Μαυριτανία: Αφέθηκαν ελεύθερα 42 άτομα που συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις
Μεγάλη ένταση και διαδηλώσεις στη Μαυριτανία. Οι διαμαρτυρόμενοι ζητούν να ακυρωθεί η αμνηστία που δόθηκε το 1993 στους δράστες εγκλημάτων της περιόδου 1989-1991.
- 30 Νοεμβρίου 2020 09:01
Η μαυριτανική αστυνομία άφησε ελεύθερους την Κυριακή (29/11) 42 ανθρώπους που είχαν συλληφθεί την προηγουμένη, στην πλειονότητά τους στη Νουαξότ, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στις οποίες πρωτοστάτησαν χήρες και ορφανά προκειμένου να αξιώσουν δικαιοσύνη για τα θύματα των ταραχών της περιόδου 1989-1991, δήλωσε ο Ντιά Αλασάν, συνδιοργανωτής της κινητοποίησης.
«Οι άνθρωποι που συνελήφθησαν ήταν 42 τον αριθμό, δύο στην Μπαμπαμπέ (νότια) και οι υπόλοιποι στη Νουαξότ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λάλα Αΐσα, του Φόρουμ των Εθνικών Οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (FONAD).
Αξιωματικός της αστυνομίας επιβεβαίωσε, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τις συλλήψεις αυτές, υπογραμμίζοντας ότι «η διαδήλωση έγινε χωρίς άδεια» των αρχών.
«Η πορεία μας ήταν ειρηνική, όπως προβλέπει ο νόμος και το Σύνταγμα, που εγγυώνται την ελευθερία της έκφρασης», αντέταξε με οργή ο Αλασάν. «Θέλαμε να εκφράσουμε το πένθος μας, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας να απονεμηθεί δικαιοσύνη και να λάβουμε αποζημιώσεις».
Οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες στην κινητοποίηση αξιώνουν να ακυρωθεί η αμνηστία που δόθηκε το 1993 στους φερόμενους ως δράστες εγκλημάτων που διαπράχτηκαν κατά τη διάρκεια της διετούς σύγκρουσης ανάμεσα σε μαύρους, άραβες και Βέρβερους στη Μαυριτανία.
«Πρέπει να τερματιστεί η ατιμωρησία, να επιτραπεί στους Μαυριτανούς (…) να στοχαστούν για τον τρόπο που θα ζήσουν μαζί», τόνισε ο Ντιά Αλασάν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Μοχάμεντ Ουλντ Άμπντελ Αζίζ, πρώην πρόεδρος της χώρας (2008-2019), είχε ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα των ταραχών της περιόδου 1989-1991, όμως οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζουν ως και σήμερα να ζητούν οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν.
Από το 1989 ως το 1991, πολλές δεκάδες χιλιάδες μαύροι Μαυριτανοί τράπηκαν σε φυγή ή διώχτηκαν από τη χώρα τους, μετά την αποχαλίνωση της βίας μεταξύ εθνοτικών ομάδων, επί των ημερών του πρώην προέδρου Μαουίγια Ουλντ Τάγια (1984-2005). Τους πρόσφυγες υποδέχθηκαν κυρίως δύο γειτονικές χώρες, η Σενεγάλη και το Μαλί.
Αφού κατηγορήθηκαν για απόπειρα πραξικοπήματος, 28 μαύροι μαυριτανοί στρατιωτικοί εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού την 28η Νοεμβρίου 1990, ημέρα που συμπληρωνόταν η τριακοστή επέτειος από την ανεξαρτησία. Οι άνθρωποι που συνελήφθησαν το Σάββατο τους απέτισαν φόρο τιμής με τη διαδήλωση.
Η Μαυριτανία, αχανής χώρα μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο, ανάμεσα στο Μάγρεμπ και την υποσαχάρια Αφρική, έχει περίπου τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους, που ανήκουν σε διάφορες φυλές και εθνικές ομάδες: άραβες, λευκούς, μαύρους από την υποσαχάρια Αφρική, μιγάδες.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr