Μέρκελ-Ολάντ: Η πόρτα είναι ανοιχτή στις συνομιλίες

Μέρκελ-Ολάντ: Η πόρτα είναι ανοιχτή στις συνομιλίες

"Η πόρτα είναι ανοιχτή στις συνομιλίες" με την Ελλάδα, τόνισαν ο πρόεδρος Ολάντ και η καγκελάριος Μέρκελ (Vid)

"Η πόρτα είναι ανοιχτή για συνομιλίες" και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κάνει "σοβαρές προτάσεις", τόνισε πριν από λίγο στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή τους, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Υπάρχει μια "κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη και για την Ελλάδα", σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ πρόσθεσε: "Τονίζω ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος"."Επαφίεται στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει σοβαρές, αξιόπιστες προτάσεις που θα μπορέσουν να μετατραπούν σε ένα πρόγραμμα που θα δίνει μακροπρόθεσμη προοπτική, διότι η Ελλάδα χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη προοπτική στην ευρωζώνη με σταθερούς κανόνες, όπως και η ίδια η ευρωζώνη".

Από την πλευρά της η Άγγελα Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι "η πόρτα είναι ανοικτή στις συζητήσεις", προσθέτοντας πως "όλοι πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα", ανέφερε ωστόσο ότι "ταυτοχρόνως, οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να εισέλθουμε σε νέες διαπραγματεύσεις για ένα ισχυρό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δεν πληρούνται ακόμη" σήμερα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, εξήγησε η ίδια, θα πρέπει να πει στην ευρωζώνη πώς θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να υποβάλει "συγκεκριμένες προτάσεις" τις οποίες "αναμένουμε τώρα", για ένα "πρόγραμμα το οποίο θα επιτρέψει επίσης στην Ελλάδα να επανέλθει στην ευημερία".

"Είναι επείγουσα ανάγκη να γίνουν προτάσεις που θα μας επιτρέψουν να βρούμε μια έξοδο από την κατάσταση όπως αυτή παρουσιάζεται σήμερα", επέμεινε η καγκελάριος Μέρκελ.

Η ίδια υπογράμμισε ότι θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη "η αντίδραση των 18 υπολοίπων χωρών" της ευρωζώνης μετά τη νίκη του "όχι" στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη χθες Κυριακή για την πρόταση των πιστωτών, καθώς "και αυτό επίσης είναι η δημοκρατία", όπως είπε. "Μοιραζόμαστε την εθνική μας κυριαρχία. Είμαστε (19 χώρες) με το ίδιο νόμισμα. Όλοι πρέπει να επιδεικνύουμε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη", ανέφερε η Μέρκελ.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους στο δείπνο που θα παραθέσει ο Γάλλος πρόεδρος στη Γερμανίδα καγκελάριο.

(ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network