Μπλόκο στο νέο διάταγμα για τους πρόσφυγες του Τραμπ

President Donald Trump acknowledges the crowd after speaking at a rally Wednesday, March 15, 2017, in Nashville, Tenn. (AP Photo/Mark Humphrey)
President Donald Trump acknowledges the crowd after speaking at a rally Wednesday, March 15, 2017, in Nashville, Tenn. (AP Photo/Mark Humphrey) AP

Για δεύτερη φορά η αμερικανική δικαιοσύνη βάζει φρένο στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου, αναφορικά με την απαγόρευση εισόδου στη χώρα προσφύγων από μουσουλμανικές χώρες

Λίγες ώρες πριν τεθεί σε εφαρμογή το αναθεωρημένο διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ, που απαγορεύει την είσοδο σε πολίτες έξι μουσουλμανικών χωρών, δικαστής της πολιτείας της Χαβάης επιβάλει προσωρινό πάγωμα της θέσης του σε ισχύ. Σε μια απόφαση 43 σελίδων, ο δικαστής Ντέρικ Γουότσον κατέληξε στο συμπέρασμα πως το νέο διάταγμα Τραμπ δεν διαφέρει ιδιαίτερα σε σχέση με το πρωταρχικό έγγραφο που απορρίφθηκε πριν από ένα περίπου μήνα. Όπως αναφέρει στην προσωρινή διαταγή απαγόρευσης ο Γουότσον, η προσφυγή της πολιτείας της Χαβάης που κάνει λόγο για "θρησκευτική διάκριση" είναι πολύ πιθανό να γίνει αποδεκτή από τις δικαστικές αρχές.

Θυμίζουμε πως το νέο διάταγμα περιόριζε τις χώρες σε έξι και συγκεκριμένα το Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη. Αυτή τη φορά εξαιρείται το Ιράκ και όσοι έχουν εξασφαλίσει ήδη βίζα και πράσινη κάρτα. "Δεν χωρεί αμφιβολία πως με βάση την βασική πληροφορία στην οποία βασίζεται και η κυβέρνηση, οι έξι χώρες κατοικούνται κατά βάση από μουσουλμάνους σε ποσοστό που αγγίζει ακόμη και το 99.8%" σημειώνει ο δικαστής και προσθέτει πως "δεν θα ήταν υπερβολή να συμπεράνει  κανείς πως στοχεύοντας σε αυτές τις χώρες, κανείς στοχεύει και το Ισλάμ".

ADVERTISING

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχτηκε την είδηση της απόφασης το βράδυ της Τετάρτης κατά τη διάρκεια συγκέντρωση στην πόλη Νάσβιλ. Χαρακτήρισε την είδηση εξαιρετικά λυπηρή και έκανε λόγο για "χωρίς προηγούμενο υπέρβαση των καθηκόντων της δικαστικής εξουσίας".

Από την πλευρά του το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως διαφωνεί κάθετα με την απόφαση προσωρινής αναστολής, τονίζοντας πως το διάταγμα εμπίπτει ξεκάθαρα εντός των αρμοδιοτήτων του προέδρου των ΗΠΑ. Αν και η προσφυγή έγινε από μία και μόνη πολιτεία (η συγκεκριμένη, διότι υπήρξαν και άλλες που απορρίφθηκαν), εκείνη της Χαβάης, σύμφωνα με το CNN, η απόφαση προσωρινής διακοπής θα εφαρμοστεί σε εθνικό επίπεδο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πολίτες των έξι αυτών χωρών, μπορούν να εισέρχονται κανονικά στη χώρα.

Ωστόσο, ο ίδιος ο δικαστής ξεκαθάρισε πως η απόφαση αυτή δεν θα διαρκέσει για πάντα. "Με βάση το συγκεκριμένο κείμενο, το δικαστήριο δεν μπορεί να εντοπίσει τις ενέργειες που έγιναν στο μεσοδιάστημα μεταξύ του διατάγματος που αποσύρθηκε και του νέου διατάγματος που να αποτελούν ουσιαστικές αλλαγές αναφορικά με τη συνταγματικότητα της πράξης" σημειώνει η αναφορά.

AP Photo/Mark Humphrey

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η Χαβάη οδηγεί στα δικαστήρια το διάταγμα Τραμπ

SHARE:

24Media Network