Μπιλ Κλίντον: Το εγκώμιο της Χίλαρι έπλεξε σε ομιλία του ο σύζυγός της

default image

Ο Μπιλ Κλίντον μίλησε με τα πιο συγκινητικά λόγια για τη Χίλαρι στο συνέδριο των Δημοκρατικών, ενώ οι οπαδοί του Σάντερς είχαν αποχωρήσει. Επιμένει στην τακτική των προσωπικών επιθέσεων ο Ντόναλντ Τραμπ (Pics + Vid)

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον παρουσίασε τη σύζυγό του ως μια δυναμική πολιτική παρουσία αλλαγής, κλείνοντας τις εργασίες της δεύτερης ημέρας της κεντρικής διάσκεψης των Δημοκρατικών, που πραγματοποιείται στη Φιλαδέλφεια.

Παράλληλα, ο Κλίντον έδωσε έμφαση στις διεκδικήσεις της συζύγου του για ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης συμπληρώνοντας την παρουσίασή της για την ιστορική εκλογή της Χίλαρι στην προεδρική υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι η Κλίντον είναι “ηγέτης από φυσικού της” με μια εσωτερική αίσθηση του καθήκοντος ευθύνης. “Η Χίλαρι έχει το μοναδικό χάρισμα να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες που μειώνουν τα ρίσκα που αντιμετωπίζουμε, ενώ είναι η καλύτερη εκπρόσωπος της αλλαγής, που έχω γνωρίσει,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κλίντον.

Κοινωνικός ακτιβισμός

Νωρίτερα χθες, η Χίλαρι Κλίντον διασφάλισε την προεδρική υποψηφιότητα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ στις 8 Νοεμβρίου. Έτσι, άφησε πίσω της την πολιτική ήττα του 2008 από τον Μπαράκ Ομπάμα, αλλά κι έναν σκληρό προεκλογικό αγώνα έναντι του συνυποψηφίου της, Μπέρνι Σάντερς, προκειμένου να είναι η πρώτη γυναίκα υποψήφια για το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ.

Ο Μπιλ Κλίντον τόνισε στη διάσκεψη των Δημοκρατικών ότι η Χίλαρι είναι ακτιβίστρια για την κοινωνική δικαιοσύνη από τον πρώτο καιρό της γνωριμίας τους ως φοιτητών της Νομικής, αναφέροντας χαρακτηριστικά την προσφορά νομικής βοήθειας σε φτωχούς ανθρώπους, αλλά και την προσπάθειά της για την αποκάλυψη της περίπτωσης ενός σχολείου που λειτουργούσε επί τη βάσει κριτηρίων κοινωνικού διαχωρισμού των μαθητών του, στην Αλαμπάμα, στην δεκαετία του ’70.

 

Προσπάθεια γελοιοποίησης

Μετά από μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία στους προκριματικούς κύκλους που προηγήθηκαν, η Κλίντον είναι σήμερα και επίσημα η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, έναντι της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Μπιλ Κλίντον υποστήριξε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι υπό τον Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησαν να γελοιοποιήσουν τη σύζυγό του, τονίζοντας ότι προσπαθούν να την παρουσιάσουν ως “κινούμενο σχέδιο.” “Ωστόσο, η πραγματική ζωή και οι προκλήσεις της είναι εντελώς διαφορετικές,” συμπλήρωσε ο Κλίντον.

Μετά απευθυνόμενος στο πλήθος των συνέδρων τόνισε: “Κάνατε πραγματικά καλά, γιατί επιλέξατε την καλύτερη.”

Ο 69χρονος Μπιλ Κλίντον διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1993 έως το 2001, ενώ εγκατέλειψε το Λευκό Οίκο με υψηλά ποσοστά δημοτικότητας. Είναι γνωστός στις ΗΠΑ για τη ρητορική του δεινότητα. Ο λόγος του αντέστρεψε τα παραδοσιακά δεδομένα στα κεντρικά συνέδρια των κομμάτων, όπου το ρόλο της προώθησης μιας προεδρικής υποψηφιότητας έχουν συνήθως οι σύζυγοι των υποψηφίων προέδρων, όπως συνέβη στην περίπτωση του Ντόναλντ Τραμπ στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων που πραγματοποιήθηκε στο Κλίβελαντ την προηγούμενη εβδομάδα.

Η πρώτη προεδρική υποψήφια

Η εκλογή της Χίλαρι Κλίντον στο προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών έχει ουσιαστική πρακτική αξία στην πολιτική ιστορία των 240 ετών που έχουν οι ΗΠΑ. Οι γυναίκες στην Αμερική απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου το 1920 μετά την επικύρωση της 19ης τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος.

Οι υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον υποστηρίζουν ότι η θητεία της στην Ουάσιγκτον της εξασφαλίζει την πολιτική εμπειρία που απαιτείται για την παρουσία της στο Λευκό Οίκο, στην ταραχώδη για τις ΗΠΑ εποχή που διανύουμε με κύριες προκλήσεις την προσπάθεια ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σημερινών απειλών ασφάλειας.

Από την άλλη μεριά, οι επικριτές της τονίζουν ότι είναι μέρος του πολιτικού κατεστημένου κουβαλώντας στις αποσκευές της πολλά αρνητικά στοιχεία, που συνδέονται με την πρώτη προεδρική θητεία του Μπιλ Κλίντον, στη δεκαετία του ’90.

Η αποχώρηση

Σε μια κίνηση επίδειξης της ενότητας του Δημοκρατικού Κόμματος, ο πρώην εσωκομματικός της αντίπαλος Μπέρνι Σάντερς ζήτησε από την πρόεδρο της διάσκεψης να επιβεβαιωθεί η εκλογή της Κλίντον μέσω τηλεφωνημάτων ανά πολιτεία. Η εκλογή της Κλίντον από εκλέκτορα σε εκλέκτορα, έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στον ιστορικό χαρακτήρα της προεδρικής υποψηφιότητάς της.

Ο Σάντερς τάχθηκε υπέρ της προεδρικής υποψηφιότητας της Χίλαρι Κλίντον, ενώ πολλοί από τους υποστηρικτές του διαδήλωσαν στους δρόμους της Φιλαδέλφειας, μετά την αποκάλυψη της υποκλοπής των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος. Στα ηλεκτρονικά αυτά μηνύματα στελέχη της επιτροπής φαίνεται ότι αναζητούσαν τρόπους για την υποβάθμιση της υποψηφιότητας του Μπέρνι Σάντερς, αλλά και την προνομιακή μεταχείριση του Δημοκρατικού Κόμματος έναντι της Κλίντον.

Χαρακτηριστική του κλίματος που καλλιεργήθηκε χθες το βράδυ, είναι η αποχώρηση των εκλεκτόρων του Σάντερς από το συνέδριο, μόλις έγινε γνωστό ότι ο γερουσιαστής από το Βερμόντ υποστηρίζει ξεκάθαρα την προεδρική υποψηφιότητα της Κλίντον. Οι εκλέκτορες του από πολλές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης και της Καλιφόρνιας, αποχώρησαν μαζικά , κάνοντας αισθητή την απουσία τους από την αίθουσα, λίγο πριν μιλήσει ο Μπιλ Κλίντον.

Προβάδισμα Τραμπ

Η Κλίντον, δίνοντας έμφαση στην κοινωνική διάσταση της προεδρικής υποψηφιότητας της έχει εξαγγείλει την μείωση της ανισότητας στα εισοδήματα, αλλά και τον έλεγχο της Wall Street στην περίπτωση που εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ.

Επίσης, διαμορφώνει την προεκλογική στρατηγική της έναντι του Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθώντας να τον παρουσιάσει ως υπερβολικά “ασταθή” για να χειριστεί θέματα του Οβάλ Γραφείου.

 

Ωστόσο, ο Τραμπ που δε διαθέτει προηγούμενη εμπειρία σε εκλόγιμη πολιτική θέση, ενισχύθηκε από πλευράς των δημοσκοπήσεων μετά την επίσημη ανάδειξή του στο προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, κατά την κεντρική διάσκεψη του κόμματος, την προηγούμενη εβδομάδα. Σε δημοσκόπηση (Reuters/Ipsos) που δημοσιοποιήθηκε χθες, έχει προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων έναντι της Χίλαρι Κλίντον. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο Τραμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις από τις αρχές Μαΐου.

Ένα αταίριαστο δίδυμο

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ δε χάνει ευκαιρία στοχεύοντας στη γελοιοποίηση της Κλίντον παραφράζοντας το μεσαίο όνομά της, Rodham/Rotten, και αποκαλώντας την πλέον η “Χίλαρι Σάπια Κλίντον.” Παράλληλα, σχολιάζει και τη μετριοπαθή στάση του υποψηφίου αντιπροέδρου του, ρωτώντας τους υποστηρικτές του: “Νομίζετε ότι ο Μάικ Πενς θα το έλεγε ποτέ αυτό για την Κλίντον;” για να συμπληρώσει ο ίδιος είναι “άνθρωπος εξαιρετικής ποιότητας.”

Ο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιεί την εβδομάδα αυτή, τις πρώτες κοινές προεκλογικές εμφανίσεις με τον υποψήφιο αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς, ενώ οι πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν τις διαφορές που υπάρχουν στις προσωπικότητες των δύο αντρών. Το προεκλογικό επιτελείο του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου προσπαθεί να καθορίσει μια κοινή γραμμή εμφάνισης του Τραμπ και του Πενς, καθώς έχουν αρχίσει εντατικά οι προετοιμασίες για τη διεξαγωγή του γενικού προεκλογικού αγώνα έναντι της Χίλαρι Κλίντον και του υποψηφίου αντιπροέδρου της, Τιμ Κέιν.

Ο Τραμπ και ο Πενς πραγματοποίησαν την πρώτη κοινή τηλεοπτική εμφάνισή τους στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου CBS “60 Minutes.” Οι πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι έχουν πολλά να μάθουν από την πρώτη αυτή τηλεοπτική τους παρουσία, καθώς πολλές φορές ο Τραμπ μιλούσε ενώ μιλούσε ο Πενς, ενώ ο Πενς από την πλευρά του δε στάθηκε δυνατό να καλύψει τις διαφορές που τον χωρίζουν από τον Τραμπ σε θέματα όπως η υποστήριξή του στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική, την οποία ο Τραμπ θέλει να επαναδιαπραγματευτεί.

Το κοινό σχήμα εμφάνισης στο οποίο καταλήγουν είναι ο Πενς να κάνει την εισαγωγή και να παρουσιάζει με ενθουσιώδη τρόπο τον Τραμπ, ο οποίος στη συνέχεια θα ακολουθεί με τον εκρηκτικό χαρακτήρα του. Το σχήμα αυτό επιβεβαιώνει και τον ουσιαστικό λόγο της αναγκαστικής πολιτικής συνύπαρξής τους, καθώς ο εκκεντρικός και επιθετικός Τραμπ, έχει ανάγκη τόσο προεκλογικά, όσο και την περίπτωση που εκλεγεί από τον συντηρητικό Πενς, προκειμένου να ενισχυθεί η πολιτική του αξιοπιστία έναντι των ηγετικών κύκλων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και έναντι των ψηφοφόρων. Παράλληλα, ο Πενς είναι κυβερνήτης στην Ιντιάνα και διαθέτει την απαραίτητη πολιτική εμπειρία, που στερείται ο Τραμπ.

Επιρροές Σάντερς

Οι οπαδοί του Σάντερς, με την αποχώρησή τους, πριν από τη χθεσινοβραδινή ομιλία του Μπιλ Κλίντον στο κεντρικό συνέδριο των Δημοκρατικών, έδειξαν ότι οι διαχωριστικές γραμμές υπάρχουν. Η στάση τους θα είναι καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, καθώς διεκδικούνται τόσο από τη Χίλαρι Κλίντον, όσο και από τον Ντόναλντ Τραμπ. Η εξαγγελίες της Κλίντον για αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, αλλά και για έλεγχο στη Wall Street ικανοποιούν τον Μπέρνι Σάντερς, αλλά και τη Γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν, δρομολογώντας πολιτική στροφή προς τα αριστερά και στοχεύοντας στους νεαρούς ψηφοφόρους του γερουσιαστή από το Βερμόντ.

Προσωπικές επιθέσεις

Οι γνώμες στο επιτελείο του Τραμπ συγκλίνουν ότι θα χρειαστεί αρκετή προσπάθεια ώστε ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος να συντονιστεί (προεκλογικά) με τον μετριοπαθή Μάικ Πενς υπό το πολιτικό στίγμα συνέχισης των προσωπικών επιθέσεων που εξακολουθεί να δίνει ο Τραμπ.

Εξαιτίας των περιορισμένων οικονομικών πόρων χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας σε σύγκριση με το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον, το προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ επιδιώκει τη δωρεάν προβολή από τα αμερικανικά ΜΜΕ και το διαδίκτυο. Η οικονομική αυτή στόχευση, πολιτικών προεκτάσεων, επιτυγχάνεται μέσω των προσωπικών επιθέσεων του εκρηκτικού Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες αναμένεται ότι θα συνεχιστούν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα