Νιγηρία: Τουλάχιστον 4 νεκροί από τη βομβιστική επίθεση της Μπόκο Χαράμ

This image taken from TV, shows the interior of a mosque after a deadly attack by a suicide bomber, in Mubi, Adamawa State, Nigeria, Tuesday Nov. 21, 2017.  A teenage suicide bomber detonated as worshippers gathered for morning prayers at a mosque in northeastern Nigeria, killing at least 50 people, police said Tuesday, in one of the region's deadliest attacks in years. (AP Photo)
This image taken from TV, shows the interior of a mosque after a deadly attack by a suicide bomber, in Mubi, Adamawa State, Nigeria, Tuesday Nov. 21, 2017. A teenage suicide bomber detonated as worshippers gathered for morning prayers at a mosque in northeastern Nigeria, killing at least 50 people, police said Tuesday, in one of the region's deadliest attacks in years. (AP Photo) AP

Ένα στέλεχος τοπικής παραστρατιωτικής οργάνωσης κι ένας αξιωματικός του στρατού επιβεβαίωσαν πως σκοτώθηκαν τέσσερις άμαχοι

Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν στην επίθεση που αποδόθηκε σε μέλη της Μπόκο Χαράμ στα όρια της Μαϊντουγκούρι, μιας πόλης στην καρδιά της σύρραξης, σύμφωνα με έναν κάτοικο και άλλες δύο πηγές που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο στρατός της Νιγηρίας ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι απώθησε μια επίθεση στα όρια της Μαϊντουγκούρι, του λίκνου της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Αυτή ήταν η πρώτη σημαντική έφοδος των μελών της Μπόκο Χαράμ εναντίον της πόλης από τον Ιούνιο.

Στην ανακοίνωσή του ο στρατός δεν έκανε λόγο για θύματα. Όμως ο Μούσα Αλκάλι, κάτοικος της περιοχής Μολάι, όπου επιτέθηκαν οι τζιχαντιστές, δήλωσε στο πρακτορείο την Τρίτη πως είδε τέσσερα πτώματα.

«Η Μπόκο Χαράμ εισέβαλε εν μέσω της μάχης στο Μολάι κι έβαλε φωτιά σε τρία σπίτια, πριν καταφθάσει ένα μαχητικό αεροσκάφος του στρατού», ανέφερε. «Τρεις άνθρωποι κάηκαν μέσα στα σπίτια τους», είπε και πρόσθεσε: «είδα τέσσερα πτώματα να απομακρύνονται από την περιοχή», διευκρινίζοντας ότι το τέταρτο θύμα έπεσε νεκρό από σφαίρες.

Ένα στέλεχος τοπικής παραστρατιωτικής οργάνωσης κι ένας αξιωματικός του στρατού επιβεβαίωσαν πως σκοτώθηκαν τέσσερις άμαχοι, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν τόσο επειδή δεν είχαν την έγκριση των ανωτέρων τους να κάνουν δηλώσεις σε ΜΜΕ, όσο κι εξαιτίας του φόβου αντιποίνων.

Ο στρατός ανέφερε ότι δεν υπέστη απώλειες.

Στην επίθεση που είχαν κάνει οι τζιχαντιστές στη Μαϊντουγκούρι τον Ιούνιο, την παραμονή μιας επίσκεψης του αντιπροέδρου της χώρας στην πόλη, είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 14 άνθρωποι.

Η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο επιθέσεων της Μπόκο Χαράμ κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Χριστουγέννων, όπως κάνει σε κάθε χριστιανική ή μουσουλμανική γιορτή.

Οι τζιχαντιστές έχουν στοχοθετήσει επανειλημμένα χώρους λατρείας—εκκλησίες και τεμένη αδιακρίτως.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μουχαμαντού Μπουχάρι διατεινόταν το 2015 ότι η Μπόκο Χαράμ είχε συντριβεί, αλλά η συνέχιση και η κλιμάκωση των ενεργειών της το τελευταίο διάστημα απέδειξε ότι η τζιχαντιστική οργάνωση διατηρεί τη δυνατότητα να διεξάγει ανταρτοπόλεμο κι ώθησε τις αρχές να κινητοποιηθούν.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση της Νιγηρίας ενέκρινε την εκταμίευση 1 δισεκ. δολαρίων από ένα ειδικό ταμείο για την αντιμετώπιση της δράσης της Μπόκο Χαράμ, μολονότι εδώ και δύο χρόνια επιμένει πως η οργάνωση έχει ηττηθεί.

Το σχέδιο των αρχών μοιάζει εξάλλου να είναι πλέον να οχυρωθούν οι πόλεις και πρακτικά να εγκαταλειφθούν πολλές αγροτικές περιοχές στα χέρια των ανταρτών.

Η κυβέρνηση της Νιγηρίας αντικατέστησε τον προηγούμενο επικεφαλής των επιχειρήσεων του στρατού εναντίον της Μπόκο Χαράμ, έπειτα από ενάμιση χρόνο στον ρόλο αυτό. Πηγές προσκείμενες στον στρατό της Νιγηρίας είχαν εξηγήσει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η απόφαση ακολούθησε μια σειρά «ντροπιαστικών» επιθέσεων των τζιχαντιστών.

Από το ξέσπασμα της εξέγερσης της Μπόκο Χαράμ, πριν από οκτώ χρόνια, στις επιθέσεις της στη Νιγηρία και γειτονικές χώρες όπως το Καμερούν, ο Νίγηρας και το Τσαντ καθώς και στις επιχειρήσεις εναντίον της έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι ενώ 2,6 εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί.

(Φωτογραφία: AP Photo)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νιγηρία: 11 παράνυφες νεκρές σε τροχαίο μετά τον γάμο

Νιγηρία: Τέσσερις νεκροί σε ενέδρα εναντίον αυτοκινητοπομπής του ΟΗΕ

SHARE:

24Media Network