Ναπολιτάνο: "Μόνο ο Μόντι θα κάνει γνωστό τι θέλει να κάνει"

Ναπολιτάνο: "Μόνο ο Μόντι θα κάνει γνωστό τι θέλει να κάνει"

Τι δήλωσε ο Ιταλός πρόεδρος Τζ. Ναπολιτάνο, για τις προθέσεις του Μάριο Μόντι, ενώ ο Σ. Μπερλουσκόνι μιλά για την πολιτική και την ιδιωτική του ζωή

«Μόνον ο ίδιος ο Μόντι θα κάνει γνωστό τι θέλει να κάνει», δήλωσε σήμερα το απόγευμα, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, σχετικά με τις πολιτικές προθέσεις του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι.

Ο Τζ. Ναπολιτάνο συναντήθηκε με τον Μ. Μόντι το μεσημέρι, για να συζητήσουν την θεσμική εξέλιξη της κυβερνητικής κρίσης, αλλά το κύριο θέμα που φέρονται να ανέλυσαν είναι το αν ο Ιταλός καθηγητής και πρωθυπουργός θα δεχθεί να πάρει απευθείας μέρος στην προεκλογική εκστρατεία ως υποψήφιος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai είναι πιθανόν ο Μόντι να μην θέσει υποψηφιότητα, αλλά να στηρίξει, με δηλώσεις του, μια κεντρώα λίστα με συγκεκριμένες αναφορές στο έργο και στο οικονομικό του πρόγραμμα.

Τόσο η Rai, όσο και ο ο τηλεοπτικός όμιλος Μπερλουσκόνι, μεταδίδουν, πάντως, ότι ο πρόεδρος Τζ. Ναπολιτάνο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, δεν θα επιθυμούσε μια απευθ είας πολιτική στράτευση του Μ. Μόντι.

Θα πρέπει, όμως, να διαπιστωθεί, πόσο θα βαρύνουν οι πιέσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι έμμεσες δηλώσεις της 'Αγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ, υπέρ της παραμονής του νυν πρωθυπουργού και κατά μιας πολιτικής επιστροφής του Καβαλιέρε, και το όλο πολιτικό κλίμα αναδιοργάνωσης της ιταλικής κεντροδεξιάς, που αναζητά νέο ηγέτη.

«Ο Μ. Μόντι θα απευθύνει διάγγελμα στην χώρα και θα αιτιολογήσει, όπως συνηθίζει να κάνει, την επιλογή του», δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για την διεθνή συνεργασία, Αντρέα Ρικκάρντι, μιλώντας στην εκπομπή «In mezz' ora» της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης.

«Ο πρωθυπουργός δεν είναι από τους ανθρώπους που αποφασίζει βάσει πιέσεων ή λέγοντας, απλώς, μια φράση. Πιστεύω ότι ο θα παραμείνει ένα πολιτικό και ηθικό σημείο αναφοράς για μια μεγάλη συμμαχία ανθρώπων που θέλουν να αλλάξουν την Ιταλία», πρόσθεσε ο Ρικκάρντι.

Σε ότι αφορά, τέλος, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό του όμιλο, επανέλαβε την πρόσκληση στον σημερινό επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης να αναδειχθεί υποψήφιος πρωθυπουργός όλης της κεντροδεξιάς, αλλά προχώρησε και σε προεκλογικές εξαγγελίες λέγοντας΅. «Αν εκλεγώ εγώ πρωθυπουργός, θα καταργήσω τον φόρο ακίνητης περιουσίας. Βρήκαμε, ήδη εναλλακτικούς, ανάλογου ύψους, οικονομικούς πόρους», δήλωσε ο «μίστερ τιβί».

Σημειώνεται ότι πρόκειται για φόρο που η κυβέρνηση Μόντι αποφάσισε να επιβάλει, φέτος, και στα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται για ιδιοκατοίκηση, ώστε να μπορέσει το ιταλικό δημόσιο να καλύψει, την έκτακτη ανάγκη ρευστού χρήματος για τα ταμεία του.

Σε ότι αφορά, δε, την ιδιωτική του ζωή, ο Καβαλιέρε επιβεβαίωσε ότι έχει δεσμό με την εικοσιοκτάχρονη περιφερειακή σύμβουλο της Νάπολής, Φραντσέσκα Πασκάλε. «Είναι μια κοπέλα με ηθικές αξίες και τώρα, μαζί της, δεν νιώθω μόνος, πλέον», εξήγησε ο Μπερλουσκόνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πιέζουν τον Μόντι να είναι υποψήφιος

Παραίτηση προανήγγειλε ο Μάριο Μόντι

SHARE:

24Media Network