'Νέκρωσε' μια ολόκληρη πόλη στο Καζακστάν: Νεκροί και τραυματίες σε επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις

'Νέκρωσε' μια ολόκληρη πόλη στο Καζακστάν: Νεκροί και τραυματίες σε επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Μεγάλη επιχείρηση των αρχών για τη σύλληψη ομάδας ισλαμιστών μαχητών, που επιτέθηκε σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και καταστήματα με όπλα (vid)

Πανικός επικράτησε την Κυριακή στην πόλη Ακτόμπε του Καζακστάν, με τρία άτομα να σκοτώνονται και εννέα να τραυματίζονται σε επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και δύο μαγαζιά που πωλούν όπλα.

Εκπρόσωπος του υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι η αστυνομία σκότωσε τρεις από τους επιτιθέμενους και συνέλαβε έναν ενώ άλλοι έχουν περικυκλωθεί από τις αρχές και είναι θέμα χρόνου να πέσουν στα χέρια τους.

Η αστυνομία υποψιάζεται ότι πίσω από τις επιθέσεις ήταν "οπαδοί του ριζοσπαστικού, μη παραδοσιακού θρησκευτικού κινήματος", φράση που χρησιμοποιείται στο Καζακστάν για να περιγράψει τους ισλαμιστές μαχητές.

Τα τρία άτομα που έχασαν τη ζωή τους ήταν ένας υπάλληλος σε κατάστημα με όπλα, ένας αξιωματικός του στρατού και ένας στρατιώτης στις εγκαταστάσεις της εθνικής φρουράς.

Οι αρχές έχουν κλείσει προσωρινά όλα τα καταστήματα της πόλης ενώ έχει σταματήσει και η κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Το Ακτόμπε είναι μια βιομηχανική πόλη, η πέμπτη μεγαλύτερη της χώρας, 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρωσία. Στη συγκεκριμένη περιοχή έγινε το 2011 η πρώτη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Καζακστάν.

Οι αρχές στο Καζακστάν, στο οποίο η πλειονότητα είναι μουσουλμάνοι, προχωρούν συχνά σε συλλήψεις και δίκες ισλαμιστών μαχητών, με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι άτομα που έχουν πάει ή πρόκειται να πάνε σε μέρη όπως η Συρία και το Ιράκ. Βίαιες συγκρούσεις, ωστόσο, στην χώρα, είναι σπάνιες.

Πηγή: Reuters

SHARE: