Μετά την εκπλήρωση των κριτηρίων η κατάργηση βίζας για τους Τούρκους

Μετά την εκπλήρωση των κριτηρίων η κατάργηση βίζας για τους Τούρκους

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Ευρωβουλής αποφάσισε να θέσει σε ψηφοφορία την πρόταση της Κομισιόν να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, μόνο εφόσον εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια

Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια προτού το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίσει την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες (βίζα), αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, η οποία συνεδρίασε σήμερα υπό τον πρόεδρο, Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησαν το πακέτο των προτάσεων που κατέθεσε η Επιτροπή το οποίο χαρακτήρισαν «ισορροπημένο» και «ολοκληρωμένο».

Ωστόσο, παρότι αναγνωρίζονται οι «σημαντικές προσπάθειες» που έχει καταβάλει η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες, η Επιτροπή ενημέρωσε πως δεν έχουν εκπληρωθεί όλα τα κριτήρια για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας. Μέχρι να γίνει αυτό και να υποβάλει η Επιτροπή στο κοινοβούλιο σχετική «γραπτή εγγύηση», η εργασία θα πρέπει να συνεχιστεί, αλλά «καμιά» παραπομπή σε επιτροπή (του Ευρωκοινοβουλίου) δεν μπορεί να λάβει χώρα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Για "νέα σελίδα" στις διμερείς σχέσεις μιλάει ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία άνοιξε ο δρόμος για την εξαίρεση των Τούρκων οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδεύουν στον Χώρο Σένγκεν από την υποχρέωση να διαθέτουν θεώρηση διαβατηρίου (βίζα), σηματοδοτεί την έναρξη μιας «νέας σελίδας» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η απόφαση της Κομισιόν είναι μια «καμπή» όσον αφορά τις βίζες για τους Τούρκους και συνιστά «μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας με την ΕΕ», είπε με ικανοποίηση ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του στην Άγκυρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νωρίτερα σήμερα να εξαιρούνται από την υποχρέωση να διαθέτουν βίζα οι Τούρκοι υπήκοοι που πραγματοποιούν σύντομα ταξίδια στον Χώρο Σένγκεν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε συναφθεί ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία την 18η Μαρτίου για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

«Οι Τούρκοι πολίτες αξίζουν εδώ και καιρό το δικαίωμα να ταξιδεύουν στον Χώρο Σένγκεν χωρίς βίζα (...) Υπάρχει μια αδικία, αυτή η αδικία οδεύει προς το να αρθεί», συνέχισε ο Τσαβούσογλου.

«Ο στόχος είναι να γίνουμε πλήρες μέλος» της ΕΕ, πρόσθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία συνεχίζει «με κάθε ειλικρίνεια» τις προσπάθειές της ως προς αυτό. «Περιμένουμε την ίδια ειλικρίνεια από μέρους της ΕΕ», επισήμανε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει τις σχέσεις με την Τουρκία «από στρατηγική άποψη». Η Τουρκία και η ΕΕ έχουν «ανάγκη η μια την άλλη σήμερα περισσότερο απ' ό,τι χθες και θα έχουν ανάγκη η μια την άλλη περισσότερο αύριο απ' ό,τι σήμερα», εξήγησε.

Η Τουρκία είχε καταστήσει την κατάργηση της βίζας ως τον Ιούνιο απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσει την εφαρμογή της αμφιλεγόμενης συμφωνίας του Μαρτίου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η Άγκυρα ήταν υποχρεωμένη να εφαρμόσει συνολικά 72 κριτήρια, από τα οποία δεν εκπληρώνονται ακόμη πέντε, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς. Ο Τίμερμανς ανέφερε ακόμη πως για λόγους ασφαλείας οι Τούρκοι υπήκοοι που επιθυμούν να επωφελούνται από την εξαίρεση της υποχρέωσης να παίρνουν βίζα για τις σύντομες επισκέψεις τους στον Χώρο Σένγκεν (έως και 90 ημέρες) υποχρεούνται να διαθέτουν βιομετρικά διαβατήρια.

«Σε ό,τι αφορά τα διαβατήρια, βρισκόμαστε στο σημείο περάτωσης των εργασιών», είπε ο Τσαβούσογλου. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σε αυτό το τεχνικό έργο και θα αρχίσουμε το ταχύτερο να παραδίδουμε βιομετρικά διαβατήρια στους συμπολίτες μας», πρόσθεσε.

Μεταξύ των άλλων κριτηρίων τα οποία ακόμη δεν έχουν εκπληρωθεί, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στις προσπάθειες των τουρκικών αρχών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, στη διαπραγμάτευση για την επίτευξη μιας συμφωνίας με την Europol, και ακόμη στην τροποποίηση της τουρκικής νομοθεσίας σχετικά με την τρομοκρατία.

Ο Βολκάν Μποζκίρ, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, υποστήριξε ότι η Άγκυρα πιστεύει πως έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια –και τα 72– και ότι η Κομισιόν το επιβεβαίωσε σε αδρές γραμμές.

Για να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο εξαίρεσης των Τούρκων υπηκόων από την υποχρέωση να διαθέτουν βίζα για τις επισκέψεις τους στον Χώρο Σένγκεν, θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Κομισιόν, Σένγκεν
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κατάργηση της τουρκικής βίζας προτείνει η Κομισιόν

SHARE:

24Media Network