Με κλωστή έτοιμη να κοπεί μοιάζει η εκεχειρία αντιπολίτευσης και κυβέρνησης στη Συρία

A man walks past a burnt car and damaged buildings along a street at the al-khalidiya neighbourhood of Homs November 19, 2012. REUTERS/Yazan Homsy (SYRIA - Tags: CONFLICT) FOR BEST QUALITY AVAILABLE: ALSO SEE GM1E92I15Y801 - RTR3AMBE
A man walks past a burnt car and damaged buildings along a street at the al-khalidiya neighbourhood of Homs November 19, 2012. REUTERS/Yazan Homsy (SYRIA - Tags: CONFLICT) FOR BEST QUALITY AVAILABLE: ALSO SEE GM1E92I15Y801 - RTR3AMBE REUTERS

Η αντιπολίτευση απειλεί να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις και να πλήξει τον συριακό στρατό αν συνεχίει "να εκμεταλλεύεται την εκεχειρία". Ο διαπραγματευτής των ανταρτών καλεί τους ομοϊδεάτες του να μην εμπιστεύονται το καθεστώς

Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της συριακής αντιπολίτευσης Άσαντ Ζούμπι κάλεσε σήμερα τους αντάρτες να ανταποδώσουν τα πυρά στις ένοπλες δυνάμεις των καθεστώτος, κατηγορώντας τη Δαμασκό ότι χρησιμοποιεί την κατάπαυση του πυρός για να ισχυροποιήσει τη θέση της επί του πεδίου. Την ίδια ώρα τονίζει προς πάρα κατεύθυνση, στο στρατόπεδο των ανταρτών, να μην εμπιστεύονται το καθεστώς. 

Σε μήνυμα που έστειλε στους μαχητές της αντιπολίτευσης ο Ζούμπι ανέφερε ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει για πολύ τις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη αν η κυβέρνηση συνεχίσει τη στρατιωτική δράση της και αν δεν υπάρξει πρόοδος στο βασικό ζήτημα της πολιτικής μετάβασης χωρίς τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. Δεν έδωσε όμως κάποιο χρονοδιάγραμμα ή τελεσίγραφο.

"Δεν θα παραμείνουμε για πολύ στις διαπραγματεύσεις... Στην περίπτωση που τους στοχεύσει ένας πύραυλος (σ.σ. τους μαχητές της αντιπολίτευσης) θα πρέπει να απαντήσουν με δέκα πυραύλους και να εκμεταλλευτούν την εκεχειρία όπως έχει κάνει και το καθεστώς", ανέφερε ο Ζούμπι.

"Οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σχεδόν σε αδιέξοδο εξαιτίας της αδιαλλαξίας του καθεστώτος που αρνείται να συζητήσει το μέλλον του Άσαντ" ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα μέλος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN) της αντιπολίτευσης, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Μην εμπιστεύεστε το καθεστώς και μην αναμένετε ότι θα σας λυπηθεί

Ο διαπραγματευτής της συριακής αντιπολίτευσης Μοχάμαντ Αλούς και ηγέτης της οργάνωσης Τζαΐς αλ Ισλάμ, κάλεσε σήμερα τους αντάρτες να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

"Μην εμπιστεύεστε το καθεστώς και μην αναμένετε ότι θα σας λυπηθεί. Χτυπήστε τους (...) απ' όλες τις πλευρές", έγραψε στο Twitter ο Αλούς, παραπέμποντας σε έναν στίχο του Κορανίου.

Ένα μέλος της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN), ο Γιαχία αλ Αρίντι, χαρακτήρισε "προσωπική" την άποψη του Αλούς. "Εμείς στην HCN δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε μια τέτοια στάχη", τόνισε από τη Γενεύη όπου βρίσκεται.

Σύμφωνα με το Sputnik ο ίδιος ο Μοχάμαντ Αλούς σε δηλώσεις του προς το ρωσικό πρακτορείο είπε ότι δεν ζήτησε να τερματιστεί η εκεχειρία στη χώρα. "Είναι ένα μήνυμα προς τις ομάδες άμυνας. Δεν πρόκειται για έκκληση για κλιμάκωση... είναι μόνο μια έκκληση για την αυτοάμυνα των δυνάμεων απέναντι στην τριπλή επίθεση στο Χαλέπι από τους Κούρδους, το ΙΚ και το καθεστώς", διευκρίνισε.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία
SHARE:

24Media Network