Μάρσα Π. Τζόνσον: 51 χρόνια από τον θάνατο της εμβληματικής drag queen ακτιβίστριας

Μάρσα Π. Τζόνσον: 51 χρόνια από τον θάνατο της εμβληματικής drag queen ακτιβίστριας

Η Τζόνσον με μια στενή της φίλη ίδρυσαν το κίνημα "Επαναστάτες Δράσης Τραβεστί Δρόμου" (STAR) και συμμετείχαν ενεργά σε παρελάσεις Pride και άλλες ριζοσπαστικές πολιτικές δράσεις.

Αφιερωμένο στη Αφροαμερικανή Μάρσα Π. Τζόνσον, μια από τις πιο γνωστές drag queen της Νέας Υόρκης, κορίτσι του δρόμου και ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google.

Ακτιβίστρια στις ταραχές του Stonewall, η Τζόνσον γεννήθηκε στο Ελίζαμπεθ του Νιού Τζέρσεϊ και υπήρξε δημοφιλής φιγούρα της γκέι και καλλιτεχνικής κοινότητας της Νέας Υόρκης από τη δεκαετία του 1960 μέχρι τη δεκαετία του 1990.

Σύμφωνα με τη Wikipedia, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Τζόνσον και η στενή φίλη της Σύλβια Ριβέρα, ίδρυσαν από κοινού το κίνημα «Επαναστάτες Δράσης Τραβεστί Δρόμου» (STAR) και συμμετείχαν ενεργά σε παρελάσεις Pride και άλλες ριζοσπαστικές πολιτικές δράσεις.

Στη δεκαετία του '80, η Τζόνσον συνέχισε τον ακτιβισμό της στους δρόμους, βοηθώντας και υποστηρίζοντας τις νεαρές ντραγκ κουίνς, τις τρανσέξουαλ και τα άλλα παιδιά που ζούσαν στις αποβάθρες της οδού Κρίστοφερ ή στο σπίτι τους, στο Λόουερ Ίστ Σάιντ, της Νέας Υόρκης.

Τον Ιούλιο του 1992, λίγους μήνερς λίγο μετά το Pride, το σώμα της Τζόνσον βρέθηκε να επιπλέει στον ποταμό Χάντσον στα ανοικτά της δυτικής Βίλατζ Πίερς.

Η αστυνομία αποφάνθηκε ότι ήταν αυτοκτονία, αν και οι φίλοι και υποστηρικτές της Τζόνσον είπαν ότι δεν είχε τάσεις αυτοκτονίας. Μάλιστα, αργότερα έγινε γνωστό ότι η Τζόνσον είχε παρενοχληθεί κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε το σώμα της.

Μετά από πιέσεις της ακτιβίστριας Μαράια Λόπεζ, τον Νοέμβριο του 2012, το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης άνοιξε εκ νέου την υπόθεση ως πιθανή ανθρωποκτονία.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 το Netflix έβγαλε το ντοκιμαντέρ "Η ζωή και ο θάνατος της Μάρσα Π. Τζόνσον", το οποίο έκανε πρεμιέρα στο διεθνές φεστιβάλ της Tribecca:

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΛΟΑΤΚΙ, ΗΠΑ, Google
SHARE: