Μπανγκλαντές: Καταδίκη σε θάνατο για τους 16 που έκαψαν ζωντανή μαθήτρια

Nusrat
Nusrat AP

Ο θάνατος της Νουσράτ Τζαχάν Ράφι τον Απρίλιο συγκλόνισε την κοινή γνώμη στη χώρα της νότιας Ασίας και πυροδότησε διαδηλώσεις. Οι 16 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ο εκπαιδευτικός και τρεις συμμαθήτριες της Νουσράτ, προσήχθησαν τον Ιούνιο ενώπιον ειδικού δικαστηρίου.

Η δικαιοσύνη του Μπανγκλαντές καταδίκασε σήμερα σε θάνατο 16 κατηγορούμενους για τη δολοφονία μιας 19χρονης, την οποία έκαψαν ζωντανή επειδή κατήγγειλε πως υπέστη σεξουαλική παρενόχληση από τον διευθυντή του κορανικού σχολείου όπου φοιτούσε κατ’ εντολή του.

Ο θάνατος της Νουσράτ Τζαχάν Ράφι τον Απρίλιο συγκλόνισε την κοινή γνώμη στη χώρα της νότιας Ασίας και πυροδότησε διαδηλώσεις. Οι 16 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ο εκπαιδευτικός και τρεις συμμαθήτριες της Νουσράτ, προσήχθησαν τον Ιούνιο ενώπιον ειδικού δικαστηρίου στην περιφέρεια Φένι (νοτιοανατολικά).

ADVERTISING

«Η ετυμηγορία αποδεικνύει ότι κανένας φόνος δεν μένει ατιμώρητος στο Μπανγκλαντές. Έχουμε κράτος δικαίου», είπε ο εισαγγελέας Χάφεζ Άχμεντ σε δημοσιογράφους, αφού απαγγέλθηκε η ποινή στην κατάμεστη δικαστική αίθουσα όπου διεξήχθη η ακροαματική διαδικασία, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Κατά τις αρχές, η νεαρή παρασύρθηκε να πάει στη στέγη του κορανικού σχολείου όπου φοιτούσε στο Σοναγκάζι, στο νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές, όπου μεγάλωσε. Οι δράστες απαίτησαν να αποσύρει τη μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση που είχε υποβάλει στην αστυνομία εναντίον του διευθυντή του ιδρύματος. Όταν αρνήθηκε να υπακούσει, την περιέλουσαν με βενζίνη και την έκαναν παρανάλωμα του πυρός. Υπέκυψε στα τραύματά της πέντε ημέρες αργότερα, τη 10η Απριλίου. Η υπόθεσή της προκάλεσε σοκ και τεράστιο σκάνδαλο στη χώρα των 160 εκατομμυρίων κατοίκων.

Όλοι οι κατηγορούμενοι δήλωσαν αθώοι. Οκτώ εξ αυτών κατέθεσαν στο δικαστήριο ότι η αστυνομία τους εξανάγκασε να υπογράψουν ομολογίες· κάποιοι είπαν ότι ομολόγησαν επειδή υπέστησαν βασανιστήρια.

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρακολουθούσαν στενά τη δίκη, με φόντο τη ραγδαία αύξηση των υποθέσεων βιασμών και σεξουαλικής παρενόχλησης στο Μπανγκλαντές. Σύμφωνα με μια οργάνωση υπεράσπισης των γυναικών στο Μπανγκλαντές, τη Mahila Parishad, μόλις το 3% των υποθέσεων βιασμών καταλήγουν σε καταδίκες.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μπανγκλαντές: Κατήγγειλε τον διευθυντή της σχολής για βιασμό και την έκαψαν ζωντανή

Μπαγκλαντέζ: Κατήγγειλε τον διευθυντή της σχολής για βιασμό και την έκαψαν ζωντανή

SHARE:

24Media Network