Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ: Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες στην πρώτη τους επικοινωνία

Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ: Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες στην πρώτη τους επικοινωνία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν AP

Στην πρώτη συνδιάλεξη των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ ο ένοικος του Λευκού Οίκου έβαλε στο τραπέζι το Χονγκ Κονγκ, τη μεταχείριση των Ουιγούρων και την Ταϊβάν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συζήτησε την Τετάρτη (10/2), για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, στον οποίο εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και τη μεταχείριση της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης αυτής, η οποία έγινε τρεις εβδομάδες αφότου ανέλαβε την προεδρία, ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του για τις πρακτικές του Πεκίνου στο πεδίο της οικονομίας, τις οποίες χαρακτήρισε «άδικες» και «εξαναγκαστικές», για την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ, για τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Σιντζιάνγκ, και την ολοένα πιο επιθετική στάση της Κίνας έναντι της Ταϊβάν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης σχετικά με την πανδημία του νέου κορονοϊού και για τις «κοινές προκλήσεις» που εγείρουν η παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με ειδικούς, πάνω από ένα εκατομμύριο Ουιγούροι κρατούνται σε στρατόπεδα πολιτικής κατήχησης στη Σιντζιάνγκ.

Το Πεκίνο απορρίπτει κατηγορηματικά τον όρο «στρατόπεδα» και διαβεβαιώνει πως πρόκειται για κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης, προορισμένα να επιτρέψουν στους μειονοτικούς να βρίσκουν δουλειές και έτσι να αποτρέψουν τον κίνδυνο να σαγηνευτούν από τον θρησκευτικό εξτρεμισμό.

Προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών το πώς θα χειριστεί ο νέος αμερικανός πρόεδρος τον ευαίσθητο φάκελο των αμερικανοσινικών σχέσεων, καθώς τα ζητήματα που προκαλούν εντάσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου είναι πολλά.

Μολονότι έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να έρθει σε ρήξη με την εξωτερική πολιτική που άσκησε ο Ρεπουμπλικάνος προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, αυτός είναι ένας από τους λίγους φακέλους που ενδέχεται, ουσιαστικά, να επιλέξει μια ορισμένη συνέχεια.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News και μεταδόθηκε την Κυριακή, ο κ. Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η αντιπαλότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα μπορεί να πάρει τη μορφή «ακραίου ανταγωνισμού», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι θέλει να αποφύγει τη «σύγκρουση» ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

Ερωτηθείς για τον κινέζο ομόλογό του ο Δημοκρατικός απάντησε ότι είναι «πολύ ευφυής», αλλά και «πολύ σκληρός. Δεν υπάρχει, και δεν το λέω αυτό για να τον επικρίνω, είναι απλώς η πραγματικότητα, ούτε ίχνος δημοκρατίας σε αυτόν».

Ο κ. Μπάιντεν γνωρίζει καλά τον κινέζο πρόεδρο, καθώς είχε συναντηθεί αρκετές φορές με τον κ. Σι όταν ήταν ακόμη ο αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε ότι οι τελωνειακοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ θα παραμείνουν σε ισχύ προς το παρόν, εν αναμονή της συνολικής επανεξέτασης της αμερικανικής στρατηγικής ως προς το εμπόριο. «Δεν έχουμε πάρει ακόμη κάποια απόφαση για το ζήτημα αυτό», εξήγησε. «Θα υπάρξουν αλλαγές στην πολιτική μας ως προς το εμπόριο με την Κίνα αλλά στο μεσοδιάστημα, δεν θα καταργήσουμε τους τελωνειακούς δασμούς», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι πρόθεση του Λευκού Οίκου είναι να καταρτίσει νέα στρατηγική «σε συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους» των ΗΠΑ.

Ο Σι Τζινπίνγκ είχε συγχαρεί τον κ. Μπάιντεν για την εκλογική του νίκη του Νοέμβριο, παρότι ο Δημοκρατικός καταφέρθηκε με βαριές εκφράσεις εναντίον του στην προεκλογική εκστρατεία διαμηνύοντας ότι θα ηγηθεί μιας διεθνούς προσπάθειας για «να πιεστεί, να απομονωθεί και να τιμωρηθεί» η Κίνα.

Σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση, ο κ. Σι τόνισε στον αμερικανό ομόλογό του ότι η σύγκρουση των δύο χωρών θα ήταν καταστροφική και για τις δυο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να δημιουργηθούν δίαυλοι επικοινωνίας ώστε να αποφεύγονται παρανοήσεις και λαθεμένες κρίσεις. Ακόμη, είπε πως ελπίζει ότι η Ουάσινγκτον θα χειριστεί με προσοχή ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας, όπως για παράδειγμα τη σχέση της με την Ταϊβάν, την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ και στη Σιντζιάνγκ.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία για τις διμερείς σχέσεις επί των ημερών του Μπάιντεν και καλούν την Ουάσινγκτον να συναντήσει το Πεκίνο «στου δρόμου το μισό». Η εφημερίδα Global Times, όργανο του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, εκτιμούσε πρόσφατα πως η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να συνεχίσει να επικρίνει σκληρά το Πεκίνο, αλλά πιθανόν η διμερής συνεργασία θα βελτιωθεί σε κάποια πεδία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα