Νέες προκλήσεις Ερντογάν: “Απάνθρωπες οι εικόνες” στα σύνορα με τον Έβρο

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: “Απάνθρωπες οι εικόνες” στα σύνορα με τον Έβρο
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Επιμένει στο αφήγημα περί καλής Τουρκίας και κακής Ελλάδας απέναντι στην προσφυγική κρίση ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος εξαπέλυσε νέα επίθεση αυτήν τη φορά μέσω ενός φεστιβάλ κινηματογράφου.

Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμηνύει ότι “κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας στην ανατολική Μεσόγειο”, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “κρεσεντάρει” την εμπρηστική ρητορική για την Ελλάδα επανερχόμενος στο θέμα του Έβρου και κάνοντας λόγο για απάνθρωπες συμπεριφορές σε ό,τι αφορά στους μετανάστες.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η Hurriyet, κατά την τελετή λήξης του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Μετανάστευσης, ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης, έστειλε ένα μήνυμα μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά σύνορα όπου – όπως σημείωσε – τον περασμένο χρόνο υπήρξαν απάνθρωπες εικόνες στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αυτό έδειξε πώς συμπεριφέρονται κάποιες ευρωπαϊκές χώρες στους πρόσφυγες ενώ κατηγόρησε και την Ευρώπη που δεν έχει πάρει μέτρα υπέρ των προσφύγων.

«Τα τελευταία οχτώ χρόνια, 25.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, πέθαναν στα ταραγμένα νερά της Μεσογείου», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. «Αυτοί οι μετανάστες ξεκίνησαν με την ελπίδα για ένα ασφαλές μέλλον σε εμάς, ωστόσο τα περισσότερα ταξίδια κατέληξαν στον θάνατο». 

«Η μοίρα κάποιων από τα 10.000 παιδιά που αναζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη είναι άγνωστη» πρόσθεσε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι το μεταναστευτικό ζήτημα βρίσκεται στην ατζέντα του πλανήτη ως παγκόσμιο φαινόμενο, ιδίως πρόσφατα όταν εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου, της αστάθειας, της τρομοκρατίας και της φτώχιας. 

Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν παρέλειψε να ρίξει ευθύνες στην Ευρώπη για τον χειρισμό της κατάστασης σε αντίθεση με τη διαχείριση της κρίσης από την Τουρκία, η οποία «αγκάλιασε τους πάντες χωρίς διάκριση, ενώ οι χώρες με καλύτερες ευκαιρίες έβαλαν ποσοστώσεις απέναντί τους.

«Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις  προς την Τουρκία και η χώρα μας αφέθηκε μόνη για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κύμα. Οι πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη έγιναν θύματα της ρατσιστικής και της εχθρικής πολιτικής. Τον περασμένο χρόνο οι απάνθρωπες εικόνες που διαδραματίστηκαν στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας ήταν ένα καλό παράδειγμα για να δείξει πώς βλέπουν τους πρόσφυγες κάποιες χώρες της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.     

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα