Νέες κυρώσεις θα επιβάλει ο ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας. Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Νέες κυρώσεις θα επιβάλει ο ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας. Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών "καταδίκασε έντονα" τη νέα πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα και θα αποφάσισε την επιβολή "επιπρόσθετων μέτρων" σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.

Το ΣΑ του ΟΗΕ συμφώνησε να επιβάλλει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Β. Κορέας με αφορμή τη νέα πυρηνική δοκιμή.  Στην ανακοίνωσή τους, που εγκρίθηκε ομόφωνα, οι 15 χώρες-μέλη του ΣΑ --μεταξύ των οποίων και η Κίνα που θεωρείται στενός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας-- τονίζουν ότι αποφάσισαν "να αρχίσουν να εργάζονται αμέσως για τα μέτρα αυτά" τα οποία θα περιληφθούν "σε ένα νέο ψήφισμα" του Συμβουλίου.

Ο πρεσβευτής της Ουρουγουάης Έλμπιο Ροσέλι, που προεδρεύει του Συμβουλίου αυτόν τον μήνα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα μέλη του ΣΑ "υπενθύμισαν ότι είχαν ήδη εκφράσει την αποφασιστικότητά τους να λάβουν περαιτέρω μέτρα στην περίπτωση μιας νέας δοκιμής" εκ μέρους της Βόρειας Κορέας.

"Με βάση αυτή τη δέσμευση και τη σοβαρότητα της παραβίασης, τα μέλη του ΣΑ θα αρχίσουν να εργάζονται άμεσα" για την υιοθέτηση ενός νέου ψηφίσματος, συνέχισε, σημειώνοντας ότι η πυρηνική δοκιμή συνιστά "μια σαφή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας".

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ζήτησε να υπάρξει ψυχραιμία και τόνισε ότι η απάντηση της διεθνούς κοινότητας στη νέα πυρηνική δοκιμή θα πρέπει να είναι ανάλογη.

Από την πλευρά του, ο Μάθιου Ράικροφτ, ο εκπρόσωπος της Βρετανίας στο ΣΑ, είπε ότι το Λονδίνο σκοπεύει να συνεργαστεί με άλλες χώρες για να προωθήσει ένα ψήφισμα που θα επιβάλει επιπρόσθετες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα. Δεν διευκρίνισε ποιες είναι αυτές οι άλλες χώρες, όμως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές αναφερόταν στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Και στις τρεις προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές που έκανε η Βόρεια Κορέα, τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013, το Συμβούλιο Ασφαλείας της επέβαλε κυρώσεις, κυρίως οικονομικές ή σε βάρος εταιρειών που σχετίζονται με το πυρηνικό ή το βαλλιστικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Μπαν Γκι-μουν: 'Σταματήστε κάθε πυρηνική δραστηριότητα'

O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ πρέπει "να σταματήσει κάθε πυρηνική δραστηριότητα και να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για μια επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση".

Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο Μπαν "καταδίκασε απερίφραστα" την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας σύμφωνα με την οποία πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Χαρακτήρισε αυτή την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας "πολύ ανησυχητική", εκτιμώντας πως είναι "βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια και πως βλάπτει σοβαρά τις διεθνείς προσπάθειες μη εξάπλωσης".

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Μπαν, για μία νέα κατάφορη παραβίαση πολλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας να σταματήσουν τέτοιες δραστηριότητες".

Τα Ηνωμένα Έθνη, πρόσθεσε, "παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις αυτές σε στενό συντονισμό με τους εμπλεκόμενους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT)".

Εν τω μεταξύ, η τοποθεσία και η φύση της σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα συνάδει με προηγούμενες πυρηνικές δοκιμές εκεί, δήλωσαν νωρίτερα σήμερα κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ μετά τη δήλωση της Πιονγκγιάνγκ ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

Οι υπηρεσίες των ΗΠΑ ελέγχουν όλα τα διαθέσιμα αισθητήρια όργανα στην προσπάθεια να εξακριβώσουν την ακριβή φύση του γεγονότος και, αν πρόκειται για πυρηνική δοκιμή, τι είδους συσκευή χρησιμοποιήθηκε, σύμφωνα με τις πηγές αυτές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαίσθητης φύσης του συμβάντος.

Οι υπουργοί Άμυνας ΗΠΑ και Ν. Κορέας συζήτησαν την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Χαν Μιν-κόο, συζήτησαν σήμερα την πυρηνική δοκιμή στην οποία φέρεται ότι προχώρησε η Βόρεια Κορέα και συμφώνησαν ότι πρόκειται για μια "απαράδεκτη και ανεύθυνη πρόκληση".

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι δοκίμασε επιτυχώς σήμερα μια βόμβα υδρογόνου, κάτι όμως που αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις από τους ειδικούς οι οποίοι εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η Πιονγκγιάνγκ έχει επιτύχει τόσο σημαντική πρόοδο.

Οι δύο υπουργοί "συμφώνησαν ότι οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας θα έχουν συνέπειες" τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ.

Μικρότερη, σε σύγκριση με του 2013, η σημερινή σεισμική δραστηριότητα

Τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξε η Οργάνωση της Συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBTO) που εδρεύει στη Βιέννη δείχνουν ότι το μέγεθος της σεισμικής δόνησης που καταγράφηκε σήμερα στη Βόρεια Κορέα ήταν μικρότερο από εκείνη που είχε γίνει το 2013, όταν η Πιονγκγιάνγκ είχε και πάλι πραγματοποιήσει μια πυρηνική δοκιμή.

Ο Λασινά Ζερμπό, ο εκτελεστικός γραμματέας της CTBTO, δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, στους οποίους μίλησε μέσω βιντεοδιάσκεψης από την Αυστρία, ότι η σεισμική δραστηριότητα στη Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι ήταν "ελαφρώς μικρότερη όσον αφορά το μέγεθός της" σε σύγκριση με εκείνη του 2013. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια δόνηση μεγέθους 4,8-4,9 βαθμών ενώ εκείνη του 2013 ήταν 5,1 βαθμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τι είναι η βόμβα υδρογόνου που έριξε ο Κιμ. Πιο επικίνδυνη απ' την ατομική, ικανή για παγκόσμιο όλεθρο

Η Βόρεια Κορέα έριξε βόμβα υδρογόνου. Το απίστευτο βίντεο της ανακοίνωσης

SHARE: