Μεξικό: Ναρκοπέδιο η χώρα για τους δημοσιογράφους επί κυβέρνησης Ομπραδόρ

Μεξικό: Ναρκοπέδιο η χώρα για τους δημοσιογράφους επί κυβέρνησης Ομπραδόρ
Ο πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ⓒ 2021 Marco Ugarte/Associated Press

Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση με την ασφάλεια των δημοσιογράφων στο Μεξικό στη θητεία του Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Η βία εναντίον των δημοσιογράφων στο Μεξικό αυξήθηκε σε πρωτόγνωρα επίπεδα στη διάρκεια του πρώτου μισού της θητείας του προέδρου Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, κατά 85% σε σχέση με το πρώτο μισό της θητείας του προκατόχου του, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα την ώρα που στο Μεξικό καταγράφεται σειρά δολοφονιών δημοσιογράφων, προκαλώντας επικρίσεις από τον τοπικό Τύπο αλλά και από Αμερικανούς βουλευτές, ενώ ο Λόπες Ομπραδόρ στοχοθετεί συχνά δημοσιογράφους στη διάρκεια των συνεντεύξεων Τύπου που παραχωρεί όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το 2021 ο Μεξικανός πρόεδρος επέκρινε τον Τύπο κατά μέσο όρο έξι φορές το μήνα, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Article 19.

Μόνο το 2021 καταγραφόταν μία επίθεση εναντίον δημοσιογράφων κάθε 14 ώρες κατά μέσο όρο. Από αυτές τις επιθέσεις δύο στις πέντε συνδέονταν με κυβερνητικούς αξιωματούχους, σύμφωνα με το Article 19.

“Η συνεχιζόμενη βία εναντίον του Τύπου είναι αποτέλεσμα των απουσών κυβερνήσεων, τόσο της τρέχουσας όσο και των προηγούμενων, που δεν κατάφεραν να (…) ερευνήσουν τα εγκλήματα ενάντια στην ελευθερία της έκφρασης”, ανέφερε η ΜΚΟ.

“Αντιθέτως επιτίθενται ευθέως εναντίον των μέσων ενημέρωσης, στιγματίζοντάς τα, με σωματική βία και παρενοχλήσεις, μεταξύ άλλων προσβολών”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα τρία πρώτα χρόνια και ένα μήνα της θητείας του Λόπες Ομπραδόρ στην προεδρία του Μεξικού καταγράφηκαν 1.945 επιθέσεις εναντίον των μέσων ενημέρωσης, περιλαμβανομένων 25 φόνων δημοσιογράφων. Το πρώτο μισό της θητείας του προκατόχου του, του Ενρίκε Πένα Νιέτο, είχαν καταγραφεί 1.053 επιθέσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα