Νέα Ζηλανδία: Περιφέρεια προτείνει… απαγόρευση γατών

Νέα Ζηλανδία: Περιφέρεια προτείνει… απαγόρευση γατών
(Henry Kelemen/Kathrine Varnes via AP) AP

Περιφέρεια της Νέας Ζηλανδίας προτείνει την εξαφάνιση των γατών που υπάρχουν στην περιοχή. Ποιο είναι το σκεπτικό.

Επιτροπή περιφέρειας της Νέας Ζηλανδίας συνεδρίασε και αποφάσισε να προτείνει την απαγόρευση των γατών. Το πρωτοφανές αυτό μέτρο τεκμηριώθηκε ως εξής: “Αφενός θέλουμε να προστατεύσουμε τα ζώα της χώρας μας, τα οποία κυνηγούν και πολλές φορές θανατώνουν οι γάτες. Αφετέρου θα θέλαμε κάποια στιγμή να δούμε τους ιδιοκτήτες γατών να γίνονται υπεύθυνοι“.

Στο μέτρο προβλέπεται η στείρωση, το τσιπάρισμα και η καταγραφή των γατών που υπάρχουν ήδη στο Omaui, μικρό παραθαλάσσιο χωριό, στα νότια της χώρας. Το “pest management plan” προβλέπει και την αφαίρεση του δικαιώματος νέας γάτας, σε περίπτωση που η υπάρχουσα πεθάνει.

“Δεν μισούμε τα ζωάκια, αλλά… πραγματικά το μέρος μας δεν είναι κατάλληλο για να ζουν οι γάτες εδώ” δήλωσε εκπρόσωπος του συμβουλίου στο Newshub.

Υπέρ του μέτρου τάχθηκε και ο διευθυντής βιοασφάλειας της περιοχής, ο οποίος δήλωσε ότι “εάν εγκριθεί το μέτρο, η βελτίωση του περιβάλλοντος και της ζωής των πουλιών θα είναι τεράστια”. Οι όποιες ενστάσεις πρέπει να υποβληθούν έως το τέλος του Οκτώβρη. Μια ιδιοκτήτης γατών έχει ενημερώσει πως θα αμφισβητήσει το πλάνο, εξηγώντας ότι “οι τρεις γάτες που έχω στο σπίτι είναι απαραίτητες για να μπορώ να ζω μέσα σε αυτό. Χωρίς εκείνες θα γεμίσω τρωκτικά”.

Να σημειωθεί κάπου εδώ πως η Νέα Ζηλανδία έχει ήδη ανακοινώσει το φιλόδοξο πλάνο της να απαλλαχθεί από τα όποια αρπακτικά ζουν στη χώρα -και δη αυτών που εισήχθησαν-, έως το 2050. Προηγουμένως εκτιμήθηκε πως η ζημιά στην οικονομία της χώρας, από τα εισαγώμενα είδη φτάνει κοντά στα 2 εκατομμύρια ευρώ, το χρόνο. Σε άλλη περιοχή της Νέας Ζηλανδίας αναζητούν τρόπο να θανατώνουν τις γάτες που “συλλαμβάνονται” να έχουν μπει σε “περιοχές οικολογικής σημασίας”, χωρίς τσιπ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα