Στα τάρταρα η βρετανική οικονομία

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον
Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον AP

Το lock down λόγω της πανδημίας οδηγεί τη βρετανική οικονομία σε επίπεδα στα οποία είχε να βρεθεί εδώ και τρεις αιώνες. Τι προβλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας αλλά είπε ότι είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση για να αμβλύνει τον αντίκτυπο του κορονοϊού που φέτος θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη οικονομική κάμψη στη χώρα εδώ και πάνω από 300 χρόνια πριν σημειωθεί ανάκαμψη το 2021.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,1% και τον στόχο για αγορές ομολόγων –κυρίως βρετανικού κρατικού χρέους— στα 645 δισεκ. λίρες (797 δισεκ. δολάρια). Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι αναμένει το βρετανικό ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 14% το 2020 και να ακολουθήσει ανάκαμψη 15% το 2021.

Ένα τέτοιο σενάριο θα απαιτήσει πολύ σημαντικά μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής τόνωσης, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα. «Ωστόσο, οι οικονομικές προοπτικές εξελίσσονται. Η Τράπεζα θα ενεργήσει όπως απαιτείται για να προσφέρει τη νομισματική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα που είναι απαραίτητες για τη μακροπρόθεσμη ευημερία και καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών αυτής της χώρας», δήλωσε ο διοικητής Άντριου Μπέιλι. «Αυτή είναι η απόλυτη και ακλόνητη δέσμευσή μας».

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι αναμένεται το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας να μειωθεί κατά 25% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου με το ποσοστό της ανεργίας να υπερδιπλασιάζεται στο 9%. Πριν από δύο εβδομάδες, ο Γκέρτγιαν Βλίχε, μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, προέβλεψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα γνωρίσει μια ύφεση «ταχύτερη και βαθύτερη από οτιδήποτε έχουμε δει τον τελευταίο αιώνα, ή πιθανόν αρκετούς αιώνες», λόγω της πανδημίας. Η πρόβλεψη για το 2020 συμβαδίζει με την εκτίμηση του Γραφείο Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR), δημόσιου οργανισμού, που προέβλεψε μείωση 13% του ΑΕΠ φέτος.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεγάλη Βρετανία, Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network