Ματωμένη Πρωτοχρονιά στην Κωνσταντινούπολη: Δύο χρόνια μετά το μακελειό στο κλαμπ Reina

Ματωμένη Πρωτοχρονιά στην Κωνσταντινούπολη: Δύο χρόνια μετά το μακελειό στο κλαμπ Reina
Εργασίες για τον αγωγό EastMed AP

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς του 2017, ένοπλος εισέβαλε στο νυχτερινό κλαμπ Reina στην Κωνσταντινούπολη και μέσα σε επτά λεπτά, έσπειρε τον θάνατο και τον τρόμο.

Ματωμένη Πρωτοχρονιά, με μια τρομοκρατική επίθεση που θύμισε Μπατακλάν έζησε πριν από δύο χρόνια η Τουρκία. Το κλαμπ Reina, ένα από τα πιο διάσημα στέκια στις ακτές του Βοσπόρου στην περιοχή Ορτάκιοϊ της Κωνσταντινούπολης ήταν γεμάτο νέες και νέους που διασκέδαζαν και γιόρταζαν την έλευση του νέου έτους. Υπολογίζεται ότι περίπου 500 με 600 άτομα βρίσκονταν γύρω στη 01.15 τα ξημερώματα στην ντισκοτέκ, Τούρκοι αλλά και πολίτες άλλων χωρών, όταν ένας ένοπλος, μπήκε στο κλαμπ και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, αφού είχε προηγουμένως σκοτώσει μπροστά στην είσοδο έναν αστυνομικό κι έναν πολίτη.

Μέσα σε 7 λεπτά έσπειρε τον θάνατο, πυροβολώντας αδιακρίτως μέσα στο κλαμπ. Πολλοί θαμώνες πήδησαν στα παγωμένα νερά του Βοσπόρου για να σωθούν από τα πυρά.

Από τις σφαίρες σκοτώθηκαν συνολικά 39 άνθρωποι (μεταξύ των οποίων 16 ξένοι) και τραυματίστηκαν ακόμα 69, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Η επίθεση βύθισε τη χώρα στον τρόμο και το πένθος, ενώ οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τα όσα εξελίχθηκαν έκαναν το γύρο του κόσμου, προκαλώντας σοκ και θλίψη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Ο δράστης σύμφωνα με μαρτυρίες, παράτησε το αυτόματο όπλο, άλλαξε αμφίεση και κατάφερε να διαφύγει μέσα στο πανικόβλητο πλήθος. Οι τουρκικές αρχές εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του. Η σύλληψη του έγινε 15 ημέρες μετά το μακελειό.

Η είσοδος του ενόπλου στο κλαμπ Reina AP

 

“Ποδοπατούσαμε ο ένας τον άλλον για να ξεφύγουμε από τις σφαίρες”

Οι μαρτυρίες από τους παρευρισκόμενους στο κλαμπ συγκλονίζουν. Δέκα λεπτά αφότου έφθασε στο Reina μαζί με δύο φίλες του, ο Σεφά Μποϊντάς βρέθηκε να προσπαθεί να ξεφύγει από το χάος και τον θάνατο που έσπερνε ο ένοπλος άνδρας.

«Ακριβώς τη στιγμή που ετοιμαζόμουν να καθίσω κοντά στην είσοδο, σηκώθηκε πολλή σκόνη και καπνός. Πυροβολισμοί ξέσπασαν», αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Υπάρχουν πιθανόν περισσότερα θύματα, επειδή καθώς προχωρούσα, άνθρωποι ποδοπατούσαν άλλους ανθρώπους», περιγράφει ο Μποϊντάς.

Η σκηνή που αφηγείται φανερώνει τον πανικό που κατέλαβε τους θαμώνες, πολλοί από τους οποίους έπεσαν στον Βόσπορο για να ξεφύγουν από τις σφαίρες. «Ακούγοντας τους θορύβους αυτούς, πολλές γυναίκες λιποθύμησαν. Αυτό συνέβη στη μία από τις φίλες του. Τη σήκωσα στην πλάτη μου και βάλθηκα αμέσως να τρέχω. Δεν ξέρω πώς κατάφερα να διαφύγω. Σε τέτοιες στιγμές, δεν περιμένεις. Ακούγαμε πυροβολισμούς αριστερά, έτσι τρέξαμε προς τα δεξιά» λέει.

«Περίπου 50 άτομα διέφυγαν πιθανόν μ’ αυτόν τον τρόπο», προσθέτει ενώ είναι φανερό πως βρίσκεται ακόμα σε σοκ.

Η αστυνομία έφθασε γρήγορα μετά τους πυροβολισμούς. «Έφθασαν πολύ γρήγορα, αλλά δεν κατάφεραν να ελέγξουν αμέσως την κατάσταση, δεν ήξεραν ποιος ήταν ο δράστης. Μας υποψιάζονταν όλους» συνέχισε.

Τουλάχιστον 69 άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυρά κατά την επίθεση ενόπλου στο κλαμπ Reina AP

 

Ανάληψη ευθύνης

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε σε ανακοίνωσή του την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην ντισκοτέκ, μέσω ανακοίνωσης που δημοσίευσε σε έναν λογαριασμό της στην υπηρεσία διαδικτυακών μηνυμάτων Telegram (σ.σ.: μια μέθοδος που η τρομοκρατική οργάνωση είχε χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν για την ανάληψη της ευθύνης για επιθέσεις).

«Σε συνέχεια των ευλογημένων επιχειρήσεων που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος κατά του προστάτη του σταυρού, την Τουρκία, ένας ηρωϊκός στρατιώτης του χαλιφάτου έπληξε ένα από τα πιο γνωστά νυχτερινά κέντρα, όπου γιόρταζαν (για την Πρωτοχρονιά) χριστιανοί», ανέφερε το Ισλαμικό Κράτος στην ανακοίνωσή του.

Αστυνομικές δυνάμεις έξω από το κλαμπ Reina λίγα λεπτά μετά την τρομοκρατική επίθεση AP

Η σύλληψη του δράστη

Στις 16 Ιανουαρίου, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τον δράστη της επίθεσης. Πρόκειται για τον 30χρονο σήμερα Abdulgadir Masharipov (σ.σ.: ο ίδιος χρησιμοποιούσε το όνομα Ebu Muhammed Horasani) με καταγωγή από το Ουζμπεκιστάν. Συνελήφθη από τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας σε σπίτι φίλου του, στην περιοχή Esenyurt της Κωνσταντινούπολης, όπου βρισκόταν με τον 4χρονο γιο του. Στο διαμέρισμα βρέθηκαν όπλα, σφαίρες, δύο drones και το ποσό των 200.000 δολαρίων.

Όπως ανέφεραν τουρκικά ΜΜΕ, πρόκειται για μέλος του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο οι Αρχές παρακολουθούσαν από την επομένη της επίθεσης. Η αστυνομία είχε συλλάβει εδώ και αρκετές ημέρες και κρατούσε τη σύζυγό του χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία της, καθώς επίσης και αρκετά ακόμη άτομα σε προηγούμενη έφοδο που είχε πραγματοποιήσει.

Η σύζυγος του δράστη είχε δηλώσει στις Αρχές ότι γνώριζε πως ο σύζυγός της «συμπαθούσε» το Ισλαμικό Κράτος, δεν είχε όμως την παραμικρή ιδέα ότι υπήρξε μέλος του και μάλιστα ενεργό.

Εκτός από τον μακελάρη του Reina, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε ακόμη τέσσερα άτομα και συγκεκριμένα τρεις γυναίκες και έναν άνδρα.

Στις 14 Φεβρουαρίου ακολούθησε μια ακόμη σύλληψη ενός άνδρα που φέρεται ότι ήταν ο «εγκέφαλος» της επίθεσης. Όπως μετέδωσε το Sputnik, πρόκειται για έναν Γάλλο τουρκικής καταγωγής, ο οποίος ήταν καταζητούμενος και συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο συγκεκριμένος είχε μπει στο στόχαστρο των Αρχών καθώς υπήρχαν υποψίες ότι έχει σχέσεις με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο συλληφθείς φέρεται να ήταν εκείνος που νοίκιασε ένα από τα διαμερίσματα το οποίο είχε χρησιμοποιήσει ως κρησφύγετο ο Masharipov.

Αστυνομικοί έξω από το κλαμπ Reina AP

Η κατεδάφιση του Reina

Τον Μάιο του 2017 το νυχτερινό κέντρο Ρέινα της Κωνσταντινούπολη – το οποίο παρέμενε κλειστό μετά την τρομοκρατική επίθεση, τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς – κατεδαφίστηκε κατόπιν εντολής των δημοτικών αρχών λόγω παραβάσεων των πολεοδομικών κανονισμών.

Ο δήμος της Κωνσταντινούπολης σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η εντολή κατεδάφισης δόθηκε επειδή τμήματα του κτιρίου αυτού παραβίαζαν τους πολεοδομικούς κανονισμούς. “Η κατεδάφιση αυτών των τμημάτων έγινε σήμερα”, πρόσθεσε.

Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε δηλώσεις εργαζομένων στη Reina που είπαν ότι αγνοούσαν την απόφαση των αρχών και ότι είδαν το κτίριο να έχει μετατραπεί σε ερείπια όταν έφτασαν το πρωί για να πιάσουν δουλειά. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μόνο το τμήμα της εισόδου του κλαμπ παρέμεινε ανέπαφο.

Η ντισκοτέκ βρισκόταν πάνω στον Βόσπορο, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης και ήταν προσβάσιμη και με πλοιάριο. Λειτουργούσε από το 2002 και με το πέρασμα των χρόνων είχε γίνει στέκι διάσημων ποδοσφαιριστών των ομάδων της πόλης, αλλά και πολλών σταρ τουρκικών τηλεοπτικών σειρών. Παρέμενε κλειστή από τις αρχές του χρόνου και σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου ο ιδιοκτήτης της, ο Μεχμέτ Κοτζαρσλάν, εξέταζε το ενδεχόμενο να φτιάξει ένα καινούριο κλαμπ, με το ίδιο όνομα, εκτός Τουρκίας.

Το κλαμπ Reina κατεδαφίστηκε τον Μάιο του 2017 AP

 
Το κλαμπ Reina κατεδαφίστηκε κατόπιν εντολής των δημοτικών αρχών λόγω παραβάσεων των πολεοδομικών κανονισμών AP

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα