Μαύρα σύννεφα: Οι Συντηρητικοί συμμαχούν με την ακροδεξιά που προηγείται στην ανατολική Γερμανία

Μαύρα σύννεφα: Οι Συντηρητικοί συμμαχούν με την ακροδεξιά που προηγείται στην ανατολική Γερμανία
Ακροδεξιά στη Γερμανία AP

Το CDU στη Θουριγγία αλλά και το FDP συμμαχούν με το AfD για το φορολογικό. Οργή από τους Σοσιαλδημοκράτες, επικίνδυνες εξισώσεις στη Γερμανία.

Μαύρα σύννεφα στο πολιτικό προσκήνιο της Γερμανίας καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς κατηγορούν ανοιχτά τους βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Θουριγγία ότι έσπασαν εκ νέου μια πολιτική “συμφωνία”, καθώς συμμάχησαν με το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία για να πιέσουν για φορολογικές ελαφρύνσεις στο περιφερειακό κοινοβούλιο του κρατιδίου.

Τα κόμματα του αποκαλούμενου “δημοκρατικού τόξου” έχουν – θεωρητικά – δεσμευτεί να μην συνεργαστούν με το AfD σε ομοσπονδιακό ή περιφερειακό επίπεδο, κάτι που γίνεται όλο και πιο αμφίβολο εκ του αποτελέσματος στη Θουριγγία, και σε άλλα κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας, όπου το αντιμεταναστευτικό κόμμα βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστά που ανέρχονται στο 30%.

Η πτέρυγα του AfD στη Θουριγγία έχει ως επικεφαλής τον Bjoern Hoecke και ελέγχεται ως σχηματισμός με “ακροδεξιές εξτρεμιστικές θέσεις” από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας. Το AfD συνολικά κατηγορείται πως στηρίζει μια ανοιχτά αντιμεταναστευτική, ευρωσκεπτικιστική, ισλαμοφοβική και αντιφεμινιστική ατζέντα.

“Το να ψηφίσουν τόσο οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες όσο και οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες μαζί με το AfD, ξεπερνά κάθε όριο”, ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser που είναι μέλος του SPD, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

“Η συμμαχία αυτή είναι μια επικίνδυνη συμβολή στη νομιμοποίηση των δεξιών εξτρεμιστών”, έγραψε η ίδια στο X – πρώην Twitter. Ανέφερε πως ο Bjoern Hoecke υποστηρίζει και προωθεί “απάνθρωπες και αντιδημοκρατικές πολιτικές”.

Η Katja Mast, βουλεύτρια του SPD στη Bundestag στο Βερολίνο, κατηγόρησε τον Friedrich Merz, πρόεδρο του CDU, για αυτό που αποκάλεσε “ιστορική αποτυχία”, να κρατήσει δηλαδή το περιφερειακό CDU σε ευθυγράμμιση με τις κεντρικές θέσεις των Χριστιανοδημοκρατών που υποτίθεται πως τάσσεται εναντίον συμμαχιών με τους ακροδεξιούς.

Το ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι πως το AfD έχει σκαρφαλώσει στη δεύτερη θέση στις εθνικές δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες, βασιζόμενο στην απογοήτευση των ψηφοφόρων σχετικά με ζητήματα όπως το κόστος ζωής και η διαχείριση του μεταναστευτικού. Την ίδια ώρα η συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους και το FDP αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα και διαμάχες, προσπαθώντας να βρουν το αφήγημα που θα πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορούν να διαχειριστούν με επιτυχία τη μετάβαση της Γερμανίας σε μια πιο φιλική προς το κλίμα και τεχνολογικά προηγμένη οικονομία.

Εσωτερικά προβλήματα στην κυβερνητική συμμαχία αλλά και στο CDU

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η πτέρυγα του CDU στη Θουριγγία δημιουργεί προβλήματα. Στις αρχές του 2020, η Annegret Kramp-Karrenbauer παραιτήθηκε από ηγέτης του κόμματος επειδή δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη συμμαχία του περιφερειακού κόμματος με το AfD για την εκλογή πρωθυπουργού της πολιτείας. Η όλη συσχέτιση δηλαδή υπάρχει εδώ και τρία χρόνια.

Ο Friedrich Merz, τοπικός επικεφαλής του CDU έχει πολλάκις εκφραστεί θετικά προς τους ακροδεξιούς, σχετικά με την πιθανότητα σχηματισμού τοπικών κυβερνήσεων συνεργασίας με τη συμμετοχή του AfD.

Η κυβερνώσα συμμαχία στη Θουριγγία του κόμματος SPD, των Πρασίνων και της Αριστεράς δεν έχει πλειοψηφία στο νομοθετικό σώμα της πολιτείας. Εντός του SPD φοβούνται πλέον πως η συμμαχία αυτή θα γίνει κοινή πρακτική για τους Χρισιανοδημοκράτες και σε άλλα ανατολικά κρατίδια, για να εκμεταλλευτούν το “ρεύμα” της ακροδεξιάς. Στελέχη του AfD εκτιμούν πως οι Χριστιανοδημοκράτες δεν θα μπορούν να τους αποφεύγουν για πολύ ακόμα, καθώς τίθεται ζήτημα δικής τους πολιτικής επιβίωσης.

Ο Jörg Kühne, πρώην μέλος του CDU και νυν δημοτικός σύμβουλος του AfD στη Λειψία, η οποία είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σαξονίας, είπε στο CNN: “Το CDU, το οποίο θα έπρεπε να έχει επιθυμία για εξουσία, πρέπει να ξυπνήσει, ειδικά σε τα κρατίδια της Κεντρικής Γερμανίας. Πρέπει να ενεργήσουμε προς το συμφέρον των πολιτών και να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι για αυτό τον σκοπό”.

Μια δημοσκόπηση της Deutschlandtrend που διεξήχθη από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD στις αρχές Αυγούστου διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των Γερμανών – το 64% – συνεχίζει να υποστηρίζει την απόφαση του CDU να απορρίψει τη συνεργασία με το AfD. Το ποσοστό αυτό ωστόσο πάει στο 47% για τους Ανατολικογερμανούς. Τον Μάρτιο του 2021, το AfD τέθηκε επίσημα υπό παρακολούθηση από την εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών BfV της Γερμανίας με την υποψία ότι προσπάθησε να υπονομεύσει το δημοκρατικό σύνταγμα της Γερμανίας – καθιστώντας το το πρώτο κόμμα που παρακολουθείται με αυτόν τον τρόπο από την κατάρρευση του ναζισμού το 1945.

Πώς ανεβαίνουν οι ακροδεξιοί

Παράλληλα στη Βαυαρία σημειώνεται νέα έξαρση του αντισημιτισμού με πολιτικούς του AfD να υιοθετούν τέτοιες θέσεις. Το AfD κατηγορεί ανοιχτά επίσης τους μετανάστες για αύξηση της εγκληματικότητας στην επικράτεια της χώρας, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας το ποσοστό των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από μετανάστες μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2022, με μόλις ένα στα 14 ποινικά αδικήματα στη Γερμανία, να διαπράττονται από μετανάστες.

Παράλληλα, στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δείχνουν ότι η Γερμανία είχε δεχθεί μέχρι σήμερα πάνω από ένα εκατομμύριο Ουκρανούς πρόσφυγες – αριθμός υψηλότερος από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της γειτονικής Πολωνίας. Ωστόσο η χώρα είχε δεχθεί χιλιάδες μετανάστες από τη Συρία το 2015, με την πολιτική των “ανοιχτών θυρών” της Μέρκελ, με ανθρώπους να έρχονται στα γερμανικά κρατίδια για “φθηνή” εργασία.

Παρόλα αυτά, το νούμερο ένα ζήτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη είναι η ακρίβεια και ο πληθωρισμός. Το AfD φαίνεται αυτή την περίοδο να κεφαλαιοποιεί τα κοινωνικά παράπονα και να μαθαίνει να μιλάει τη γλώσσα του κυρίαρχου ρεύματος, χωρίς να εγκαταλείπει τις πιο εξτρεμιστικές του θέσεις. Το κόμμα έχει αρχίσει να μιλά πιο σοβαρά για την οικονομική πολιτική και υποστηρίζει ότι η δέσμευση της κυβέρνησης στις πολιτικές για το κλίμα και η διαρκής υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, επιβαρύνουν τους Γερμανούς φορολογούμενους σε βαθμό υπερβολικό.

Ο Michael Kretschmer του CDU, πολιτειακός πρωθυπουργός της Σαξονίας, πιστεύει ότι μια αλλαγή πολιτικής είναι η καλύτερη προσέγγιση για τα δημοκρατικά κόμματα για να σταματήσουν την άνοδο της ακροδεξιάς. Ο ίδιος έχει προτείνει τη δημιουργία μιας διακομματικής επιτροπής για την αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης και τη θέσπιση μεγαλύτερων περιορισμών στο δικαίωμα στο άσυλο. Κοινώς, η ακροδεξιά ατζέντα έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης, από “το παράθυρο”, κάτι που βεβαίως ισχύει και για άλλα κράτη της ΕΕ.

Σημειώνεται πως πριν λίγες εβδομάδες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ανακοίνωσε πρόσθετες φορολογικές περικοπές σχεδόν 2 δισ. ευρώ για το 2024 που δεν υπήρχαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός ύψους 445,7 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει συνολικές περικοπές 30 δισεκατομμυρίων σε όλα σχεδόν τα χαρτοφυλάκια πλην του υπουργείου Αμυνας. Δεδομένου ότι η γερμανική οικονομία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ευρωζώνη, η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική που εγκαινιάζει ο Λίντνερ αναμένεται να επηρεάσει και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες με γνώμονα τη μάχη κατά του υψηλού πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα