Μέρκελ - Φάιμαν ζητούν hotspots σε Ελλάδα - Ιταλία 'γρήγορα και έγκαιρα'

Δεύτερη ημέρα εργασιών της Συνόδου Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης,στις Βρυξέλλες.Στιγμιότυπο από το τραπέζι της 2ης ημέρας ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν (Δ) με την Γερμανίδα Καγκελάριο 'Ανγκελα Μέρκελ (Α),  Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009 (EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ)
Δεύτερη ημέρα εργασιών της Συνόδου Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης,στις Βρυξέλλες.Στιγμιότυπο από το τραπέζι της 2ης ημέρας ο Αυστριακός Καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν (Δ) με την Γερμανίδα Καγκελάριο 'Ανγκελα Μέρκελ (Α), Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009 (EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ) EUROKINISSI

Λειτουργία των hotspots το συντομότερο δυνατό, ζήτησαν η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Αυστριακός ομόλογός της, Βέρνερ Φάιμαν στα "εξωτερικά σύνορα της ΕΕ" και εξέφρασαν την βούληση να στηρίξουν την Ελλάδα

Τη λειτουργία των κέντρων υποδοχής και καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα και στην Ιταλία το συντομότερο δυνατό, ζήτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο Αυστριακός ομόλογός της Βέρνερ Φάιμαν και τόνισαν τη βούλησή τους για στήριξη της Ελλάδας και ενίσχυση της FRONTEX.

«Γνωρίζουμε βεβαίως ότι το προσφυγικό δεν θα λυθεί, εάν το θέμα είναι η μείωση, η τάξη και η νομιμοποίηση στα γερμανοαυστριακά σύνορα, αλλά πρέπει να γίνει στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Για αυτό λέμε από κοινού ότι τα hotspots στην Ελλάδα και στην Ιταλία πρέπει να γίνουν γρήγορα και έγκαιρα», δήλωσε η κ. Μέρκελ και διευκρίνισε ότι στα hotspots οι πρόσφυγες δεν θα καταγράφονται μόνο, αλλά και θα κατανέμονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής θα πρέπει να επαναπροωθούνται στις χώρες τους.

«Θέλουμε να επιτύχουμε μια μόνιμη δίκαιη κατανομή στην Ευρώπη», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και προσέθεσε: «Για να το εφαρμόσουμε αυτό στην πράξη, θέλουμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε από κοινού ιδιαίτερα την Ελλάδα. Θέλουμε να ενισχύσουμε την FRONTEX».

Ο κ. Φάιμαν, από την πλευρά του, ζήτησε την επιτάχυνση των σχετικών μεταρρυθμίσεων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τόνισε ότι δεν επιτρέπεται καμία χώρα να παρεκκλίνει από την αλληλεγγύη.

«Χρειάζεται επιτάχυνση και στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Εξωτερικά σύνορα 14.000 χλμ ακτής μπορούν να προστατευθούν με την Τουρκία διαφορετικά από ό,τι μόνο με την FRONTEX και την Ελλάδα. Αυτό και μόνο οδηγεί στην αναγκαιότητα μιας συνεργασίας και δεν έχει νόημα να φωνάζουμε στην Ελλάδα να τα λύσει όλα μόνη της. Συνεργαζόμαστε προκειμένου να τη στηρίξουμε, ώστε να φροντίσει για τη φροντίδα τουλάχιστον αυτού του αριθμού ανθρώπων, οι οποίοι φθάνουν εκεί σε μια εβδομάδα και να φροντίσει, ώστε τα κέντρα κατανομής να λειτουργούν αξιόπιστα», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Άνγκελα Μέρκελ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νέα συνάντηση Φάιμαν - Μέρκελ για το Προσφυγικό

SHARE:

24Media Network