Μέρκελ: Η Αμερική είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους της Γερμανίας

Μέρκελ: Η Αμερική είναι ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους της Γερμανίας

Το εγκώμιο του Αμερικανού προέδρου αλλά και των ΗΠΑ έπλεξε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της G-7 στη Βαυαρία

Την ευγνωμοσύνη της Γερμανίας προς τις ΗΠΑ για την συμβολή τους στην επανένωση της Γερμανίας, εξέφρασε η καγκελάριος 'Ανγκελα Μέρκελ μετά την συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G-7 στο Σλος Ελμάου της Βαυαρίας.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι παρά τις διαφορετικές απόψεις "η Αμερική, οι ΗΠΑ, είναι φίλη μας, εταίρος μας και τόσο σημαντικός εταίρος, ώστε συνεργαζόμαστε στενά. Διότι το χρειαζόμαστε για πολλά κοινά συμφέροντα. Διότι το θέλουμε και διότι μοιραζόμαστε κοινές αξίες" και ανέφερε ότι οι δυο ηγέτες μιλούν πολύ συχνά.

Από την πλευρά του ο κ. Ομπάμα, ο οποίος μάλιστα χαιρέτισε με τον παραδοσιακό χαιρετισμό των Βαυαρών, Gruess Gott!, χαρακτήρισε την κυρία Μέρκελ "μεγάλη φίλη και εταίρο" και αστειευόμενος δήλωσε ότι θα προτιμούσε η Σύνοδος να πραγματοποιηθεί κατα την γιορτή της μπίρας, το Oktoberfest. Αναφέρθηκε και αυτός στις κοινές αξίες των δύο λαών και τόνισε ότι και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Σικάγο, ζουν πολλοί Γερμανοί.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της Συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομία και η δημιουργία θέσεων εργασίας αποτελούν βασική προτεραιότητα, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρχει μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ενωση και μια νέα εμπορική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ. Μεταξύ των θεμάτων που ανέφερε ήταν επίσης "η ρωσική επιθετικότητα" στην Ουκρανία και οι διάφορες απειλές ασφάλειας από εξτρεμιστές.

Απαντώντας στην κυρία Μέρκελ, απευθύνθηκε προς όλους τους Γερμανούς ευχαριστώντας τους για τη φιλία και για τον ηγετικό ρόλο της χώρας τους. "Είμαστε αχώριστοι σύμμαχοι στην Ευρώπη και στον κόσμο" τόνισε και κάλεσε την καγκελάριο να μοιραστεί μαζί του μια μπίρα, αφού προηγουμένως συμφωνήσουν οι υπεύθυνοι της ασφάλειάς τους.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των δυο ηγετών έγινε σαφές ότι θα διατηρηθούν οι οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησαν σήμερα στη Βαυαρία, όπου βρίσκονται για τη διήμερη σύνοδο κορυφής της G7, ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση θα πρέπει να διατηρηθούν μέχρι η Μόσχα να "σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας".

Ο πρόεδρος Ομπάμα, κατά την άφιξή του σήμερα το πρωί στη Γερμανία, καταδίκασε για μία ακόμη φορά τη "ρωσική επιθετικότητα" στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει αρκετούς γύρους οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας τον περασμένο χρόνο.

Η ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ τον Φεβρουάριο είχε στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί πλήρως. Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία, αλλά η Μόσχα το αρνείται.

Ομπάμα και Μέρκελ συζήτησαν επίσης το ζήτημα της προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης μέσω μία διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου και την επίτευξη συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή εντός του έτους.

(Πηγή: ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network