Νίκη για διαδηλωτές στη Χιλή: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση 50% στις συντάξεις

Νίκη για διαδηλωτές στη Χιλή: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση 50% στις συντάξεις
Διαδηλωτής στη Χιλή AP

Η κυβέρνηση της Χιλής σε μία προσπάθεια να "ηρεμήσει τα πνεύματα" ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει έως και 50% αύξηση της κατώτατης σύνταξης.

Το κοινοβούλιο της Χιλής ενέκρινε την Τετάρτη νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει αύξηση έως και 50% της κατώτατης σύνταξης, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους διαδηλωτές που βρίσκονται στον δρόμο από τον Οκτώβριο.

Οι πιο χαμηλές συντάξεις των ατόμων που είναι άνω των 80 ετών θα φτάσουν τον Δεκέμβριο τα 207 δολάρια από τα 130 που είναι τώρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της χιλιανής Γερουσίας. Η αύξηση θα περιοριστεί στο 30% για τους συνταξιούχους ηλικίας 75 με 79 ετών και σε 25% για τους κάτω των 75 ετών. Η αύξηση θα ανέλθει στο 50% από την 1η Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση της Χιλής ελπίζει να απαντήσει σε ένα από τα βασικά αιτήματα του κινήματος διαμαρτυρίας, καθώς οι συντάξεις στη χώρα είναι πολύ μικρές και χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό, που φτάνει τα 400 δολάρια τον μήνα.

Εξάλλου το νομοσχέδιο προβλέπει μείωση 50% για τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς για τα άτομα άνω των 65 ετών και την παροχή βοηθήματος για την αγορά φαρμάκων.

Ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε την Τρίτη την καταβολή έκτακτου επιδόματος σε 1,3 εκατομμύριο οικογένειες, αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο συνολικής αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την επίλυση της κοινωνικής κρισης και την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Το κίνημα διαμαρτυρίας στη Χιλή ξεκίνησε στις 18 Οκτωβρίου με διαδηλώσεις των φοιτητών κατά της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του μετρό. Έκτοτε έχει πάρει ευρείες διαστάσεις και έχει καταλήξει να είναι το πιο σοβαρό στη χώρα μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1990.

Οι Χιλιανοί διαμαρτύρονται για τις ανισότητες στη χώρα και την απουσία κρατικών δαπανών για την παιδεία, την υγεία και τις συντάξεις.

Σε 46 ημέρες συνολικά 23 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 2.000 έχουν τραυματιστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα