Αμετανόητος για την Αγία Σοφία ο Ερντογάν

Αμετανόητος για την Αγία Σοφία ο Ερντογάν
Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Ανήμερα της επετείου της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θυμήθηκε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί για την οποία φάνηκε αμετανόητος.

Για την Τουρκία, ιδιαίτερα αν μιλάμε για την Τουρκία του Ερντογάν ο οποίος εργαλοποιεί τα πάντα, η επέτειος της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς είναι πάντα μία ιδιαίτερα μέρα.

Το ίδιο συνέβη και στην εφετινή επέτειο της κατάκτησης, όπως τονίζουν οι Τούρκοι, της Πόλης από τους Οθωμανούς στις 29 Μαϊου του 1453.

Στο σχετικό μήνυμά του (το οποίο ανοίγει μία σειρά από εκδηλώσεις) ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε και πάλι στη γλώσσα που του αρέσει: αυτή του εθνικισμού.

Αφού τόνισε ότι “ενθουσιασμός της κατάκτησης συνεπήρε τις καρδιές των νέων μας”, ο Ερντογάν έσπευσε να συμπληρώσει ότι “ανοίγοντας την Αγία Σοφία για λατρεία, προστατεύσαμε την κληρονομιά των προγόνων μας”.

Ο Τούρκος πρόεδρος δηλαδή επιμένει, μετά την περσινή μετατροπή του μνημείου αυτού της παγκόσμιας πολιτικής κληρονομιάς σε τζαμί, να μην καταλαβαίνει τι ακριβώς έχει κάνει (ή προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει).

Μάλιστα, μετά τα εγκαίνια του τεμένους στην πλατεία Ταξίμ, ο Ερντογάν διάβασε στίχους από το κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία σε μαθητές ισλαμικών σχολείων.

Όλα αυτά μόλις μερικές ώρες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη για την οποία έχει σημάνει συναγερμός στο ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα