Μεξικό: Δολοφονία δεύτερου οικολόγου μέσα σε μια εβδομάδα

Μεξικό: Δολοφονία δεύτερου οικολόγου μέσα σε μια εβδομάδα
Αστυνομικός σε σημείο δολοφονίας στο Μεξικό AP

Ο Μεξικανός οικολόγος βρέθηκε νεκρός σε προστατευόμενη περιοχή σπάνιου είδους πεταλούδας με εκχυμώσεις σε διάφορα σημεία του σώματός του και τραύμα στο κεφάλι.

Το πτώμα ενός Μεξικανού οικολόγου εντοπίσθηκε σε προστατευόμενη περιοχή του σπανίου είδους πεταλούδας ‘μονάρχης’ στα κεντροδυτικά της χώρας, λίγες μέρες αφ’ ότου άλλη μία δολοφονία οικολόγου είχε σημειωθεί στην ίδια περιοχή, ανακοίνωσε την Τρίτη η τοπική εισαγγελία.

Ο Ραούλ Ερνάντες Ρομέρο εντοπίστηκε νεκρός το Σάββατο κοντά στην κοινότητα Λας Μπαλίστας, στην Πολιτεία Μιτσοακάν, όχι μακριά από το σημείο όπου είχε δολοφονηθεί και ο Ομέρο Γκόμες Γκονσάλες, γνωστός οικολόγος ακτιβιστής στην περιοχή.

Η σορός του Ρομέρο «έφερε εκχυμώσεις σε διαφορετικά σημεία του σώματός του και τραύμα στο κεφάλι προκληθέν από αμβλύ όργανο», τόνισε χθες στην ανακοίνωσή της η εισαγγελία.

Ο ίδιος απασχολείτο ως ξεναγός στην προστατευόμενη περιοχή των πεταλούδων, η οποία ανήκει στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO και η τύχη του αγνοείτο από τις 27 Ιανουαρίου. Η σύζυγός του είχε ειδοποιήσει τις αρχές, τονίζει η ίδια πηγή.

Την περασμένη Τετάρτη το πτώμα του 50χρονου Γκόμες Γκονσάλες, που ήταν επίσης διευθυντής της προστατευόμενης περιοχής και αγνοείτο από τις 14 Ιανουαρίου, είχε εντοπισθεί στον ίδιο τομέα.

Οι οικολόγοι της περιοχής είχαν υποστηρίξει στον τοπικό Τύπο πως ο θάνατος του Γκονσάλες πιθανόν σχετίζεται με την παράνομη υλοτομία.

Η πεταλούδα ‘μονάρχης’ (Danaus plexippus) διασχίζει κάθε χρόνο πάνω από 4.500 χλμ από τον Καναδά και τις ΗΠΑ προκειμένου να ξεχειμωνιάσει στα εύκρατα δάση των κωνοφόρων του κεντροδυτικού Μεξικού. Ο πληθυσμός τους τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί, κυρίως λόγω των εντομοκτόνων, της αποψίλωσης των δασών και της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα