Νέο βήμα στις σχέσεις ΗΠΑ - Κούβας: Πάνω από 50 πολιτικούς κρατούμενους αποφυλάκισε η Αβάνα

Νέο βήμα στις σχέσεις ΗΠΑ - Κούβας: Πάνω από 50 πολιτικούς κρατούμενους αποφυλάκισε η Αβάνα

Στην αποφυλάκιση 53 ατόμων που λογίζονταν ως πολιτικοί κρατούμενοι από τις ΗΠΑ έχει προχωρήσει η Κούβα, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι

Η Κούβα απελευθέρωσε ορισμένους πολιτικούς κρατούμενους, όπως συμφωνήθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείς στο πλαίσιο της διαδικασίας διπλωματικής προσέγγισης των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Εχουν απελευθερώσει ορισμένους πολιτικούς κρατούμενους", δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους και εξηγώντας ότι οι απελευθερωθέντες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 53 ονομάτων που η Ουάσινγκτον έχει υποβάλει στην Αβάνα.

Η απελευθέρωση των 53 δεν αποτελεί όρο για τη διεξαγωγή συνομιλιών για την έναρξη της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εντός του Ιανουαρίου στο πλαίσιο των καθιερωμένων συνομιλιών για θέματα μεταναστών, ανακοίνωσε η εκρπόσωπος χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνία. Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες θα είναι η υφυπουργός Εξωτερικών Ρομπέρτα Τζέικομπσον.

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κούβας Μπαράκ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσαν στις 17 Δεκεμβρίου ότι οι δύο χώρες θα επιδιώξουν την εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων έπειτα από το πενηνταετές εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ουάσινγκτον στην Κούβα.

Ωστόσο, η ιστορική αυτή προσέγγιση πυροδότησε επικρίσεις, κυρίως εκ μέρους του αμερικανικού Κονγκρέσου, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση Ομπάμα θα έπρεπε να έχει εξασφαλίσει υποχωρήσεις της Αβάνας ως προς τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν από την έναρξη της διαδικασίας προσέγγισης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τι σημαίνει η νέα σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας;

Ραούλ Κάστρο: Έτοιμος για διάλογο εφ' όλης της ύλης με τις ΗΠΑ

ΗΠΑ και Κούβα αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις

Ιστορική ανταλλαγή πρακτόρων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κούβα. Χαλαρώνει το εμπάργκο ο Ομπάμα

SHARE:

24Media Network