Μεξικό: Εκτέλεσαν δημοσιογράφο που διερευνούσε τη διαφθορά

Μεξικό: Εκτέλεσαν δημοσιογράφο που διερευνούσε τη διαφθορά

Η έκτη δολοφονία δημοσιογράφου που γίνεται μέσα στο 2016 και η 18η στην πολιτεία Βερακρούς

Ένας δημοσιογράφος έπεσε νεκρός στην πολιτεία Βερακρούς του ανατολικού Μεξικού, μια από τις πλέον επικίνδυνες πολιτείες για τους εργαζόμενους στα μεξικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Manuel Torres, ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Azteca επί 20 χρόνια, δολοφονήθηκε στην πόλη Poza Rica, 300 χλμ. από την πρωτεύουσα. Εργαζόταν επίσης για τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Noticias MT και συνεργαζόταν με τη δημοτική αρχή της πόλης.

Εκτελέστηκε με μία σφαίρα στο κεφάλι κοντά στο σπίτι του. Ο δημοσιογράφος κάλυπτε το δικαστικό ρεπορτάζ και διερευνούσε τις συγκρούσεις μεταξύ οργανωμένου του εγκλήματος και των αρχών.

Εκτός από τον δήμο της Poza Rica είχε συνεργαστεί και με τους δήμους των Papantla, Tantoyuca, Tuxpan, Tamiahua και Veracruz y Gobierno. Στο τελευταίο ρεπορτάζ του προσπαθούσε να βρει πώς κέρδιζαν ψήφους τοπικοί παράγοντες. ""Γυναίκες ζητούν ψήφους από πόρτα σε πόρτα για κάποιον Héctor Yunes Landa", ήταν ο τίτλος του τελευταίου κειμένου που είχε υπογράψει.

Ο εισαγγελέας της Βερακρούς ανακοίνωσε ότι διεξάγεται έρευνα για τη δολοφονία του Torres, αναφερόμενος μόνο στην ιδιότητα του ως συνεργάτη του δήμου.

Η πολιτειακή επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων (CEAPP), που έχει συστήσει η κυβέρνηση της Βερακρούς αλλά λειτουργεί αυτόνομα, καταδίκασε "έντονα τον φόνο του δημοσιογράφου" καλώντας να διεξαχθεί μια σε βάθος, "σοβαρή" έρευνα για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Οι πολιτείες Γκερέρο, Οαχάκα και Βερακρούς θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους στο Μεξικό. Από το 2010 στη Βερακρούς έχουν δολοφονηθεί 18 δημοσιογράφοι, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης Artículo 19.

Σύμφωνα με έναν απολογισμό της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, από την αρχή της χρονιάς ως την 5η Μαΐου είχαν δολοφονηθεί πέντε δημοσιογράφοι στο Μεξικό.

SHARE:

24Media Network