‘Μπλόκο’ στη βαλκανική οδό. Ο Τουσκ ευχαριστεί τις χώρες που έκλεισαν τα σύνορα

default image

Τα μηνύματα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τις χώρες των Βαλκανίων που έκλεισαν τα σύνορα. Πώς χαρακτηρίζει την απόφασή τους, τη στιγμή που η ΕΕ καταδικάζει στη θεωρία τις μονομερείς ενέργειες

Τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων “για την εφαρμογή μέρους της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χειρισμό της προσφυγικής κρίσης”, ευχαριστεί μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρόεδρος Τουσκ έγραψε μάλιστα στον προσωπικό λογαριασμό του, πως “οι παράτυπες ροές μεταναστών διά μέσου των δυτικών βαλκανικών χωρών έφτασαν στο τέλος τους. Δεν τίθεται ζήτημα μονομερούς ενέργειας, αλλά κοινής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28”.

Υπενθυμίζεται, ότι στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να εξετάσουν τις προτάσεις της Τουρκίας για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών, με τον Τουσκ να αναλαμβάνει την οριστικοποίηση των λεπτομερειών πριν την επόμενη Σύνοδο, στις 17 – 18 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως η Ε.Ε. και η Τουρκία συμφώνησαν ότι η ροή των μεταναστών είναι υψηλή και πρέπει να μειωθεί, ενώ δήλωσε πως “τελειώνουν οι μέρες των παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη”. Προσθέσε, επίσης, ότι “στόχος  Ε.Ε. και Τουρκίας είναι να έχουμε fast track επιστροφές.”

Στην κοινή δήλωση οι ηγέτες δεσμεύτηκαν στις παρακάτω αρχές:

– Την επιστροφή όλων των νέων παράτυπων μεταναστών που περνούν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, με το κόστος να καλύπτεται από την Ε.Ε.

– Την επανεγκατάσταση, για κάθε Σύριο προς επανεισδοχή στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά,  άλλου ένα Σύριου από την Τουρκία στα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο των υφιστάμενων δεσμεύσεων.

– Να επιταχυνθεί η απελευθέρωση της βίζας με στόχο την άρση των προϋποθέσεων για τους Τούρκους πολίτες μέχρι τα τέλη του Ιουνίου του 2016.

– Να επιταχυνθεί η εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ και να ληφθούν αποφάσεις για επιπρόσθετη χρηματοδότηση.

– Να γίνει προετοιμασία για τις αποφάσεις όσον αφορά το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό, χτίζοντας στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2015.

– Να εργαστούν με την Τουρκία σε ένα κοινό έργο ώστε να βελτιώσουν τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Συρία κάτι που θα επιτρέψει στον τοπικό πληθυσμό και τους μετανάστες σαν ζήσουν σε περιοχές που θα είναι πιο ασφαλείς.

Άμεση ήταν η απάντηση της ΝΔ. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος έγραψε στο twitter πως αναμένει άμεση απάντηση – διάψευση όσων είπε ο Τουσκ από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Αβραμόπουλος: Κρατάμε ανοιχτό τον διάλογο

Νωρίτερα σήμερα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε πως “συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Κρατάμε ανοιχτό τον διάλογο”.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ανοίξουν άλλοι μεταναστευτικοί διάδρομοι, μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας λόγω των περαιτέρω περιορισμών που επέβαλαν χώρες βόρεια της Ελλάδας, σημείωσε ότι προς το παρόν δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο υπάρχει προετοιμασία ακόμα και για αυτό το ενδεχόμενο.

“Το προσφυγικό πρόβλημα έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του. Το θέμα τέθηκε στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής και προσβλέπουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα στην επόμενη”, κατέληξε ο Έλληνας επίτροπος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα