Μεχμέτ Οζ: Ο υποψήφιος γερουσιαστής και φίλος του Ερντογάν που απειλεί τα ελληνικά συμφέροντα

Μεχμέτ Οζ: Ο υποψήφιος γερουσιαστής και φίλος του Ερντογάν που απειλεί τα ελληνικά συμφέροντα
O Μεχμέτ Οζ AP

Η ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ και η ελληνική εξωτερική πολιτική έχουν σ' αυτές τις ενδιάμεσες εκλογές στραμμένα τα βλέμματά τους στην Πενσιλβάνια. Αιτία είναι ο Μεχμέτ Οζ.

Αν η ελληνική ομογένεια και γενικότερα η ελληνική πλευρά μπορούσε να στρέψει μόνο σε μία πολιτεία το ενδιαφέρον της στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ αυτή σίγουρα θα ήταν η Πενσιλβάνια.

Αφήνοντας κατά μέρος αν η Γερουσία καταλήξει τελικά στους Δημοκρατικούς ή τους Ρεπουμπλικάνους, το ελληνικό στοιχείο στις ΗΠΑ δεν επιθυμεί επ ουδενί να εκλεγεί ο Μεχμέτ Οζ, ο διάσημος γιατρός με τις τουρκικές ρίζες για ευνόητους λόγους.

Οι ευνόητοι, λοιπόν, λόγοι έχουν να κάνουν με το λόμπινγκ της Τουρκίας και την προσπάθεια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεπεράσει τους σκοπέλους για μία νέα, “γενναία” παραγγελία F-16, αν είναι δυνατον πριν από τις τουρκικές προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον προσεχή Ιούνιο.

Ο Οζ σ’ ένα λεπτό

Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς, ο άνθρωπος αυτός είναι πραγματικά “εργαλείο” για την τουρκική εξωτερική πολιτική. Πολύ πλούσιος (ξόδεψε πακτωλό χρημάτων στην προεκλογική του εκστρατεία), όχι μόνο λόγω της ιατρικής του ιδιότητας αλλά και λόγω της συγγραφικής και της τηλεοπτικής (στην εκπομπή της Οπρα Γουίνφρεϊ), εξαιρετικά διάσημος, απίστευτα επικοινωνιακός και…προσωπικός φίλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι Τούρκος δεύτερης γενιάς που γεννήθηκε και μεγάλωσε στις ΗΠΑ (Οχάιο). Ωστόσο, όπως συνηθίζεται, τις ρίζες του δεν τις ξέχασε ποτέ. Λαμπρές οι σπουδές του (στο Χάρβαρντ) και ακόμη λαμπρότερη η επαγγελματική δραστηριότητά του ως χειρουργός στις ΗΠΑ.

Προσέξτε αυτό: Ο Οζ απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος με τη σειρά του είχε στενές σχέσεις (κυρίως επιχειρηματικού χαρακτήρα) με τον Ταγίπ Ερντογαν όσο ήταν ένοικος του Λευκού Οίκου.

Σε περίπτωση, δηλαδή, εκ νέου εκλογής του Τραμπ το 2024, ο Ερντογάν (ή όποιος άλλος επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας) θα ξέρει ότι θα έχει στις ΗΠΑ έναν άνθρωπο ο οποίος θα μπορεί να επηρεάζει τον Τραμπ με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο Οζ υιοθετεί μάλιστα, μερικές από τις σκληρές απόψεις της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν όπως η μη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Πόσο θα επηρεάσουν όλα αυτά τους ψηφοφόρους της Πενσιλβάνια θα το ξέρουμε το πρωί της Τετάρτης ή και αργότερα. Οι δημοσκοπήσεις πάντως τον παρουσιάζουν ως φαβορί…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα