Μετράει ώρες ο Καντάφι

default image

Το μεγαλύτερο μέρος της Τρίπολης είναι πια στα χέρια των αντικαθεστωτικών. Αγνοείται η τύχη του Καντάφι. Βομβαρδισμός του αρχηγείου του τη νύχτα. Πιθανότατα νεκρός ο γιος του Χαμίς. Ο Ομπάμα τον κάλεσε να παραδώσει την εξουσία (Vids+Pics)

Κοντά στην οριστική νίκη βρίσκονται οι εξεγερμένοι της Λιβύης, στον έλεγχο των οποίων έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της Τρίπολης, με εξαίρεση το αρχηγείο του Μουαμάρ Καντάφι.

Από το απόγευμα της Δευτέρας ελέγχουν και την κρατική τηλεόραση και πλέον το μόνο που απομένει είναι η σύλληψη του επί 42 χρόνια δικτάτορα της χώρας.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας πέρασε στον έλεγχό τους και το αεροδρόμιο της Τρίπολης.

 

“Η πραγματική στιγμή της νίκης” θα είναι η σύλληψη του Καντάφι” δήλωσε ο Μουσταφά Αμπντέλ-Τζάλι, επικεφαλής του Μεταβατικού Συμβουλίου, το οποίο αναγνωρίζουν πλέον πάνω από 30 χώρες.

Πάντως, ο Μουαμάρ Καντάφι εξακολουθεί να αγνοείται και κανείς δεν γνωρίζει αν βρίσκεται στην Τρίπολη.

“Δεν υπάρχει καμία απόδειξη σύμφωνα με την οποία έχει φύγει”, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ

Όπως αναφέρουν πηγές των αντικαθεστωτικών, το ΝΑΤΟ πρόκειται να βομβαρδίσει το κτίριο όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη αμέσως μετά το πέρας της προσευχής στη δύση του ηλίου, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Το καθεστώς τραγουδάει ακόμα

Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι εκτόξευσαν πύραυλο, ο οποίος φέρεται ότι ήταν Scud, από κάπου κοντά στην πόλη Σύρτη, δήλωσε σήμερα αμερικανός αξιωματούχος της Άμυνας.

Ο ίδιος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, σημείωσε ότι προς το παρόν δεν γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως και ποιός μπορεί να ήταν ο στόχος κατά του οποίου εκτοξεύτηκε ο Scud.

Λίγο νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι πολεμικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ κατέρριψε πύραυλο Scud που ερρίφθη από τη Σύρτη, τη γενέτειρα του Καντάφι, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Τρίπολης.

Θρίλερ με τους γιους του Καντάφι

 

Δύο σοροί, που θα μπορούσαν να ανήκουν στον γιο του Μουάμαρ Καντάφι, Χαμίς και στον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Αμπντάλα αλ Σενούσι, βρέθηκαν, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο πηγές οι οποίες δεν κατονομάζονται.

Νωρίτερα, ο Μοχάμεντ Καντάφι διέφυγε από το σπίτι όπου βρισκόταν υπό περιορισμό με τη βοήθεια στρατευμάτων πιστών στο καθεστώς.

Ο Μοχάμεντ είναι ένας από τους τρεις γιους του Μουάμαρ Καντάφι που είχε συλληφθεί από τους εξεγερμένους. Δυνάμεις πιστές στο καθεστώς εισέβαλαν στο σπίτι όπου βρισκόταν ο Μοχάμεντ και τον απελευθέρωσαν, αφού συγκρούστηκαν με τους φρουρούς.

Ο Μοχάμεντ είχε παραδοθεί στους εξεγερμένους την Κυριακή και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Υπό κράτηση παραμένουν ο Σαάντι και ο Σαίφ αλ Ισλάμ.

Ομπάμα: “Το καθεστώς Καντάφι φτάνει στο τέλος του”

Η εποχή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι “φτάνει στο τέλος της”, δήλωσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και κάλεσε τον Λίβυο ηγέτη να ανακοινώσει “σαφώς ότι εγκαταλείπει την εξουσία”.

“Το καθεστώς Καντάφι φτάνει στο τέλος του. Το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται στα χέρια του λαού της”, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Μάρθας Βίνεγιαρντ, στη Μασαχουσέτη, όπου κάνει οικογενειακές διακοπές μερικών ημερών.

Πυρετός διαβουλεύσεων για την επόμενη μέρα

Υψηλόβαθμοι διπλωμάτες των χωρών μελών που απαρτίζουν την Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη θα πραγματοποιήσουν σύνοδο την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη για να “συντονίσουν τα προσεχή στάδια”, την ώρα που επίκειται πτώση της Τρίπολης, ανακοίνωσαν σήμερα οι ΗΠΑ.

Η σύνοδος αυτή, η οποία αποφασίστηκε σήμερα σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον με πολλούς από τους ομολόγους της Ομάδας Επαφής θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών, δήλωσε η Βικτόρια Νάλαντ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

“Αυτό που σχεδιάστηκε είναι να συναντηθούν την Πέμπτη οι πολιτικοί διευθυντές”, σημείωσε η Νάλαντ, προσθέτοντας ότι η σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη θα επιτρέψει στην Ομάδα Επαφής να συζητήσει τί είδους βοήθεια μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρουν στους Λίβυους αντικαθεστωτικούς.

Παράλληλα η Αφρικανική Ένωση συγκάλεσε σύνοδο σε επίπεδο αρχηγών κρατών του Συμβουλίου της Ειρήνης και Ασφάλειας την Παρασκευή στην Αντίς Αμπέμπα, η οποία θα είναι αφιερωμένη στη κατάσταση στη Λιβύη, όπου οι αντικαθεστωτικοί έχουν πάρει τον έλεγχο σχεδόν του συνόλου της Τρίπολης, ανακοινώθηκε από επίσημη πηγή.

Το απόγευμα της Δευτέρας, οι εκπρόσωποι των 15 χωρών μελών του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας προετοίμασαν τη μίνι αυτή σύνοδο κορυφής σε συνάντηση που είχαν κεκλεισμένων των θυρών στην έδρα της Αφρικανικής Ένωσης στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.

   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα