ΝATO: Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν το αίτημα ένταξης

ΝATO: Σουηδία και Φινλανδία κατέθεσαν το αίτημα ένταξης
Οι πρέσβεις των δύο χωρών μαζί με τον Γενς Στόλτενμπεργκ Johanna Geron/Pool via AP

Τις αιτήσεις τους για ένταξη στη Συμμαχία κατέθεσαν οι δύο χώρες. Θέμα εβδομάδων η διαδικασία, σύμφωνα με εκτιμήσεις. "Ιστορική στιγμή", είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν σήμερα επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ, ξεκινώντας τη διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες.

Johanna Geron/Pool via AP

Ο πρεσβευτής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, Άξελ Βέρνχοφ και ο Φινλανδός Κλάους Κορχόνεν υπέβαλαν τα έγγραφα που υπογράφηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών τους λίγο μετά τις 9 το πρωί της Τετάρτης.

Ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Johanna Geron/Pool via AP

Στόλτενμπεργκ: “Ιστορική στιγμή που πρέπει να αδράξουμε”

Για «ιστορική στιγμή» την οποία «πρέπει να αδράξουμε» έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κρατώντας στα χέρια τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στη Συμμαχία, έχοντας στο πλευρό του τους πρέσβεις των δύο χωρών. «Είναι καλή μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

«Ευχαριστώ για την επίδοση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του», συνέχισε.

«Καλωσορίζω θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι πιο στενοί εταίροι μας και η ιδιότητα του μέλους θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια», διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας.

Επισήμανε ότι οι σύμμαχοι θα αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών κι ότι τα συμφέροντα για την ασφάλεια όλων των συμμάχων θα ληφθούν υπόψη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε γρήγορα συμπεράσματα», κατέληξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συνάντηση με Μπάιντεν την Πέμπτη

Ο Φινλανδός πρόεδρος Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Άντερσον αναμένεται να συναντηθούν με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική προεδρία.

Παράλληλα η Άντερσον ανέφερε ότι η Στοκχόλμη είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία για την αίτησή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να επιδιώξει να επιλύσει όποια ζητήματα έχει η Άγκυρα αναφορικά με το αίτημά της αυτό.

«Αναζητούμε επαφή με την Τουρκία και είμαστε έτοιμοι να… ταξιδέψουμε στην Τουρκία για να συζητήσουμε και να δώσουμε απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα που θα υπάρχουν», είπε.

Αγωνία για τις αντιδράσεις της Τουρκίας – Τι μπορεί να αλλάξει τη στάση της

Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικές ημέρες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι ανησυχίες της Άγκυρας πάντως θα μπορούσαν ενδεχομένως να κατευναστούν με μια δήλωση από πλευράς Σουηδίας και Φινλανδίας για αλλαγή στάσης απέναντι στους Κούρδους της Συρίας και το PKK, καθώς και με την άρση του εμπάργκο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρκετές νατοϊκές χώρες άσκησαν σήμερα και θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην Άγκυρα για εξεύρεση λύσης. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου και από το αν θα ζητήσει περαιτέρω ανταλλάγματα από άλλες νατοϊκές χώρες ή ακόμα και από την ΕΕ.

Όσο η Τουρκία προβάλλει αντιρρήσεις, τόσο θα καθυστερεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αυξάνοντας τον εκνευρισμό τους και τους ενδεχόμενους κινδύνους επειδή δεν βρίσκονται κάτω από την «ασπίδα» του ‘Αρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ. Για το λόγο αυτό, ήδη πολλές συμμαχικές χώρες, μεταξύ αυτών η Νορβηγία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, έσπευσαν με δηλώσεις τους να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στις δύο σκανδιναβικές χώρες, για όσο διάστημα θα βρίσκονται στο κατώφλι του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα