Νέες απειλές από Ερντογάν: Η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα

Νέες απειλές από Ερντογάν: Η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα
Turkey's President Recep Tayyip Erdogan talks during a rally in Istanbul, Sunday, March 12, 2017. The escalating dispute between Turkey and the Netherlands spilled over into Sunday, with a Turkish minister unable to enter her consulate after the authorities there had already blocked a visit by the foreign minister, prompting Erdogan to call the Dutch fascists. Erdogan said at the rally: "I had said that Nazism has risen from the grave. I said 'I thought Nazism was over but I was wrong.' In fact, Nazism is alive in the West." (AP Photo} AP

"Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία. H συμπεριφορά τους θυμίζει τον ναζισμό και τον φασισμό" δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. "Πρωτεύουσα του ναζισμού η Ολλανδία" σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου. "Να πέσουν οι τόνοι", προτρέπει η Γαλλία (Vid)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Ολλανδία θα πληρώσει το τίμημα για τη ζημιά που προκάλεσε στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς κλιμακώθηκε την Κυριακή η διένεξη σχετικά με την πολιτική εκστρατεία που η Άγκυρα θέλει να διεξαγάγει μεταξύ των Τούρκων μεταναστών.

«Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στη διάρκεια τελετής απονομής βραβείων στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν κατήγγειλε επίσης μια συμπεριφορά που θυμίζει «τον ναζισμό και τον φασισμό», αναφερόμενος στην απομάκρυνση της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων από την Ολλανδία.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ακόμη πως η μεταχείριση της υπουργού και άλλων Τούρκων αξιωματούχων στην Ευρώπη ερμηνεύεται από την άνοδο «του ρατσισμού και του φασισμού».

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε αντίθετα τη Γαλλία επειδή έδωσε την άδεια για επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η Γαλλία δεν έπεσε σ’ αυτή την παγίδα», δήλωσε.

Τσαβούσογλου: Πρωτεύουσα του φασισμού η Ολλανδία

“Πρωτεύουσα του φασισμού” χαρακτήρισε ο Τσαβούσογλου την Ολλανδία, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση στη Μετς, στη βορειοανατολική Γαλλία.

“Η Ολλανδία, η αποκαλούμενη πρωτεύουσα της δημοκρατίας, και το λέω αυτό μέσα σε εισαγωγικά, γιατί στην πραγματικότητα είναι η πρωτεύουσα του φασισμού…”, είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός

Να πέσουν οι τόνοι, προτρέπει η Γαλλία

Νωρίτερα, η Γαλλία κάλεσε τις εμπλεκόμενες χώρες να ρίξουν τους τόνους, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος να προχωρήσει σε απαγόρευση συνάντησης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με την τουρκική κοινότητα στη χώρα.

“Χωρίς αποδεδειγμένη απειλή για τη δημόσια τάξη, δεν υπήρχε κανένας λόγος να απαγορευτεί η συνάντηση”, ανέφερε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Και συνεχίζει: “Λαμβάνοντας υπόψη την ένταση μεταξύ της Τουρκίας και αρκετών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητάμε την αποκλιμάκωσή της. Καλούμε, επίσης, τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν τις υπερβολές και τις προκλήσεις”.

(Φωτό: AP Images / STR)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα