Μαρτυρία πρώην προέδρου Αφγανιστάν: Μου έδωσαν δύο λεπτά για να εγκαταλείψω την Καμπούλ

Μαρτυρία πρώην προέδρου Αφγανιστάν: Μου έδωσαν δύο λεπτά για να εγκαταλείψω την Καμπούλ
Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γανί AP Photo/Alex Brandon

Τις στιγμές της αποχώρησής του από την Καμπούλ περιέγραψε στο BBC ο πρώην πρόεδρος του Αφγαανιστάν, Ασράφ Γανί όταν οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της πρωτεύουσας.

Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γανί είπε ότι του δόθηκε «όχι περισσότερο από δύο λεπτά» για να ετοιμαστεί να φύγει από την Καμπούλ τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια της κατάληψης της πρωτεύουσας της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Ο Γανί είπε στο Radio 4 “Today” του BBC ότι ο σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια τον ενημέρωσε ότι πρέπει να φύγει και ότι η αναχώρηση αυτή ήταν «πραγματικά ξαφνική», προσθέτοντας ότι «μόνο όταν απογειωθήκαμε, έγινε σαφές ότι φεύγαμε» από το Αφγανιστάν.

«Το πρωί εκείνης της ημέρας, δεν είχα ιδέα ότι μέχρι αργά το απόγευμα, θα έφευγα», είπε ο Γάνι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης με τον πρώην αρχηγό του επιτελείου άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, τον στρατηγό Νικ Κάρτερ, που μεταδόθηκε την Πέμπτη, όπου ο Κάρτερ ήταν επίσης προσκεκλημένος.

Σύμφωνα με τον Γανί, οι αρχές του Αφγανιστάν ενημερώθηκαν αρχικά ότι οι μαχητές των Ταλιμπάν δεν θα εισέρχονταν στην Καμπούλ, αλλά «δύο ώρες αργότερα, αυτό ανετράπη».

Στη συνέντευξή του, εξιστόρησε το Σαββατοκύριακο χάους του περασμένου Αυγούστου κατά το οποίο οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τον έλεγχο της πρωτεύουσας της χώρας με αστραπιαία ταχύτητα. Οι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι η Καμπούλ δεν θα “έπεφτε” για εβδομάδες ή μήνες παρά την επέλεαση των Ταλιμπάν σε άλλες περιοχές του Αφγανιστάν, αλλά τελικά ανέλαβαν την εξουσία μέσα σε λίγες ώρες.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Γάνι παρουσίασε μια ζωντανή εικόνα των τελευταίων εβδομάδων της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένου του πώς ο πρώην Πρόεδρος και οι σύμβουλοί του έμειναν έκπληκτοι από την ταχύτητα της προέλασης των Ταλιμπάν. Ο Γάνι δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένος για την άφιξη των Ταλιμπάν στα περίχωρα της Καμπούλ και τράπηκε σε φυγή με μόνο τα ρούχα που φορούσε, είπε ο πρώην αξιωματούχος στο CNN.

Ο Γάνι αναφέρει στο BBC ότι είπε σε αρκετούς συναδέλφους του και στη σύζυγό του να φύγουν από την πόλη ενώ περίμενε ένα αυτοκίνητο για να τον μεταφέρει στο Υπουργείο Άμυνας. Αφού το όχημα δεν εμφανίστηκε, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χαμντουλάχ Μοχίμπ και ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Προστασίας του Προέδρου του Αφγανιστάν (PPS) ήρθαν να τον βρουν.

«Είπαν ότι το PPS έχει καταρρεύσει. Αν πάρω θέση, θα σκοτωθούν όλοι και δεν θα είναι σε θέση να με υπερασπιστούν», είπε στο BBC.

Ο Μοχίμπ, ο οποίος ήταν «κυριολεκτικά τρομοκρατημένος», δεν του έδωσε «περισσότερο από δύο λεπτά» να προετοιμαστεί να φύγει, είπε ο Γάνι. Το αρχικό τους σχέδιο να ταξιδέψουν στο Κοστ είχε καταρρεύσει μετά την κατάληψη της πόλης, πράγμα που σημαίνει ότι ο Γάνι δεν ήξερε πού πήγαιναν κατά την αναχώρησή τους.

«Μόνο όταν απογειωθήκαμε έγινε σαφές ότι φεύγαμε», είπε.

Ο Γάνι, ο οποίος μένει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι πήρε χρήματα μαζί του στο εξωτερικό, λέγοντας ότι ήθελε να «δηλώσει κατηγορηματικά» ότι «δεν έβγαλε χρήματα από τη χώρα».

«Όλοι μας κάναμε ένα τεράστιο λάθος υποθέτοντας ότι η υπομονή της διεθνούς κοινότητας θα διαρκέσει», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γάνι.

Αν και οι Αφγανοί τον «κατηγορούν δικαίως» για την πτώση της χώρας τους, ο Γάνι υποστήριξε ότι «έχει γίνει αποδιοπομπαίος τράγος» και ότι το έργο της ζωής του έχει «καταστραφεί».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα