Νέα Ζηλανδία: Το κυβερνών Εθνικό Κόμμα οδεύει προς 3η θητεία

Νέα Ζηλανδία: Το κυβερνών Εθνικό Κόμμα οδεύει προς 3η θητεία

Προς τρίτη κυβερνητική θητεία οδεύει το κυβερνών κόμμα, λαμβάνοντας το 49% της προτίμησης των εκλογέων

Το κυβερνών Εθνικό Κόμμα στη Νέα Ζηλανδία οδεύει προς τρίτη κυβερνητική θητεία καθώς λαμβάνει το 49% της προτίμησης των εκλογέων, περίπου τρεις ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης και μετά την καταμέτρηση σχεδόν των τριών τετάρτων των ψήφων, ενώ ο απερχόμενος πρωθυπουργός αναδεικνύεται νικητής των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τα δίκτυα TVNZ και TV3, αν η τάση αυτή διατηρηθεί, το κεντροδεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Τζον Κι είναι σε θέση να λάβει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και συνεπώς να μπορεί να κυβερνήσει μόνο του.

Μπορεί επίσης να ενισχυθεί συνεργαζόμενο με τους εταίρους που μετέχουν στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, καλώντας πιθανόν τρία μικρότερα κόμματα να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα λαμβάνει ποσοστό 24%, ενώ το κόμμα των Πρασίνων ακολουθεί με 10%.

"Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν 60 έδρες στο Εθνικό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται σε πολύ ισχυρή θέση, και με εταίρους του συνασπισμού θα έχει ό,τι χρειάζεται", δήλωσε ο πολιτικός συντάκτης του δικτύου TVNZ Κόριν Νταν.

Δημοσκοπήσεις έδειχναν το Εθνικό Κόμμα, που είναι στην εξουσία από το 2008, ως το μεγαλύτερο κόμμα με την υποστήριξη περίπου του 46% των ψηφοφόρων και το μεγαλύτερο κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα να απέχει μακράν, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση με ποσοστό 25%.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network