Νέες απειλές της Χεζμπολάχ για γενίκευση του πολέμου – Ο ρόλος του Ιράν

Διαβάζεται σε 4'
Νέες απειλές της Χεζμπολάχ για γενίκευση του πολέμου – Ο ρόλος του Ιράν
Βομβαρδισμοί στη Γάζα AP Photo Mohammed Dahman

Τεντώνει το σχοινί η Χεζμπολάχ για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς καθώς, μετά το διάγγελμα του ηγέτη της οργάνωσης, απειλεί ξανά με γενίκευση των συγκρούσεων αν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα. Η πρώτη παραδοχή για τον ρόλο του Ιράν.

Ένα μήνα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την έναρξη του μεταξύ τους πολέμου, η ένταση και το αιματοκύλισμα οξύνονται ολοένα και περισσότερο.

Στην κατάσταση αυτή συμμετέχει σημαντικά και η Χεζμπολάχ, όπου έχει εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή της στη Χαμάς, ενώ δεν λείπουν και οι απειλές για περαιτέρω γενίκευση του πολέμου, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα.

Μόλις λίγες ημέρες μετά το διάγγελμα του ηγέτη της οργάνωσης, ο δεύτερος στην εξουσία της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι η δολοφονία αμάχων από το Ισραήλ στη Γάζα κινδυνεύει με ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, ο Σεΐχης Ναΐμ Κασέμ δήλωσε στο BBC ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν “πολύ σοβαρές και πολύ επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή και κανείς δεν θα μπορέσει να σταματήσει τις επιπτώσεις”.

“Ο κίνδυνος είναι πραγματικός επειδή το Ισραήλ αυξάνει την επιθετικότητά του εναντίον αμάχων και σκοτώνει περισσότερες γυναίκες και παιδιά. Είναι δυνατόν αυτό να συνεχιστεί και να αυξηθεί, χωρίς να φέρει πραγματικό κίνδυνο στην περιοχή; Νομίζω πως όχι”.

Το “κουμάντο” που κάνει το Ιράν

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σαγέντ Χασάν Νασράλα, έχει απειλήσει ότι κάθε θάνατος αμάχου στον Λίβανο θα καρπωθεί άλλον πέρα ​​από τα σύνορα. Ωστόσο, δεν έχει απειλήσει το Ισραήλ με γενικευμένο πόλεμο.

Ενώ επιμένει ότι “όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι”, η Χεζμπολάχ περιορίστηκε σε διασυνοριακές επιθέσεις, χτυπώντας κυρίως στρατιωτικούς στόχους.

Ο Ναΐμ Κασέμ παραδέχτηκε ότι το Ιράν “υποστηρίζει και χρηματοδοτεί” τη Χεζμπολάχ, ωστόσο ισχυρίστηκε ότι δεν είναι το Ιράν εκείνο που δίνει τις εντολές. Όμως, οι ειδικοί λένε ότι η Τεχεράνη είναι αυτή που κάνει τις επιθέσεις και θα αποφασίσει εάν θα εμπλακεί ή όχι σε ολοκληρωτικό πόλεμο.

Και αν οι ισραηλινές δυνάμεις πρέπει να διεξάγουν πόλεμο σε ένα δεύτερο μέτωπο με τη Χεζμπολάχ, θα αντιμετωπίσουν έναν εχθρό με περισσότερα όπλα από τις περισσότερες χώρες. 

Σύμφωνα με τον Νίκολας Μπλάνφορντ, σύμβουλο άμυνας και ασφάλειας στη Βηρυτό, η Χεζμπολάχ διαθέτει εκατοντάδες χιλιάδες πυραύλους και περίπου 60.000 μαχητές – συμπεριλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων, τακτικών μαχητών και εφέδρων.

Το 2006, η ομάδα πολέμησε το Ισραήλ σε αδιέξοδο, αλλά ο Λίβανος είχε πολύ περισσότερους νεκρούς. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν -στην πλειονότητά τους άμαχοι- και ολόκληρες γειτονιές ισοπεδώθηκαν σε οχυρά της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ έχασε 121 στρατιώτες και 44 πολίτες.

Έκτοτε ο Λίβανος περιπλανήθηκε από κρίση σε κρίση – με την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020, την κατάρρευση της οικονομίας και την αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος. Δεν είναι παράξενο που λίγοι εδώ έχουν όρεξη για πόλεμο.

Γάζα: Η φονικότερη σύγκρουση για τα παιδιά

Κάθε ένοπλη σύγκρουση ανά τον κόσμο έχει θύμα της αμάχους και παιδιά. Ωστόσο, αυτό που γίνεται στη Γάζα τον τελευταίο μήνα δεν έχει προηγούμενο ως προς τις απώλειες των παιδιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ ο αριθμός των παιδιών που έπεσαν νεκρά από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ μέχρι και τις 7 Νοεμβρίου ήταν 4.104.

Αυτό σημαίνει, κατά τα ψυχρά μαθηματικά, ότι σκοτώνονται 136 παιδιά καθημερινά από την ημέρα που άρχισαν οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα.

Ο μέσος όρος αυτός, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Save the Children, είναι μακράν ο πιο υψηλός σε σχέση με όλες τις ένοπλες συγκρούσεις που έχουν λάβει χώρα στον πλανήτη την τελευταία 20ετία.

Στη Συρία ο σχετικός αριθμός είναι 3, στην Ουκρανία 0,7 και στην Υεμένη 1,5. Τουτέστιν όσοι μιλούν για γενοκτονία στη Γάζα (όπου το 47% είναι παιδιά) φαίνεται ότι δυστυχώς τείνουν να δικαιωθούν.

Οι αριθμοί της φρίκης του πολέμου

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα