Μέρκελ: Για τη ζωή της θα μιλήσει κατά την ομιλία της στην τελετή αποφοίτησης του Χάρβαρντ

Μέρκελ: Για τη ζωή της θα μιλήσει κατά την ομιλία της στην τελετή αποφοίτησης του Χάρβαρντ
Άγγελα Μέρκελ AP

Η Μέρκελ θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία στην τελετή αποφοίτησης του Χάρβαρντ. Δεν θα είναι μία συνηθισμένη πολιτική ομιλία, αλλά όπως δήλωσε θα μιλήσει αυτή τη φορά για τη ζωή της.

Η ομιλία της στην φετινή τελετή αποφοίτησης σήμερα στο Χάρβαρντ δεν θα είναι μια συνηθισμένη πολιτική ομιλία, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η Άγγελα Μέρκελ θα μιλήσει αυτήν τη φορά για τη ζωή της, για το μεγάλωμά της στην ανατολική Γερμανία ως κόρη προτεστάντη ιερέα, τη σταδιοδρομία της ως καθηγήτρια λατινικών και αγγλικών που συνέχισε για να σπουδάσει φυσική και να πάρει μετά διδακτορικό στην κβαντική χημεία.

Η Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας από το 2005 καθώς επανεξελέγη τέσσερις φορές, θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία στην τελετή αποφοίτησης του Χάρβαρντ στο κάμπους του γνωστού αμερικανικού πανεπιστημίου στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.

“Θα προσπαθήσω να εξηγήσω στους φοιτητές το δίδαγμα που πήρα από τη δική μου ζωή”, δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα στο CNN.

Κατά την αναγγελία της επίσκεψης της Μέρκελ, ο πρόεδρος του Χάρβαρντ Λάρι Μπάκοου χαρακτήρισε την καγκελάριο “μια από τους ευρύτερα θαυμαστούς και με ευρεία επιρροή αρχηγούς κρατών της εποχής μας”.

Η ηγεσία της συνέβαλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση της πορείας όχι μόνον της Γερμανίας, αλλά και της Ευρώπης και ευρύτερα του κόσμου, πρόσθεσε ο Μπάκοου.

“Εξακολουθεί να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση κάποιων από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας”, συμπλήρωσε.

Η πορεία της Μέρκελ στην πολιτική χρονολογείται από το 1989 όταν εμπνεύστηκε από την ειρηνική επανάσταση που οδήγησε στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Η Μέρκελ εντάχθηκε στο πολιτικό κόμμα Demokratischer Aufbruch (Δημοκρατική Αφύπνιση), το οποίο συγχωνεύτηκε αργότερα στην Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU).

Στο Βερολίνο εντείνονταν τον τελευταίο καιρό οι εικασίες όσον αφορά το αν η Μέρκελ θα εκφωνήσει έναν λόγο παρόμοιο με αυτόν που έβγαλε στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια τον Φεβρουάριο, στον οποίο προειδοποιούσε ξεκάθαρα για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εγκατάλειψη διεθνών πολιτικών δομών και απηύθυνε έκκληση για τη διάσωση των συνθηκών που απορρίφθηκαν από τις ΗΠΑ, επιπλήττοντας εμφανώς τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Μέρκελ δήλωσε στο CNN ότι με τον Τραμπ έχουν στενή συνεργασία λόγω των προβλημάτων που πρέπει να επιλύσουν από κοινού. Επίσης παραδέχθηκε ότι είχε “συνομιλίες με διαφωνίες” μαζί του όταν συναντήθηκαν στην σύνοδο της G20 στο Αμβούργο το 2017, αλλά στο τέλος, όπως πρόσθεσε, βρήκαν πεδίο συννενόησης.

“Είναι πάντα μια πρόκληση η συζήτηση, αλλά την αντιμετωπίζω με μεγάλη χαρά αυτήν την πρόκληση”, δήλωσε μέσω διερμηνέα. “Ο πρόεδρος έχει τις δικές του απόψεις, εγώ τις δικές μου και πολύ συχνά βρίσκουμε έδαφος συννενόησης. Στην αντίθετη περίπτωση, πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε και να διαπραγματευόμαστε”.

Κατά την επίσκεψή της τώρα στις ΗΠΑ για την ομιλία της στο Χάρβαρντ δεν προβλέπεται συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν από πριν εξηγήσει ότι ο Τραμπ δεν θα βρισκόταν στην Ουάσινγκτον σήμερα κατά την τελετή αποφοίτησης στο Χάρβαρντ, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος προγραμματίζεται να μιλήσει και αυτός σήμερα στους αποφοίτους της Αμερικανικής Ακαδημίας Ικάρων στο Κολοράντο.

Η Μέρκελ είναι η μακροβιότερη επικεφαλής κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η παλαιότερη στην ηγεσία χώρας της G7. Πέρυσι ανακοίνωσε ότι η τρέχουσα θητεία της στην καγκελαρία θα είναι και η τελευταία της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα