Νέες αυστηρές κυρώσεις επέβαλε ο ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα

Νέες αυστηρές κυρώσεις επέβαλε ο ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα

Αυστηρότατες οι κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας στην Πιονγιάνγκ, μετά την πυρηνική δοκιμή της 6ης Ιανουαρίου

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ομόφωνα σήμερα ένα ψήφισμα που επεκτείνει δραματικά τις υπάρχουσες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τον ΟΗΕ στη Βόρεια Κορέα, σε απάντηση του διεθνή οργανισμού για την πυρηνική δοκιμή που προέβη η Πιονγιάνγκ στις 6 Ιανουαρίου.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε πως οι νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Πιονγιάνγκ προχωρούν περαιτέρω από οποιεσδήποτε άλλες κυρώσεις που έχει επιβάλει ο Οργανισμός εδώ και δύο δεκαετίες και στοχεύουν να περικόψουν κονδύλια για το πυρηνικό της πρόγραμμα και άλλα απαγορευμένα οπλικά προγράμματα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν καλωσόρισε την απόφαση, υπογραμμίζοντας με ανακοίνωση που εξέδωσε ότι η Πιονγιάνγκ "πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τις διεθνείς της υποχρεώσεις".

"Σήμερα, η διεθνής κοινότητα, με μια φωνή, έστειλε στην Πιονγιάνγκ ένα απλό μήνυμα: Η Βόρεια Κορέα πρέπει να εγκαταλείψει αυτά τα επικίνδυνα προγράμματα και να επιλέξει ένα καλύτερο μονοπάτι για το λαό της", δήλωσε με ανακοίνωση του ο πρόεδρος Ομπάμα, καλωσορίζοντας το ψήφισμα του ΣΑ.

Έπειτα από σχεδόν δύο μήνες διαπραγματεύσεων ΗΠΑ και Κίνας σε διμερές επίπεδο, που σε κάποια στιγμή έγιναν μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ, η Κίνα συμφώνησε να υποστηρίξει τα ασυνήθιστα αυστηρά μέτρα που στοχεύουν να πείσουν το στενό σύμμαχο της Βόρειας Κορέας να εγκαταλείψει το πρόγραμμα ανάπτυξης ατομικών όπλων.

Το σχέδιο απόφασης αυτή, το οποίο διαπραγματεύθηκαν επί έξι εβδομάδες οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι, αποτελεί την αντίδραση στην τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, την 6η Ιανουαρίου, την οποία ακολούθησε η εκτόξευση ενός πυραύλου την 7η Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με τις νέες κυρώσεις, όλα τα φορτία που πηγαίνουν προς και από την Βόρεια Κορέα πρέπει να υπόκεινται σε επιθεώρηση και οι εμπορικοί αντιπρόσωποι της Βόρεια Κορέας στη Συρία, το Ιράν και το Βιετνάμ βρίσκονται ανάμεσα στα 16 άτομα που προστέθηκαν στην μαύρη λίστα των ΗΕ, μαζί με 12 βορειοκορεατικές οντότητες.

Πρωτύτερα, τα κράτη προέβαιναν σε επιθεωρήσεις φορτίων αποστολών μόνο εάν είχαν βάσιμους λόγους να πιστεύουν ότι περιείχαν παράνομα αγαθά.

"Ουσιαστικά όλοι οι πόροι της Βόρειας Κορέας διοχετεύονται στην απερίσκεπτη και ανένδοτη επιδίωξη της να συγκεντρώσει όπλα μαζικής καταστροφής", δήλωσε στο ΣΑ η Πάουερ μετά την ψηφοφορία, προσθέτοντας πως οι διατάξεις της επιθεώρησης των φορτίων είναι "εξαιρετικά σημαντικές".

Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται σε καθεστώς διεθνών κυρώσεων από τον ΟΗΕ από το 2006 εξαιτίας των τεσσάρων πυρηνικών δοκιμών που έχει προβεί και των πολυάριθμων εκτοξεύσεων πυραύλων.

Οι κυρώσεις αποφασίστηκαν ως απάντηση στις πρόσφατες πυρηνικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ και στην εκτόξευση πυραύλου στις 7 Φεβρουαρίου που η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοι της τόνισαν πως χρησιμοποιήθηκε απαγορευμένη τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων. Η Πιονγιάνγκ υποστήριξε πως ήταν μια ειρηνική εκτόξευση δορυφόρου.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι προτεινόμενες κυρώσεις είναι "αναίτια παραβίαση στην κυριαρχία της Βόρειας Κορέας και μια σοβαρή πρόκληση σε αυτή".

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network