Μπετανκούρ: Έπρεπε να πάρουν Νόμπελ και οι αντάρτες

Μπετανκούρ: Έπρεπε να πάρουν Νόμπελ και οι αντάρτες

Η πρώην όμηρος των FARC Μπετανκούρ δήλωσε ότι οι μαρξιστές αντάρτες θα έπρεπε να μοιραστούν το βραβείο με τον Κολομβιανό πρόεδρο Σάντος. "Μεγάλη ώθηση" στη διαδικασία ειρήνευσης εκτιμά ο ΟΗΕ

Η πρώην όμηρος των FARC στην Κολομβία Ίνγκριντ Μπετανκούρ «πιστεύει» ότι οι μαρξιστές αντάρτες θα έπρεπε να έχουν μοιραστεί το Νόμπελ Ειρήνης με τον Κολομβιανό πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος, όπως δήλωσε μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο I-Tele.

«Οι άνθρωποι που σας απήγαγαν αξίζουν επίσης Νόμπελ Ειρήνης;» τη ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Ακούστε. Ναι. Είναι πολύ δύσκολο για εμένα να πω ναι, αλλά πιστεύω πως ναι», απάντησε η Μπετανκούρ εμφανώς συγκινημένη.

Η Ίνγκριντ Μπετανκούρ κρατήθηκε όμηρος από τους FARC από το 2002 έως το 2008.

«Είμαι πολύ, πολύ χαρούμενη» από τη βράβευση του Σάντος, συνέχισε η ίδια. «Πιστεύω όχι μόνο ότι το αξίζει, αλλά και ότι αυτή είναι μια περίοδος περισυλλογής για την Κολομβία, ελπίδας για ειρήνη», πρόσθεσε.

Ο Κολομβιανός πρόεδρος «αξίζει» το βραβείο. «Πολέμησε πρακτικά μόνος για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα, άλλαξε την ιστορία της χώρας, έδωσε στη νέα γενιά της Κολομβίας τη δυνατότητα να γνωρίσει μια διαφορετική χώρα. Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Κολομβία», τόνισε η Μπετανκούρ.

"Μια μεγάλη ώθηση" στη διαδικασία ειρήνευσης

Ο ΟΗΕ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Κολομβιανό πρόεδρο Μανουέλ Σάντος «προσφέρει μια σημαντική ώθηση» στη διαδικασία ειρήνευσης στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής.

«Συνήθως δεν σχολιάζουμε το Νόμπελ Ειρήνης (...) όμως πιστεύω ότι ο Ύπατος Αρμοστής ελπίζει προφανώς ότι θα προσφέρει μια σημαντική ώθηση στη διαδικασία ειρήνευσης, που γνώρισε πολλά σκαμπανεβάσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Και ο ίδιος ο Υπάτος Αρμοστής Φίλιπο Γκράντι συνεχάρη θερμά τον Σάντος μιλώντας σε δημοσιογράφους. Υπογράμμισε μάλιστα ότι το Νόμπελ είναι ουσιαστικά μια αναγνώριση «της πολιτικής γενναιότητας» του Κολομβιανού προέδρου.

«Αυτό που είδα επί του πεδίου ήταν μια εξαιρετική δέσμευση της κυβέρνησης, των FARC και της κοινωνίας των πολιτών», εξήγησε ο Γκράντι. «Και είμαι σίγουρος, έχοντας δει αυτή τη δέσμευση, ότι το τρέχον πολιτικό αδιέξοδο θα αρθεί», κατέληξε ο Ύπατος Αρμοστής.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νόμπελ, Νόμπελ Ειρήνης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

10 Νόμπελ Ειρήνης χειρότερα από του προέδρου της Κολομβίας

Νόμπελ Ειρήνης στον πρόεδρο της Κολομβίας Juan Manuel Santos

SHARE:

24Media Network