Ο Βρετανός Τραμπ που φλερτάρει με την Ντάουνινγκ Στριτ

default image

Ποιος είναι ο χειμαρρώδης και άκρως επικοινωνιακός 52χρονος πολιτικός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος φέρεται να είναι ο διάδοχος του Κάμερον

Η επόμενη μέρα του ιστορικού δημοψηφίσματος στη Βρετανία και η επικράτηση της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στο κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ 10, ως επικρατέστερου διαδόχου του παραιτηθέντα από την πρωθυπουργία, Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο λόγος για τον 52χρονο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκεια της πολιτικής σταδιοδρομίας του, τραβήξει τα βλέμματα πάνω του, τόσο για τις απόψεις του για διάφορα φλέγοντα θέματα όσο και για την εμφάνιση του, με σήμα κατατεθέν την συνήθως επιμελώς ατημέλητη, κατάξανθη κώμη του.

Η σκούφια του, γεννημένου στη Νέα Υόρκη, πολιτικού του Συντηρητικού κόμματος, κρατάει από τον “μισό κόσμο”, καθώς από την πλευρά του πατέρα του υπάρχει σχέση με Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Τουρκία ενώ η μητέρα του είναι και ρωσικής καταγωγής.

Αφού…ξεμπέρδεψε με τις σπουδές, ο Τζόνσον ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στους Times ενώ στη συνέχεια έγινε ανταποκριτής της Daily Telegraph στις Βρυξέλλες και αρχισυντάκτης στο περιοδικό Spectator, θέση που κατείχε μέχρι το 2005. Δηλωμένος ευρωσκεπτικιστής, τα άρθρα του από την πρωτεύουσα του Βελγίου έκαναν πάταγο στους κύκλους του ευρωκοινοβουλίου, με την “σιδηρά κυρία” της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ να τρέφει γι’ αυτόν ιδιαίτερη εκτίμηση.

“Θόρυβο” προκαλούσαν συχνά και όσα έγραφε στο Spectator, με πολλούς να τον κατακρίνουν για τους χαρακτηρισμούς που απέδιδε σε Αφρικανούς (“χαμόγελα καρπουζιού”) και για τον γάμο ομοφυλοφίλων (“δεν θέλουμε τα παιδιά μας να διδάσκονται τέτοια σκουπίδια, ότι οι γάμοι ομοφυλόφιλων είναι ίδιοι με τους κανονικούς γάμους” και “ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι μια γελοία παρωδία του κανονικού”, “Αν οι γάμοι γκέι είναι εντάξει…τότε δεν βρίσκω κανένα λόγο να μην θεωρούμε το ίδιο για τρεις άνδρες ή για τρεις άνδρες και ένα σκύλο”).

*Το πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation, με τον Τζόνσον να κρέμεται στον αέρα, γεμάτος σημαιάκια της Βρετανίας και τον τίτλο “ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ” τα λέει όλα

Εντάχθηκε στους Συντηρητικούς και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2001 ενώ το 2008 χρίστηκε δήμαρχος Λονδίνου, θέση που κατείχε μέχρι πριν λίγο καιρό, όταν αποφάσισε να μπει για τα καλά στην κεντρική πολιτική σκηνή, έχοντας εξέχουσα θέση στην εκστρατεία υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Θεωρείται αρκετά επικοινωνιακός, με “έφεση” στις τηλεοπτικές εμφανίσεις ενώ είναι και συγγραφέας βιβλίων. Το όνομα του χαρακτηρίζεται από ειδικούς “δυνατό εμπορικό σήμα” που συνδυάζεται με εξυπνάδα, λάμψη και μεγάλες αναλαμπές αστάθειας.

Φέρει, σκόπιμα κατά πολλούς, ένα χαώδες βλέμμα επί μονίμου βάσεως, τουλάχιστον όταν βρίσκεται μπροστά από κάμερες και μικρόφωνα. Είναι “μανιακός προαγωγός του εαυτού του”, “χρησιμοποιεί ανθρώπους για να προωθήσει τα συμφέροντά του”, “έχει υπερβολική επιθυμία να αρέσει”, “είναι ευλογημένος με τεράστια χαρίσματα, εξυπνάδα, σεξ απίλ και χρυσόσκονη”, “είναι πολυμήχανος, πονηρός και με στρατηγική, ικανός για σοβαρές πολιτικές κινήσεις όταν το γενικότερο καλό τυχαίνει να συμπίπτει με τις προσωπικές του επιδιώξεις”, είναι ένα δείγμα απ’ όσα έχουν γραφτεί γι’ αυτόν.

Όσον αφορά στην προσωπική του ζωή, έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει έξι παιδιά ενώ το 2009 έγινε γνωστό ότι έχει και μία νόθα κόρη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα