Debate Κλίντον – Τραμπ με επίκεντρο σεξιστικά σχόλια και e-mails

default image

Με προσωπικές επιθέσεις και κατηγορίες εκατέρωθεν, αλλά και με απαντήσεις που περισσότερο στόχευαν να θίξουν τον αντίπαλο, ολοκληρώθηκε η δεύτερη και προτελευταία τηλεμαχία των υποψηφίων για τον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ

Αποστολή στη Ν. Υόρκη: Δέσποινα Συριοπούλου

Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε ένα έντονα πολωμένο κλίμα, και ύστερα από ένα πολύ δύσκολο 48ωρο για τον υποψήφιο των ρεπουμπλικάνων, μετά τις αποκαλύψεις για τα υποτιμητικά σχόλιά του για τις γυναίκες.

Στις 9 τοπική ώρα ανατολικών ακτών, στο πανεπιστήμιο Washington του Σεν Λούις στο Μιζούρι, οι δυο υποψήφιοι συναντήθηκαν για δεύτερη φορά για να δεχθούν τις ερωτήσεις αναποφάσιστων πολιτών και των δημοσιογράφων-συντονιστών Martha Raddatz από το τηλεοπτικό δίκτυο «ABC» και του Anderson Cooper από το «CNN».

Με τέσσερις γυναίκες

Η τεταμένη ατμόσφαιρα φάνηκε πριν ακόμα ξεκινήσει το debate. Τον ρυθμό της όλης βραδιάς τον είχε δώσει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έφτασε στο πανεπιστήμιο του Σεν Λούις, με τέσσερις γυναίκες, οι οποίες θα παρακολουθούσαν το debate και το βασικότερο για τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, κατηγορούσαν τον Μπιλ Κλίντον για σεξουαλική παρενόχληση. Η συνέχεια δόθηκε από την Χίλαρι Κλίντον, η οποία έσπασε την παράδοση, δεν προχώρησε την καθιερωμένη χειραψία, γεγονός που σχολιάστηκε από τους πολιτικούς αναλυτές, ενώ περιορίστηκε σε ένα κούνημα του κεφαλιού της, ένα παγωμένο χαμόγελο και μια «καλησπέρα».

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής φαινόταν ότι θα κυριαρχήσουν οι υψηλοί τόνοι. Σύμβουλοι και συνεργάτες του Τραμπ έδωσαν το παρών σε πολιτικές εκπομπές, σε θέση άμυνας για τα όσα βγήκαν στη δημοσιότητα, προσπαθώντας να προλειάνουν το έδαφος για αυτά που επρόκειτο να πει ο Τραμπ λίγες ώρες αργότερα –στη διάρκεια του debate- όταν είπε ότι δεν είναι περήφανος για τα σχόλια που έκανε, ότι ντρέπεται και ότι σέβεται τις γυναίκες. Εκείνο που ήταν αναμενόμενο για πολλούς, ήταν ότι στη συζήτηση δεν επρόκειτο να μείνει εκτός ο σύζυγος της Χίλαρι Κλίντον, Μπιλ. Κάτι που έγινε. Θέλοντας να κατηγορήσει την Χίλαρι Κλίντον, ο Τραμπ ανέφερε ότι είναι εκείνη που δεν σέβεται τις γυναίκες, καθώς τους επιτέθηκε όταν τόλμησαν να κατηγορήσουν τον σύζυγό της, Μπιλ, ο οποίος δεν έμεινε στα λόγια, όπως αυτός, άλλα προχώρησε σε πράξεις, για να λάβει την απάντηση της Κλίντον με μια φράση της Μισέλ Ομπάμα: «Όταν οι άλλοι πέφτουν χαμηλά εμείς διατηρούμε την αξιοπρέπειά μας». Επίσης το θέμα των e-mails ήταν ξανά στη φαρέτρα του εκκεντρικού υποψηφίου, απειλώντας ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα διεξάγει έρευνα για το θέμα.

Από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον, από τα πρώτα λεπτά της τηλεμαχίας, πέρα από την κριτική της στο επίμαχο ζήτημα για τα υποτιμητικά σχόλια του Τραμπ, επανέλαβε ότι ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δεν έχει τις ικανότητες να γίνει πρόεδρος, ενώ για το ζήτημα των e-mails είπε για ακόμη μια φορά ότι λυπάται, ότι ήταν λάθος και ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για το ζήτημα.

Δεν έχουμε πόλεμο με τους μουσουλμάνους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών

Στην διάρκειας 90 λεπτών συζήτηση, τέθηκαν ερωτήματα που αφορούσαν την φορολογία, το εθνικό σύστημα υγείας, τους μουσουλμάνους, την εξωτερική πολιτική και δη το θέμα της Συρίας. Αναφορικά με την ισλαμοφοβία, ο Ντοναλντ Τραμπ τη χαρακτήρισε «ντροπή», καλώντας τους Μουσουλμάνους των ΗΠΑ να δίνουν πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές για να μην υπάρξουν ξανά επιθέσεις.

Είπε μάλιστα ότι υπάρχουν σε πολλά μέρη ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες, υποστηρίζοντας ότι δεν θα επιτρέπει την είσοδο στις ΗΠΑ σε κανέναν που μπορεί να αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο για τη χώρα, εκφράζοντας μάλιστα με σιγουριά ότι θα νικήσει το ISIS.

Από την πλευρά της, η Κλίντον χαρακτήρισε ίση ως προς τις υπόλοιπες κοινότητες τη μουσουλμανική, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν έχουμε πόλεμο με τους μουσουλμάνους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών».

Τελικά έδωσαν τα χέρια

Η σύγκρουση συνεχίστηκε και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, με το θέμα της Συρίας να αποτελεί μια ακόμα αντιπαράθεση. Η Κλίντον αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, και γίνεται ακόμα δυσκολότερη εξαιτίας των ρώσων, οι οποίοι δεν θέλουν να την δουν πρόεδρο. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι είναι σε θέση να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα με μεγαλύτερη ισχύ, για να την κατηγορήσει ο Τραμπ ότι μιλά με σκληρότητα για τη Ρωσία και τον Πούτιν αλλά και τον Ασάντ. Την κατηγόρησε επίσης ότι όσα έγιναν στην εξωτερική πολιτική ήταν καταστροφή, και χρησιμοποιώντας το επιχείρημα  ότι η Ρωσία, το Ιράν και ο Άσαντ πολεμούν τον ISIS, οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν και με αυτούς.

Η τελευταία ερώτηση πάντως ήταν αυτή μάλλον αιφνιδίασε τους δυο υποψηφίους, από τους οποίους ζητήθηκε να πουν κάτι που σέβονται ο ένας στον άλλο. Εκεί η Χίλαρι Κλίντον μίλησε περισσότερο από τον Τραμπ, ο οποίος δεν χρειάστηκε παρά δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσει την απάντησή του, λέγοντας ότι το θετικό είναι η επιμονή της να δουλεύει χωρίς να παραιτείται για κάποιο σκοπό. Η Δημοκρατική υποψήφιος ανέφερε ότι σέβεται τα παιδιά του Τραμπ, θεωρώντας τα ικανά και γνήσια. «Αυτό δείχνει πολλά για τον Τραμπ. Θα εκλεγεί ένας Πρόεδρος που θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Για αυτό προσπαθώ να αποφύγω την προσωπική διαμάχη και να θέσω τα πραγματικά προβλήματα προς επίλυση».

Η βραδιά πάντως έκλεισε διαφορετικά από τον τρόπο που άνοιξε. Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ αντάλλαξαν χειραψία, έδωσαν τα χέρια, και σίγουρα ραντεβού για το τρίτο και τελευταίο debate της 19ης Οκτωβρίου στο Λας Βέγκας. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα