Μαύρα Χριστούγεννα για τους πλημμυροπαθείς

Μαύρα Χριστούγεννα για τους πλημμυροπαθείς

Δεκάδες χιλιάδες Φιλιππινέζοι πέρασαν τα Χριστούγεννα σε καταφύγια και κέντρα φιλοξενίας μετά το πέρασμα της φονικής καταιγίδας που σάρωσε το νότο

"Δεν υπάρχουν Χριστούγεννα", είπε ο Βισέντε Εμάνο, ο δήμαρχος του Καγκάγιαν ντε Όρο, μιας παραλιακής πόλης του νησιού Μιντανάο όπου σχεδόν 700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα Ουασί στις 17 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον τελευταίο, προσωρινό απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία πολιτικής προστασίας των Φιλιππίνων, 1.100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.079 αγνοούνται. Σχεδόν 330.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και άλλοι 69.000 φιλοξενούνται σε σχολεία. Συχνά δεν διαθέτουν τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα.

Η Τζούνι Λεγκάσπι, 32 ετών, έχασε το σπίτι της και όλα τα ζώα της στην καταστροφή. "Είναι το χειρότερο χριστουγεννιάτικο δώρο που θα μπορούσε να μας τύχει", είπε κλαίγοντας η γυναίκα που πάντως κατάφερε να σώσει τα οκτώ παιδιά της.

Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί που έχουν αναλάβει να στηρίξουν τα θύματα δεν επαρκούν. Για το χριστουγεννιάτικο γεύμα η υπηρεσία κοινωνικών υποθέσεων του Μιντανάο μοίρασε στους πληγέντες ένα καλάθι με μακαρόνια, φρούτα και κρέας σε κονσέρβα.

Ο πάπας Βενέδικτος προσευχήθηκε για τα θύματα την επομένη της καταστροφής. "Θέλω να διαβεβαιώσω τους κατοίκους του νότου των Φιλιππίνων ότι αισθάνομαι κοντά τους", είπε.

Οι Φιλιππίνες πλήττονται κάθε χρόνο από περίπου 20 τροπικές καταιγίδες ή τυφώνες.

SHARE:

24Media Network