Μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στην Ελβετία 23 ανήλικοι πρόσφυγες

Σήμερα το πρωι τελικά μεταφέρθηκαν με πουλμαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης οι νεοαφιχθέντες Αφγανοί πρόσφυγες.Για τρεις μέρες, άνδρες γυναικες και μικρά παιδιά έμειναν στην παραλία της Συκαμιάς,Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Μικροί πρόσφυγες στη Λέσβο (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, 23 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες αναχώρησαν για την Ελβετία με στόχο να επανενωθούν με τις οικογένειές τους.

Αναχώρησαν σήμερα για την Ελβετία 23 ανήλικοι πρόσφυγες για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η ομάδα των 23 ασυνόδευτων ανηλίκων αποτελείται από 18 αγόρια και πέντε κορίτσια, ηλικίας δέκα έως 17 ετών. Η πλειοψηφία των παιδιών είναι υπήκοοι Αφγανιστάν και δύο υπήκοοι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Μετά την άφιξή τους στην Ελβετία, οι ανήλικοι θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες, λόγω της πανδημίας του COVID-19. Με το πέρας των δύο εβδομάδων, θα μεταφερθούν στο ομοσπονδιακό κέντρο αιτούντων άσυλο που βρίσκεται πλησιέστερα στην περιοχή όπου ζουν οι οικογένειές τους, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου οπότε και θα κατανεμηθούν στα αρμόδια καντόνια.

ADVERTISING

Τα παιδιά συνόδευσαν στην αναχώρησή τους η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, και ο πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, κ. Olaf Kjelsen.

Η επανένωση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου κατ’ εφαρμογήν της συμφωνίας του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργου Κουμουτσάκου με τον υπουργό Μετανάστευσης της Ελβετίας, Μάριο Γκάτικερ.

Υπενθυμίζεται ότι στη διμερή αυτή ελληνοελβετική συμφωνία προβλέπεται και η παροχή χρηματοδότησης προς την Ελλάδα για προγράμματα βοήθειας προς τα παιδιά και τους εφήβους που ζουν στα κέντρα φιλοξενίας των νησιών του Αιγαίου, ύψους 1.1 εκατ. ελβετικών φράγκων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, επισήμανε ότι "σταθερά και επίμονα υλοποιούμε ένα ευρύ πρόγραμμα μετακίνησης ασυνόδευτων παιδιών και ενηλίκων αιτούντων άσυλο σε χώρες της Ευρώπης. Όπως σήμερα την Ελβετία, ευχαριστούμε και όλες τις άλλες χώρες που ανταποκρίνονται με έμπρακτη αλληλεγγύη στην προσπάθειά μας". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "αξιοποιούμε τόσο το πρόγραμμα μετακίνησης των 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε χώρες της Ευρώπης, όσο, επιπλέον, τις δυνατότητες που μας δίνει το πλαίσιο του Δουβλίνου. Ειδικά ως προς αυτό το τελευταίο, σε συνεργασία με τα κράτη με τα οποία έχουμε συμφωνήσει, θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα στην μετακίνηση από την Ελλάδα επιπλέον 508 αιτούντων άσυλο».

Σημειώνεται ότι για την εφαρμογή των διαδικασιών μεταφοράς και επανένωσης των παιδιών με τις οικογένειές τους στην Ελβετία, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, και ειδικότερα η ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, συνεργάστηκαν με τη γενική γραμματεία Μετανάστευσης της Ελβετίας και την πρεσβεία της Ελβετίας στην Αθήνα.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες

24Media Network