Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα: Ποια είναι η “Μητέρα Ρωσία” που κατηγορείται για απαγωγές παιδιών μαζί με τον Πούτιν

Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα: Ποια είναι η “Μητέρα Ρωσία” που κατηγορείται για απαγωγές παιδιών μαζί με τον Πούτιν
Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Το 2021 η Μαρία Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπέλοβα διορίστηκε από τον Πούτιν στη θέση της επιτρόπου για τα δικαιώματα των παιδιών. Δύο χρόνια αργότερα, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον της από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Την περασμένη Παρασκευή (17/3), το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγορώντας τον ότι ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, θεωρώντας τον υπεύθυνο για την απαγωγή, την παράνομη μεταφορά και την εξαφάνιση χιλιάδων παιδιών από τα ουκρανικά εδάφη.

Μαζί με τον Ρώσο πρόεδρο, το ένταλμα αφορούσε και την Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, επίτροπο για τα δικαιώματα των παιδιών στη Ρωσία, που επίσης κατηγορείται για τη μαζική απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία.

Η Ρωσίδα επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών έχει δηλώσει και η ίδια ότι “υιοθετεί” ένα 15χρονο παιδί από τη Μαριούπολη, την πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας που καταστράφηκε και καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ποια είναι η “Μητέρα Ρωσία” που διόρισε ο Πούτιν

Η Λβόβα-Μπέλοβα, η οποία συχνά-πυκνά αναφέρεται ως “Μητέρα Ρωσία” σε δημοσιεύματα διαφόρων Μέσων Ενημέρωσης, εργάζεται ως Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού για τη Ρωσική Ομοσπονδία, θέση που κατέχει από το 2021, μετά τον διορισμό της από τον Πούτιν.

Λίγο πριν το ένταλμα του ΔΠΔ, η Ρωσίδα Επίτροπος έγινε πρωτοσέλιδο, όταν αποκάλυψε στο κανάλι της στο Telegram ότι βοηθούσε στη σύνδεση παιδιών από την Ουκρανία με Ρώσους γονείς που ελπίζουν να τα υιοθετήσουν.

Την άνοιξη του 2022, η Μπέλοβα υιοθέτησε μια νεαρή Ουκρανή που καταγόταν από τη Μαριούπολη, χρησιμοποιώντας τη μάλιστα για να τονίσει τη μετάβασή της από τη μία χώρα στην άλλη και να καταδείξει με αυτόν τον τρόπο ότι η έφηβη άρχισε να “αγαπά τη Ρωσία”. Περιέγραψε τη διαδικασία μάλιστα και στο BBC, λέγοντας:

“Όταν φέραμε τα παιδιά στην περιοχή της Μόσχας για να συνέλθουν, αρχικά μιλούσαν αρνητικά για τον Πούτιν, έλεγαν άσχημα πράγματα, τραγουδούσαν τον ύμνο της Ουκρανίας, έλεγαν «Ζήτω η Ουκρανία» και άλλα τέτοια”. Λοιπόν, ναι, υπάρχει αυτού του είδους η άρνηση στην αρχή, αλλά μετά μετατρέπεται σε αγάπη για τη Ρωσία”.

Σε δημοσίευμά του τον περασμένο Φεβρουάριο, το CNN ανέφερε ότι η Ρωσίδα Επίτροπος συνεχίζει να επισκέπτεται τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στην Ουκρανία και συνοδεύει παιδιά από την Ουκρανία πίσω στη χώρα της, όπου στη συνέχεια υιοθετούνται από ρωσικές οικογένειες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πούτιν χορήγησε στην Λβόβα-Μπέλοβα την άδεια να λάβει “πρόσθετα μέτρα’ για την μεταφορά παιδιών χωρίς γονική μέριμνα σε περιοχές όπως η Ζαπορίζια, η Χερσώνα, η Λουχάνσκ και το Ντονιέτσκ.

Η ίδια μάλιστα, μοιράζεται συχνά στο κανάλι της στο Telegram φωτογραφίες και βίντεο με τα παιδιά που εμφανίζονται “να απολαμβάνουν” τις νέες τους οικογένειες, εικόνα βέβαια την οποία το ΔΠΔ έκρινε πιο σκοτεινή από αυτή πουη εμφανιζόταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πλέον, η 39χρονη Επίτροπος, η οποία έχει πέντε βιολογικά και τουλάχιστον 18 υιοθετημένα παιδιά, κατηγορείται για παράνομη απέλαση και παράνομη μεταφορά ανηλίκων από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι τα εγκλήματα διαπράχθηκαν σε ουκρανικό έδαφος από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία.

Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι η κα Μπέλοβα φέρει ατομική ποινική ευθύνη για τα προαναφερθέντα εγκλήματα, επειδή διέπραξε τις πράξεις άμεσα, από κοινού με άλλους ή/και μέσω άλλων”, ανέφερε το ΔΠΔ στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα