Μαθήματα αντίστασης από το Εκουαδόρ: Πήραν πίσω την αύξηση στα καύσιμα

Μαθήματα αντίστασης από το Εκουαδόρ: Πήραν πίσω την αύξηση στα καύσιμα
Οι αυτόχθονες δικαιώθηκαν στο Εκουαδόρ AP

Αποσύρθηκε το επίμαχο διάταγμα που προέβλεπε αύξηση στην τιμή των καυσίμων, μετά τις ογκώδεις διαδηλώσεις και παρά την επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον Λένιν Μορένο.

Οι αυτόχθονες του Εκουαδόρ νίκησαν, μέχρι την επόμενή τους μάχη.

Χθες, Δευτέρα, ο πρόεδρος της χώρας Λένιν Μορένο, υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ακυρώνει την κατάργηση της επιδότησης της τιμής των καυσίμων (ίσχυε με το πρότερο “διάταγμα 883”).

Η απόφαση αυτή είχε πυροδοτήσει κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων κατά των μέτρων λιτότητας. Στις αιματηρές διαδηλώσεις πρωτοστάτησαν οργανώσεις οι οποίες εκπροσωπούν τους αυτόχθονες.

Οι τιμές των καυσίμων, σύμφωνα με το νέο διάταγμα, θα επανέλθουν στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν καταργηθεί η επιδότησή τους.

Ο Μορένο ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα καταρτίσει νέους σχεδιασμούς ώστε να αντιμετωπίσει προβλήματα που συνδέονται με την επιδότηση των καυσίμων, ώστε να μην ωφελούν τους λαθρέμπορους και τους πλουσιότερους, και ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να βρίσκονται στα προηγούμενα επίπεδα ωσότου να είναι έτοιμη η νέα νομοθεσία.

Από την 3η Οκτώβρη στη χώρα ξέσπασε κύμα μαζικών διαδηλώσεων και βίαιων επεισοδίων με τον πιο πρόσφατο απολογισμό να κάνει λόγο για 7 νεκρούς, 1.340 τραυματίες και 1.152 προσαγωγές και συλλήψεις.

Οι κοινότητες των αυτοχθόνων που αποτελούν το 25% του πληθυσμού, έγιναν η αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας.

Βασικό τους αίτημα να μην καταργηθεί η επιδότηση των καυσίμων και να αρθούν τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για τα οποία δεσμεύθηκε η κυβέρνηση του Μορένο, προκειμένου να λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δάνειο ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με την κατάργηση του διατάγματος 883, θα διπλασιάζονταν οι τιμές του πετρελαίου ντίζελ και της βενζίνης.

Ο ηγέτης της CONAIE, της μεγαλύτερης οργάνωσης ιθαγενών στη χώρα Χάιμε Βάργκας, ζήτησε την παραίτηση των υπουργών Εσωτερικών και άμυνας για χρήση “υπερβολικής βίας”, αίτημα που δεν έχει γίνει δεκτό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα