ξεκαθάρισε πως “Η Ουκρανία δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το γεγονός”. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν λύνουν κανένα πρόβλημα”, πρόσθεσε.

“Η Ουκρανία δεν κατέφυγε ποτέ στη χρήση τρομοκρατικών μεθόδων. Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί τρομοκρατικές επιθέσεις στον τρέχοντα πόλεμο κατά της Ουκρανίας και νωρίτερα επιτέθηκε στους ίδιους τους πολίτες της για να ξεκινήσει μεταγενέστερες “αντιτρομοκρατικές ενέργειες” κατά των διαμαρτυρόμενων εθνοτήτων”, τόνισε.

Aντίστοιχα και η λεγεώνα Ελευθερία για τη Ρωσία, παραστρατιωτική οργάνωση Ρώσων μαχητών που αντιτίθεται στο Κρεμλίνο και έχει την έδρα της στην Ουκρανία, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στη φονική ένοπλη επίθεση.

“Υπογραμμίζουμε ότι η Λεγεώνα δεν πολεμά τους Ρώσους πολίτες”, δήλωσε η οργάνωση εκτοξεύοντας πυρά κατά του “τρομοκρατικού καθεστώτος του Πούτιν”.

Απειλητικό μήνυμα Μεντβέντεφ κατά της Ουκρανίας

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διαβεβαίωσε με μήνυμά του στο Telegram, ότι η Ρωσία θα “καταστρέψει” τους Ουκρανούς ηγέτες, εάν αποδειχθεί ότι ευθύνονται για την αιματηρή επίθεση στη Μόσχα

Εάν αποδειχθεί ότι είναι τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου… πρέπει όλοι τους να βρεθούν και να καταστραφούν ανελέητα ως τρομοκράτες. Συμπεριλαμβανομένων των ηγετών του κράτους που διέπραξε μια τέτοια ωμότητα”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Nωρίτερα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, έκανε λόγο για “αιματηρή τρομοκρατική επίθεση”, ζητώντας την “έντονη καταδίκη” της από τη διεθνή κοινότητα.

“Τώρα, όπως δήλωσαν οι ρωσικές αρχές, όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη διάσωση των εγκλωβισμένων ατόμων”, δήλωσε η Ζαχάροβα. “Όλη η παγκόσμια κοινότητα είναι υποχρεωμένη να καταδικάσει αυτό το τερατώδες έγκλημα”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα