Φρίκη στο Αφγανιστάν: Σφαγή σε μαιευτήριο – οι Ταλιμπάν σπέρνουν και πάλι τον τρόμο

Φρίκη στο Αφγανιστάν: Σφαγή σε μαιευτήριο – οι Ταλιμπάν σπέρνουν και πάλι τον τρόμο
MSF

“Από τώρα και στο εξής η ευθύνη για οποιαδήποτε αύξηση της βίας και των επιπτώσεών της πέφτει εντελώς στους ώμους της κυβέρνησης της Καμπούλ”, τόνισαν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή τους.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν τις αφγανικές δυνάμεις, μετά την εντολή που έδωσε ο Αφγανος πρόεδρος Άσραφ Γάνι για επανάληψη της επίθεσης εναντίον των ανταρτών έπειτα από δύο αιματηρές επιθέσεις την Τρίτη.

Εξάλλου σήμερα το πρωί οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν επίθεση με φορτηγό γεμάτο με εκρηκτικά κοντά στο στρατοδικείο της πόλης Γκαρντές στην επαρχία Πάκτια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμη 14.

“Από τώρα και στο εξής η ευθύνη για οποιαδήποτε αύξηση της βίας και των επιπτώσεών της πέφτει εντελώς στους ώμους της κυβέρνησης της Καμπούλ”, τόνισαν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή τους, στην οποία δήλωσαν “απολύτως έτοιμοι” να απαντήσουν σε τυχόν επίθεση των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Παράλληλα την Τετάρτη ήρθαν στη δημοσιότητα νέες πληροφορίες για την επίθεση εναντίον νοσοκομείου στην Καμπούλ, το οποίο διαθέτει και μαιευτική κλινική, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 24 άνθρωποι, ανάμεσά τους και δύο νεογνά, όπως και μητέρες και νοσηλευτές. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ώρες πριν τον θάνατο άλλων 32 ανθρώπων σε επίθεση αυτοκτονίας στη διάρκεια κηδείας στο ανατολικό Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα (MSF), που υποστηρίζουν το νοσοκομείο αυτό που βρίσκεται δυτικά της Καμπούλ, μία γυναίκα γέννησε στη διάρκεια της επίθεσης που διήρκησε πολλές ώρες.

“Εκμεταλλευόμενοι την ευάλωτη κατάσταση εγκύων, νεαρών μητέρων και νεογνών στο νοσοκομείο Νταστ-ε Μπάρσι της Καμπούλ, άγνωστος αριθμός δραστών εξαπέλυσαν επίθεση επί ώρες στη μαιευτική κλινική που διαχειρίζονται οι MSF με πυροβολισμούς και εκρηκτικά”, κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

“Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τουλάχιστον ένας από τους γιατρούς μας είναι μεταξύ των θυμάτων, τα οποία ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί”, πρόσθεσε.

Ξανά στο στόχαστρο οι MSF

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε τις επιθέσεις.

“Το να στοχοθετούνται σκοπίμως νεογνά, παιδιά, μητέρες και νοσηλευτικό προσωπικό με αυτό τον τρόπο είναι ιδιαίτερα ειδεχθές”, τόνισε σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας ότι “οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια είναι εγκληματική και αδικαιολόγητη”.

Οι MSF έχουν βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο επιθέσεων στο Αφγανιστάν. Το 2004 πέντε εργαζόμενοι της ΜΚΟ σκοτώθηκαν με σφαίρες στην επαρχία Μπαντγκτίς, γεγονός που ώθησε την οργάνωση να εγκαταλείψει τη χώρα έπειτα από 24 χρόνια παρουσίας. Επέστρεψε το 2009.

Το 2015 μετά την κατάληψη της πόλης Κουντούζ από τους Ταλιμπάν, αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα κατέστρεψε νοσοκομείο των MSF προκαλώντας τον θάνατο 42 ανθρώπων.

Η μαιευτική κλινική που έγινε στόχος την Τρίτη διαθέτει 55 κλίνες, εγκαινιάστηκε το 2014 και εκεί έχουν γεννηθεί από την αρχή του έτους περισσότερα από 5.000 μωρά.

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεεσούς, διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε “σοκαρισμένος” από την επίθεση αυτή. Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης από τη Γενεύη, την έδρα του ΠΟΥ, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα.

Οι Ταλιμπάν πάντως έχουν αρνηθεί την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις της Τρίτης και κατηγόρησαν το Ισλαμικό Κράτος και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας του Αφγανιστάν ότι κρύβονται πίσω από αυτές.

Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην κηδεία.

Οι Ταλιμπάν δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη για καμία επίθεση σε μεγάλη πόλη του Αφγανιστάν από τα τέλη Φεβρουαρίου όταν υπέγραψαν με τις ΗΠΑ συμφωνία για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα, ωστόσο έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους εναντίον των αφγανικών δυνάμεων.

Οι υπηρεσίες Πληροφοριών του Αφγανιστάν ανακοίνωσαν χθες ότι οι αντάρτες μετά την υπογραφή της συμφωνίας αυτής στις 29 Φεβρουαρίου έχουν διεξάγει 3.712 επιθέσεις και έχουν σκοτώσει σχεδόν 500 αμάχους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, κάλεσαν την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν να συνεργαστούν προκειμένου να πετύχει η ειρηνευτική διαδικασία.

Επιπλέον η αντιπαράθεση μεταξύ του Γάνι και του αντιπάλου του Αμπντουλά Αμπντουλά θεωρείται από τους Ταλιμπάν δείγμα αδυναμίας της κυβέρνησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα