Ξεκινούν οι εκλογές στην Νιγηρία

Ξεκινούν οι εκλογές στην Νιγηρία

Η Νιγηρία ξεκινά το Σάββατο, μία διαδικασία τριών επιτυχημένων γύρων γενικών εκλογών σε όλη τη χώρα, σε μία δοκιμασία που θα αποδείξει αν η πιο πολυπληθής αφρικανική χώρα μπορεί να ξεφύγει από μία παράδοση εκλογικών αναμετρήσεων, μέσα σε καθεστώς βίας και νοθείας.

ι προηγούμενες κάλπες που στήθηκαν το 2007, χαρακτηρίστηκαν από κλίμα εκφοβισμού των ψηφοφόρων και περιστατικά θηριωδίας τόσο εκτεταμένα, που οδήγησαν τους παρατηρητές από τη διεθνή κοινότητα, να αμφισβητήσουν ευθέως το κατά πόσο το εκλογικό αποτέλεσμα αντανακλούσε πραγματικά τη θέληση των πολιτών της χώρας.

Η εκλογική επιτροπή ελπίζει ότι οι νέοι εκλογικοί κατάλογοι, οι πιο αυστηρές διαδικασίες κατά την ψηφοφορία και η καλύτερη αστυνόμευση θα βοηθήσουν στην πάταξη της νοθείας, παρά το γεγονός ότι και τώρα σημειώθηκαν περιστατικά βίας σε αρκετές περιοχές κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

"Πριν από 12 χρόνια η πατρίδα μας, που ήταν σχεδόν διαλυμένη από τον εμφύλιο, επέστρεψε στο δρόμο της δημοκρατίας και ξεκινήσαμε μία διαδρομή που ελπίζαμε ότι θα είχε εγκαθιδρύσει ένα σταθερό δημοκρατικό πολίτευμα μέχρι σήμερα, δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει ", δηλώνει ο Αταχίρου Τζέγκα, πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εθνικών Εκλογών.
 

"Η εκλογική διαδικασία που ξεκινάμε μας δίνει την ευκαιρία να επανέλθουμε ως έθνος στο σωστό δρόμο ", τονίζει ο Νιγηριανός αξιωματούχος.
 

Τα σύνορα έκλεισαν σε όλο το μήκος της επικράτειας, ενόψει της ψηφοφορίας του Σαββάτου και μόνο οι επίσημοι, οι δυνάμεις ασφαλείας και το ιατρικό προσωπικό των επειγόντων περιστατικών, επιτρέπεται να κυκλοφορεί στους δρόμους της χώρας, κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Ήδη πάντως η αστυνομικές αρχές στο Δέλτα του Νίγηρα, που αποτελεί την εύφλεκτη περιοχή των συγκρούσεων, της παρανομίας, αλλά και του πλούτου της χώρας, αφού φιλοξενεί όλη την πλούσια πετρελαϊκή παραγωγή της Νιγηρίας, ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι συνέλαβαν δύο άνδρες που μετέφεραν στο όχημά τους πυροβόλα όπλα ΑΚ-47, πυρομαχικά και ένα εκτοξευτή ρουκετών, που σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν την ημέρα των εκλογών.

SHARE:

24Media Network