"Μπλόκο" Γαλλίας σε μετανάστες

"Μπλόκο" Γαλλίας σε μετανάστες

Η Γαλλία έκλεισε τα σύνορά της για όλα τα τρένα που προέρχονται από την Ιταλία και μεταφέρουν Αφρικανούς μετανάστες, προκαλώντας την επίσημη αντίδραση της Ρώμης που εκτοξεύει κατηγορίες ότι το Παρίσι παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές.

Οι ιταλικοί σιδηρόδρομοι και η μεθοριακή αστυνομία ανέφεραν ότι η Γαλλία εμποδίζει όλα τα τρένα να περάσουν τα σύνορα από τη Βεντιμίλια με προορισμό το Μεντόν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, έδωσε οδηγίες στον πρεσβευτή της χώρας στο Παρίσι να εκφράσει "την έντονη διαμαρτυρία της ιταλικής κυβέρνησης στις γαλλικές αρχέ", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου. Η Ιταλία ζητά "εξηγήσεις για τα μέτρα που αποφασίστηκαν" και τα οποία φαίνεται να είναι "παράνομα και να παραβιάζουν σαφώς τις ευρωπαϊκές αρχές", προστίθεται στο κείμενο.

Το υπουργείο διευκρίνισε επίσης ότι το ιταλικό προξενείο στη Νίκαια της Γαλλίας "θα ξεκινήσει άμεσα επαφές με τις τοπικές αρχές για να ζητήσει εξηγήσεις για το θέμα".

Η Ιταλία διαμαρτύρεται γιατί οι εταίροι της στην Ευρωπαϊκή Ένωση την άφησαν μόνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τους χιλιάδες Τυνήσιους μετανάστες οι οποίοι έχουν αποβιβαστεί τις τελευταίες εβδομάδες στο νησάκι Λαμπεντούζα.

Οι ιταλικές αρχές ξεκινήσαν να εφοδιάζουν τους μετανάστες με προσωρινές βίζες που τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες, μια ενέργεια όμως που προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ορισμένες από τις χώρες της ΕΕ ανησυχούν ότι η προσφορά ασύλου σε πάρα πολλούς παράνομους μετανάστες θα ενθαρρύνει και άλλους να επιχειρήσουν να περάσουν παράνομα στην Ευρώπη.

Μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ρομπέρτο Μαρόνι, χαρακτήρισε "ακατανόητη" τη στάση της Γαλλίας και "σκληρή και άδικη απέναντι στην Ιταλία". Πρόσθεσε ότι ελπίζει οι "φιλικές σχέσεις" των δύο χωρών θα αποκατασταθούν στη σύνοδο κορυφής στις 26 Απριλίου, όπου στα θέματα της ατζέντας περιλαμβάνεται και το μεταναστευτικό.

Στη Βεντιμίλια εκατοντάδες Ιταλοί συγκεντρώθηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό διαδηλώνοντας κατά της Γαλλίας και προσπάθησαν να πείσουν τους αστυνομικούς να τους επιτρέψουν να διαδηλώσουν έξω από το γαλλικό προξενείο στο Μεντόν.

Ένας εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στο ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa ότι η απόφαση για διακοπή της κυκλοφορίας των τρένων είναι προσωρινό μέτρο που ελήφθη για λόγους ασφαλείας λόγω των διαδηλώσεων γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό.

SHARE:

24Media Network