Μέρκελ για την επίθεση στο Βερολίνο: θα πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας

German Chancellor Angela Merkel arrives for a press statement after the opening of a memorial site in Berlin, Germany, Tuesday, Dec. 19, 2017 to honor the victims of the Christmas market terrorist attack on the Breitscheid square at the Kaiser Wilhelm Memorial Church one year ago. (AP Photo/Michael Sohn)
German Chancellor Angela Merkel arrives for a press statement after the opening of a memorial site in Berlin, Germany, Tuesday, Dec. 19, 2017 to honor the victims of the Christmas market terrorist attack on the Breitscheid square at the Kaiser Wilhelm Memorial Church one year ago. (AP Photo/Michael Sohn) AP

Παρούσα η Γερμανίδα καγκελάριος στα αποκαλυπτήρια μνημείου για τους 11 ανθρώπους που σκοτώθηκαν, όταν ένας Τυνήσιος έριξε φορτηγό στην κατάμεστη από κόσμο χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου

Η Γερμανία θα πρέπει να πάρει μαθήματα από τις παραλείψεις στον τομέα της ασφάλειας που αποκαλύφθηκαν από την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, πριν από έναν χρόνο και να αυξήσει τη βοήθεια που παρέχει στους επιζώντες και στις οικογένειες των θυμάτων, δήλωσε την Τρίτη η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2016 ο Ανίς Αμρί, ένας Τυνήσιος που είχε ζητήσει άσυλο στη Γερμανία αλλά το αίτημά του είχε απορριφθεί, άρπαξε ένα φορτηγό, σκότωσε τον οδηγό του και κατόπιν το έριξε στην πλημμυρισμένη από κόσμο αγορά. Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Η Μέρκελ έκανε τη δήλωση αυτή στα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου στην πλατεία Μπράιτσαϊντπλατς, καθώς εντείνονταν οι επικρίσεις από τις οικογένειες των θυμάτων και από τους επιζώντες σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνησή της χειρίστηκε την υπόθεση.

"Σήμερα είναι ημέρα θρήνου αλλά και μια ημέρα αποφασιστικότητας, να κάνουμε καλύτερα τα πράγματα που δεν λειτούργησαν" στο παρελθόν, τόνισε η Μέρκελ.

Η καγκελάριος συναντήθηκε με συγγενείς των θυμάτων στην καγκελαρία την Δευτέρα. Δήλωσε ότι θα συναντηθεί ξανά μαζί τους σε μερικούς μήνες για να τους ενημερώσει για τα μαθήματα που πήρε η Γερμανία από τη χειρότερη ισλαμιστική επίθεση που έχει βιώσει ποτέ η χώρα.

Στο μνημείο αναγράφονται τα ονόματα των θυμάτων, χαραγμένα στα σκαλιά της Εκκλησίας του Κάιζερ Γουλιέλμου, που βρίσκεται κοντά στο σημείο της επίθεσης.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ τόνισε ότι άργησε να παρασχεθεί βοήθεια προς τα θύματα και αυτή που τους δόθηκε δεν ήταν αρκετή. "Προκαλεί πίκρα που το κράτος δεν μπόρεσε να προστατεύσει τους συγγενείς σας", είπε απευθυνόμενος στις οικογένειες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μας σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη για να αποτρέψει μια τέτοια επίθεση. "Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε συγγνώμη από τα θύματα και τους συγγενείς" έγραψε σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Tagesspiegel.

Η γερμανική κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει την αποζημίωση προς τις οικογένειες των θυμάτων και τους επιζώντες αφού το ποσό των 10.000 ευρώ που πρόσφερε κρίθηκε ανεπαρκές, όπως ανέφερε ο Κουρτ Μπεκ, ένας δικηγόρος που εκπροσωπεί τους συγγενείς των θυμάτων.

(Φωτό: AP Photo/Michael Sohn)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Άνγκελα Μέρκελ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ένας χρόνος από την τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο

SHARE:

24Media Network